1 / 4

Vor disparea jucatori si produse de pe piata

"Masurile luate de autoritati in ultima perioada nu au avantajat deloc piata farmaceutica, dar mai ales producatorii interni, de aceea am luat decizia de a trimite in somaj 50% dintre angajatii nostri (250 de salariati - n. red.) pentru o luna de zile, in decembrie", a declarat Adrian Stroilescu (foto), directorul de dezvoltare din cadrul grupului LaborMed.

Decizia, a explicat Stroilescu, a fost luata in conditiile in care recuperarea greoaie a creantelor de la farmacii si distribuitori a pus o presiune tot mai mare asupra fluxului de lichiditati. “Am construit stocuri suficiente pentru luna decembrie, astfel incat pacientii nu vor fi afectati, si nici salariile angajatilor, dar pe viitor vom renunta la anumite medicamente”, a mai spus directorul de dezvoltare de la LaborMed.

Oficialul producatorului farma a explicat ca actuala criza de pe piata medicamentelor va duce la disparitia atat a unor produse, cat si a unor jucatori, cei mai expusi fiind insa cei autohtoni. “Cresterea termenelor de plata, pana la 240 de zile, nu este deloc benefica si in mod sigur vor disparea produse si jucatori. Multinationalele isi vor balansa pierderile din Romania, dar producatorul roman este mult mai expus. Producatorul roman este cel care plateste taxe in Romania si cel care creeaza locuri de munca”, a explicat Stroilescu. LaborMed a renuntat deja la un numar de 10-15 produse, atat OTC-uri (eliberate fara prescriptie), cat si Rx-uri (eliberate pe baza de reteta). Alte eliminari din portofoliu ar urma sa fie operate pana la sfarsitul anului.

In octombrie, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care termenele de plata pentru medicamentele compensate si gratuite se vor prelungi pana la 90 de zile, respectiv 180 de zile (de la 60, respectiv 90 de zile). In mod real, si aceste termene se prelungesc in piata, astfel incat producatorii si importatorii de medicamente isi recupereaza banii pe marfa de abia dupa 7-8 luni, timp in care apeleaza de cele mai multe ori la credite pentru a sustine business-urile.

In plus, LaborMed are in vedere nu numai renuntari la produse, ci si disponibilizari, segmentul vizat fiind cel comercial. "Noi nu am mostenit un excedent de personal si intr-o fabrica nu prea avem de unde taia. Cred ca vom umbla la divizia comerciala", a explicat Stroilescu, care nu a oferit detalii. Oficialul LaborMed a subliniat insa ca LaborMed nu are in vedere aplicarea unor masuri radicale precum concedierile, dar ca evolutia ulterioara a companiei este dictata de piata.

“Totul este legat de planul financiar. Nu exista nicio stimulare a consumului de generice (medicamente iesite de sub protectia patentului – n. red.), desi ele sunt cele care aduc economii importante”, a mai spus Adrian Stroilescu. La nivelul anului 2008, desi cota genericelor a inregistrat o scadere pe fondul vechiului sistem de prescriere pe denumirea comerciala, segmentul medicamentelor iesite de sub patent s-a situat la aproximativ 45% din volum pietei farma si a insumat 25% din valoare, adica circa 450 de milioane de euro.

LaborMed produce numai medicamente generice, la fel ca alti fabricanti de traditie precum Antibiotice Iasi sau Terapia (Cluj-Napoca) si se pozitioneaza pe locul al 9-lea in topul celor mai mari companii farma din Romania, cu o cota de 9%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri