Cimentul nu mai curge in valuri

Cimentul nu mai curge in valuri“In primul rand, industria materialelor de constructii este puternic determinata de conditiile atmosferice, astfel ca pot exista influente generate de acestea care sa se adauge la situatia din infrastructura, pe fondul calendarului politic al tarii. Prin urmare ne asteptam ca primele semne reale in industria constructiilor sa fie vizibile incepand cu a doua jumatate a anului 2010”, spune Philippe Platon, CFO Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupului francez Lafarge.

In primele sase luni ale anului, grupul Lafarge a inregistrat o scadere de 39,7% a vanzarilor de pe piata locala, in conditiile in care Lafarge Ciment a realizat afaceri de 370 milioane de euro in 2008 si o marja neta de profit de 44,2%, fiind una din cele mai profitabile companii din economie.

Consumul de ciment a scazut cu circa 30% in primele noua luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2008.

“Pentru acest sfarsit de an, preconizam ca se va mentine scaderea de 30-35% a consumului comparativ cu 2008. In prima parte a lui 2010, e posibil ca nivelul consumului sa se ridice doar la jumatate din valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului curent, lucru generat in principal de contextul politic actual”, apreciaza Mihai Rohan (foto), presedintele si directorul general al Carpatcement Holding, filiala locala a grupului german HeidelbergCement.

Carpatcement Holding a avut o cifra de afaceri de 294 de milioane de euro anul trecut.

Consumul de ciment a atins anul trecut un nivel record in Romania, circa 600 de kilograme pe cap de locuitor, echivalentul a aproape 13 milioane de tone de ciment.

“Scaderile cele mai importante ale consumului au fost inregistrate in vestul tarii si in Bucuresti, unele din zonele cele mai active in anii trecuti. Aceste scaderi au fost determinate de lipsa de proiecte in toate cele trei sectoare: constructii rezidentiale, nerezidentiale si ingineresti. Lipsa proiectelor a fost generata in principal de lipsa de finantare (sau mai exact de costul ridicat al acesteia, ceea ce o face practic inaccesibila) si de intarzierile foarte mari la plata acumulate in sistem”, mentioneaza Rohan.

Productia de ciment a depasit cu putin 10 milioane de tone anul trecut, pentru anul acesta fiind estimata o scadere cu trei milioane de tone.

Pe fondul diminuarii vanzarilor de ciment, Carpatcement mizeaza pe o afaceri de 205 milioane de euro pentru 2009, in scadere cu 30% fata de 2008.

Cifra de afaceri a producatorului de ciment a scazut tot cu 30% in intervalul ianuarie-septembrie 2009, fata de aceeasi perioada din 2008.

Lafarge Ciment si Holcim Romania, subsidiara locala a elvetienilor de la Holcim, nu au dorit sa faca niciun comentariu referitor la evolutia cifrei de afaceri din primele noua luni ale anului pana in momentul comunicarii rezultatelor oficiale, la nivel de grup.

Holcim a inregistrat in primele sase luni pe piata locala o scadere de 15% a vanzarilor de ciment, potrivit raportului semestrial la nivel de grup, in conditiile in care piata de ciment s-a diminuat cu circa 30%.

Cu cateva luni in urma, Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania, previziona o scadere cu 20% a cifrei de afaceri in 2009 fata de 2008. O eventuala reducere cu 20% a businessului in acest an ar plasa afacerile companiei undeva in jurul pragului de 300 de milioane de euro.



Ajustarea costurilor

Ajustarea costurilorProducatorii de ciment au inceput sa umble serios la costuri in 2009, in dorinta de a reduce pierderile generate scaderea vanzarilor. Inghetarea salariilor salariilor sau renegocierea contractelor cu diversi furnizori de servicii au fost cateva din masurile de reducere a costurilor implementate companiile din industria cimentului.

„Monitorizam toate costurile zilnice si supraveghem constant incasarile si fluxul de lichiditati. Am renegociat contractele cu furnizorii nostri si facem o selectie mai atenta a clientilor aflati in dificultate. Avem insa in vedere si eficientizarea costurilor interne. Datorita renegocierii contractelor pentru furnizarea diferitelor servicii (combustibili, materii prime etc), de exemplu, am obtinut o reducere de 5 -10% a cheltuielilor”, spune Rohan.

De asemenea, Lafarge Ciment a implementat o serie de masuri pentru diminuarea costurilor, care vor continua si anul viitor. Producatorul de ciment a externalizat anumite lucrari industriale si a optimizat bugetul de resurse umane la conditiile actuale de criza. Fondurile destinate unora dintre beneficiile non-financiare au fost redimensionate, procesele de recrutare au fost regandite astfel incat sa se gaseasca solutii mai putin costisitoare (recrutare interna, promovari interni, redistribuire de sarcini), iar anumite programe de training au fost tinute cu ajutorul unor platforme de e-learning (invatare online).

„Nu sunt afectate cheltuielile pentru sanatatea si siguranta angajatilor si a contractorilor Lafarge, precum si costurile pentru mentinerea dispozitivelor industriale in stare de performanta”, afirma Platon.



Investitiile au sfidat criza

Investitiile au sfidat crizaIn ciuda scaderii vanzarilor si a consumului de ciment, germanii de la HeidelbergCement, care activeaza pe pietele de ciment, betoane si agregate, au alocat, in acest an, un buget de investitii de 60 de milioane de euro pentru piata locala , mare parte din suma fiind destinata finalizarii proiectului de dublare a capacitatilor de productie, proces inceput in 2008.

Carpatcement Holding va investi si in 2010 circa 10 milioane de euro in retehnologizarea celor trei unitati de productie din Romania.

De asemenea, Lafarge Ciment a prelungit programul de investitii de 90 de milioane de euro in majorarea capacitatilor de productie pana in 2011, in loc de 2010, cum s-a stabilit initial.

“In perioada 2006-2009, Lafarge a cheltuit 75% din bugetul de investitii planificat in valoare de 90 de milioane de euro. Urmatoarea realizare a companiei consta in finalizarea lucrarilor celei mai mari unitati de stocare a clincherului la uzina noastra de ciment de la Medgidia”, spune Platon.

La inceputul lunii octombrie, Holcim Romania a anuntat finalizarea unei investitii de 11,5 milioane de euro intr-un terminal de stocare si distributie de materiale de constructie.

La inceputul anului, compania si-a propus sa investeasca 33 de milioane de euro in 2009, 25 de milioane de euro urmand a fi destinate unitatii de productie de la Campulung, una din cele trei fabrici pe care elvetieni le detin pe piata locala.

Investitiile companiei au totalizat 133 milioane de euro anul trecut, cu 7 milioane de euro mai mult decat in 2007.

Producatorul de ciment a mai investit anul acesta 12 milioane de euro intr-o capacitate de prelucrare a deseurilor. Suma nu este inclusa in bugetul de 33 de milioane de euro alocat pentru 2009.

Holcim Romania a investit in ultimii ani 20 de milioane de euro in doua capacitati de prelucrare a deseurilor la fabricile de ciment de la Campulung si Alesd, prin intermediul Ecovalor, companie specializata in prelucrarea deseurilor, detinuta intergral de producatorul de ciment.
Investitia de 12 milioane de euro in capacitatea de prelucrare a deseurilor s-a facut prin majorarea capitalului social al Ecovalor.