1 / 4

Cresteri de sutimi de procente

“Cred ca incepand cu semestrul al doilea din 2010 vom vedea din nou cresteri in economie, se iau masuri in acest sens”, spune pentru Wall-Street Constantin Tampiza (foto), seful benzinariilor LukOil, adaugand ca spera ca anul viitor sa fie mai bun decat cel curent, desi nu-l va intrece pe 2008.

Directorul general de la LukOil a mai spus ca este ingrijorat de evolutia cursului valutar care pana acum a fost nefavorabila, generand companiei pierderi de patru milioane de euro, aproape 20% din totalul de 22 de milioane de dolari inregistrate in perioada ianuarie-septembrie 2009.

Afacerile distribuitorului de carburanti au fost puternic impactate de criza, LukOil injumatatindu-si afacerile in primele noua luni ale anului, pana la 932 de milioane de dolari (fata de cele 1,7 miliarde de dolari din 2008). Rezultatele dupa primele noua luni confirma tendinta descendenta de la inceputul anului, compania raportand in perioada ianuarie-iunie 2009 o cifra de afaceri la jumatatea nivelului din aceeasi perioada a lui 2008.

Ieftinirea barilului de petrol, precum si vulnerabilitatea pietei au fost factorii care au impins in jos vanzarile LukOil in Romania, pana la 529 milioane de dolari. “In Romania, este periculos sa faci estimari, pentru ca nu stim cat de adanca va fi criza. Situatia economica ne-a mancat”, declara atunci Tampiza, citat de NewsIn.

In plus, criza a afectat si EBITDA (profitul inainte de plata dobanzilor, taxelor, deprecierii cursului si amortizarii), care a scazut in primele noua luni pana la 47,4 milioane de dolari. In aceste conditii, planurile companiei pentru anul viitor se bazeaza pe un buget “conservator”, care prevede o crestere economica, dar doar in termeni de sutimi de procente.

Astfel, investitiile in benzinarii bugetate pentru anul viitor nu vor depasi 8,7 milioane de dolari. “Este vorba despre investitii nesemnificative, directionate catre pastrarea pozitiei benzinariilor si implementarea unor masuri de protectie”, a detaliat Constantin Tampiza. Masurile de suplimentare a sigurantei sunt luate pe fondul cresterii infractionalitatii din benzinarii. “Nivelul infractionalitatii a crescut anul acesta de 2,5 ori, iar in unele judete de cinci ori”, spune Tampiza, care declara ca sistemul de protectie din benzinariile LukOil sunt mai avansate decat cele din banci.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri