"Odata ce vom incepe sa construim Nabucco, va veni si Gazprom"

"Odata ce vom incepe sa construim Nabucco, va veni si Gazprom"“Pana acum cativa ani, nu se intampla nimic interesant iarna. Dar acum, pe langa Craciun, avem mereu si o criza a gazelor. Nu trebuie sa dam intotdeauna vina pe Rusia. Cred in cooperare, nu in dominatie si ar trebui sa lucram impreuna pentru a evita astfel de crize. Ar trebui sa ne uitam si la alternativele pe care le avem, precum Norvegia, Olanda, Algeria sau Marea Nordului, chiar daca Rusia va ramane un mare furnizor de gaze”, a declarat Joschka Fischer (foto) in cadrul Forumului “Energy in Central and Eastern Europe 2009” organizat la Bucuresti.

Fischer, care in prezent este consultant pentru dezvoltarea proiectului Nabucco, un gazoduct proiectat sa transporte gaz din Asia Centrala spre Uniunea Europeana, ocolind Rusia, este de parere ca statele europene trebuie sa-si imbunatateasca modul de colaborare cu Rusia, dar sa insiste si asupra diversificarii surselor de aprovizionare pentru gazele naturale.

“Nabucco va aduce pentru Europa diversificare, deschiderea regiunii si o securizare a stocurilor in interesul Europei si al Uniunii Europene”, a mai spus fostul vicecancelar german, adaugand ca presiunile Rusiei nu vor functiona.

Consultantul proiectului Nabucco este de parere ca politica Rusiei se va schimba dupa ce constructia gazoductului se va concretiza. “Odata ce vom incepe constructia, o sa vina si Gazprom (monopolul rusesc al exportului de gaze – n. red.) si asta e bine”, a subliniat Fischer. In plus, constructia gazoductului va antrena o schimbare a intregului peisaj politic actual, dar si crearea de noi interese, in care va fi implicata si Rusia, care ar “trebui sa atraga mai multi investitori”.

Ca raspuns la proiectul european Nabucco, Rusia a initiat un proiect propriu, South Stream, care va ocoli Ucraina. South Stream serveste interesele Rusiei, care doreste sa mentina dependenta tarilor care ii cumpara gazul. Dependenta unora, asa cum este cazul Bulgariei si Slovaciei, se apropie de 100%. Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

“Nabucco este un proiect real, pe cand South Stream nici nu exista”, a conchis consultantul proiectului european, adaugand ca Nabucco ar putea fi aprovizionat cu gaze din Azerbaidjan, Irak (partea de nord) si Turkmenistan, in lipsa sursei iraniene. De curand, Stefan Judisch, responsabil pentru proiectul Nabucco din partea grupului german RWE, a declarat ca in continuare gazul iranian nu este considerat necesar.

"Cu Azerbaidjan, Irak si Turkmenistan, avem mai multi furnizori decat necesar pentru Nabucco. (...) in opinia RWE, Iranul nu este un membru potential al consortiului", a explicat Judisch, citat intr-un comunicat. Oficialul RWE a adaugat ca desi Iranul continua sa fie un importator net de gaz, actualul context politic se opune asocierii cu acest stat.

Geopolitic, Turcia are o pozitie strategica, dar nu face parte din UE, pe cand Romania este stat membru

Geopolitic, Turcia are o pozitie strategica, dar nu face parte din UE, pe cand Romania este stat membruTurcia, tara non-UE, dar care tinde sa detina un rol tot mai important in platforma energetica din regiune, pozitionandu-se ca un coridor intre cele doua mari proiecte concurente, a semnat deja, in vara anului acesta, un acord cu rusii pentru tranzitarea conductei South Stream prin apele sale teritoriale.

“Turcia are o pozitie buna pentru furnizarea energiei, dar politica europeana fata de Ankara trebuie sa se schimbe”, este de parere Fischer, care sustine ca statul turc nu are de gand sa aplice o strategie agresiva. “Turcia va fi importanta in viitor, mai ales pentru europeni si pentru perspectivele lor in raport cu pozitia ei”, a subliniat fostul vicecancelarul german.

Romania ar trebui sa profite tot mai mult de oportunitatile energetice din regiune, mai ales de cele oferite de Marea Neagra, dar si de cele pe plan european. “Romania face parte din Uniunea Europeana si prin asta face parte din viitorul economic al UE. Cred ca Romania va capata o mai mare greutate la Bruxelles prin cooperarea in Marea Neagra si pe plan comunitar”, a comentat Fischer.

Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom (foto), cea mai mare companie romaneasca, a adaugat ca sectorul energetic romanesc are un mare potential, care inca nu este dezvoltat asa cum ar trebui. “Este nevoie sa stimulam investitiile in acest sector, pentru este clar ca acestea vor veni”, a afirmat Gheorghe.

Yuri Sigov, editor general al revistei Business People din Washington DC, a subliniat ca Romania ar trebui sa fie mai agresiva in promovarea pietei locale si sa se implice mai multe in problemele energetice la nivel regional. "Prin integrarea regionala, Romania ar putea sprijini mai bine proiecte precum Nabuco", a afirmat Edward Chow, expert pe probleme energetice in cadrul Centrului pentru Studii Strategice Internationale (CSIS) din Washington DC, in cadrul conferintei organizate de Forum Invest.

Oficialul CSIS a mai spus ca cererea la nivel global ar putea sa atinga nivelul inregistrat in 2007 de abia peste cinci ani, avand in vedere preturile mari de acum si scaderea vanzarilor de titei, coroborate cu comprimarea generala pe fondul crizei economice. Potrivit estimarilor Marianei Gheorghe, sefa Petrom, in urmatorii 20 de ani, cererea in sectorul energetic ar putea creste cu 50%, punand o tot mai mare presiune pe securizarea si eficientizarea stocurilor de carburanti.



Batalia secolului: Fischer versus Schroder sau Nabucco versus South Stream

Batalia secolului: Fischer versus Schroder sau Nabucco versus South StreamJoseph Martin (Joschka) Fischer este una dintre cele mai emblematice figuri politice si lider al Partidului Verzilor. Intre 1998 si 2005 a detinut functia de vicecancelar in cabinetul lui Gerhard Schroder, pozitionandu-se ca unul dintre cei mai populari politicieni germani. Vara trecuta, Fischer a semnat cu consortiul rival al South Stream devenind astfel adversarul lui Schroder, consilier pentru proiectul initiat de rusi.

Proiectul Nabucco, lansat in 2002, urmeaza sa devina operational in 2014, dupa o investitie totala estimata la 7,9 miliarde de euro. In prezent, Nabucco este in negocieri avansate pentru a obtine finantarile necesare cu Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, urmand ca in curand sa inceapa discutiile si cu divizia de investitii a Bancii Mondiale.

Avand in vedere dimensiunea investitiei, Nabucco va avea nevoie de un grup variat de creditori, printre care institutii financiare internationale, agenti de export credit si banci comerciale. O contributie importanta in vederea asigurarii finantarii necesare va avea sprijinul acordat de Uniunea Europeana, prin intermediul Programului European de Recuperare a Energiei (EEPR). In plus, cei sase parteneri de consortiu vor contribui la finantarea proiectului din capital propriu.

Gazoductul este proiectat pentru a transporta anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrala catre tarile Uniunii Europene, evitand Rusia. Principalele tari furnizoare de gaze pentru Nabucco ar urma sa fie Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul. Proiectul nu poate demara fara contributia Azerbaidjanului, care ar trebui sa asigure o treime din capacitatea la care este proiectat Nabucco.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro. Vara aceasta, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului. Cea mai avantajoasa pozitie este detinuta de Turcia, pe teritoriul careia vor trece, potrivit planurilor actuale, ambele gazoducte.

South Stream este in concurenta cu Nabucco si serveste interesele Rusiei, care doreste sa mentina dependenta tarilor care ii cumpara gazul. Dependenta unora, asa cum este cazul Bulgariei si Slovaciei, se apropie de 100%. South Stream presupune o investitie estimata la 20 de miliarde de dolari si in cazul in care s-ar realiza, in detrimentul Nabucco, ar mari si mai mult dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Proiectul beneficiaza deja de sustinerea unui numar important de tari europene: Bulgaria, Italia, Serbia, Grecia, Austria si Ungaria.

Gazoductele Nabucco si South Stream, duelul declaratiilor

Dinu Patriciu, fondatorul Rompetrol: Urasc conductele de petrol (septembrie 2009)

Ion Sturza, fost director general adjunct in cadrul Rompetrol: Rusii exagereaza cu South Stream (septembrie 2009)

Adriean Videanu, ministrul Economiei: Proiectul Nabucco este foarte important pentru noi, insa trebuie avute in vedere si proiectele South Stream, North Stream, Blue Stream, White Stream 2 (octombrie 2009)

Presedintele Traian Basescu: Nabucco, printre cele 12 reusite ale mandatului de cinci ani (septembrie 2009)

Oficialii turci: Rusia ar trebui sa se numere printre furnizorii Nabucco (august 2009)

Gerhard Schroder: In Gazprom nu exista o discutie interna despre includerea Romaniei in South Stream (noiembrie 2008)