Piata fortei de munca in 2010, o copie a anului 2009?

Piata fortei de munca in 2010, o copie a anului 2009?In acest context, piata fortei de munca in 2010 isi va mentine parametrii din ultimele trei luni, potrivit specialistilor in resurse umane. Nivelul salarial va stagna, rata somajului va continua sa creasca, insa mult mai lent decat in 2009, mobilitatea pe piata va fi scazuta, iar tinerii vor continua sa fie cea mai dezavantajata categorie de angajati.

„Daca ne uitam in 2009 la tendinte, prima concluzie pe care o putem trage este ca ceea ce s-a previzionat in luna aprilie 2009 pentru anul 2010 nu mai este real si exista tendinta de scadere in toate sectoarele de activitate si in toate industriile. De exemplu, conform studiilor realizate de Hay Group, cresterile salariale pentru luna aprilie a anului 2009 au fost previzionate la 6%, iar, in luna noiembrie, aceste previziuni au fost revizuite la 4%”, considera Csaba Gergely, director resurse umane Provident Financial si presedinte HR Club.

In plus, conform unui studiu derulat de compania de resurse umane Manpower, in primele trei luni ale anului 2010 peste un sfert dintre companiile de pe piata locala se asteapta la scaderea activitatii de recrutare, in timp ce doar 15% dintre angajatori intentioneaza sa creasca volumul angajarilor. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 754 de angajatori din Romania.

Nici Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler, nu vede o revenire spectaculoasa a pietei muncii in 2010. "Pronosticurile macro-economice pentru Romania nu sunt din cele mai optimiste - aceasta insemnand ca vom avea, poate, crestere economica doar in a doua jumatate a anului. Putinul care s-a facut pe plan intern nu este suficient pentru a relansa economia, astfel incat, o eventuala crestere economica se va baza pe cereri externe. Insa mai sunt destui investitori interesati de potentialul nostru pe zona vorbitorilor de limbi straine, si in acest domeniu cererea va creste cu siguranta", afirma el.

Citeste aici cele mai importante 10 estimari privind evolutia economica a Romaniei in 2010.

Salariile anului 2010

Salariile anului 2010“Salariile stagneaza”, “Cresterile salariale, daca vor exista, vor fi comparabile cu rata inflatiei” sau “Semestrul intai al anului 2010 nu aduce schimbari fata de sfarsitul anului 2009”, acestea sunt replicile rostite la unison de specialistii in resurse umane.

“In anul 2010, pentru un anumit segment de organizatii, cresterile salariale, vor fi in jurul cifrei de 4%, iar unele companii sunt fortate sa ofere mariri salariale prin contractul colectiv de munca care prevede aceasta crestere in functie de rata inflatiei. [...] Varii surse previzioneaza (n. red. in 2010) o rata a inflatiei intre 2,5% pana la peste 4%, dar in decizia de crestere a salariilor, o pondere importanta o are profitabilitatea companiilor”, sustine Gergely.

O previziune similara are si Ovidiu Vilceanu, managerul companiei de resurse umane Sales Consulting, care vede o crestere salariala medie de 5%. Totusi, Vilceanu explica ca o eventuala crestere a salariului fix nu inseamna neaparat o crestere a venitului, un cumul al partii fixe cu bonusurile de performanta sau remuneratia variabila. “Cred ca veniturile vor inregistra o scadere, pentru ca, date fiind conditiile economice, angajatii nu isi vor putea realiza targeturile, si deci nu vor primi bonusuri comparabile cu anul 2008”, noteaza el.

Bineinteles, nivelul cresterii salariale depinde aproape exclusiv de stabilitatea companiei, de cifrele de afaceri inregistrate pentru anul 2009 si de evolutia pietei in care activeaza organizatia. “Ca sa putem vorbi de salariile angajatilor, trebuie prima data sa vorbim si de indicatorii de performanta ai companiei. Exista clar o stransa corelatie intre evolutia economica a unei companii si posibilitatile sale de a acorda cresteri salariale sau bonusuri”, afirma Claudia Indreica, managing partner al companiei de resurse umane Psihoselect.

Indreica sustine ca, dimpotriva, partea fixa salariala se va mentine constanta, in timp ce angajatorii vor creste veniturile variabile, un indicator clar al evolutiei firmei. Prin aceasta strategie, compania ofera posibilitatea cresterii veniturilor angajatilor, fara a-si pune in pericol bugetele fixe de salarizare, stabilite inca de la sfarsitul acestui an.

Cele mai ridicate cresteri salariale vor fi resimtite in sectoare ca Farma, retail, BPO, in unele ramificatii ale industriei IT, cat si in sectorul energiei, spun recruiterii.

In plus, cei mai optimisti in privinta cresterii venitului sunt angajatii cu experienta, in timp ce tinerii au cele mai mici sanse de angajare pe un salariu mai mare decat media de 250-300 de euro din acest an.

“Cererea de specialisti isi va mentine trendul usor ascendent si pentru 2010, doar ca nu va respecta evolutiile din anii anteriori ale pachetelor salariale. Vor fi cresteri salariale in special pentru cei cu vechime in munca de peste 5-10 ani. In schimb, categoria entry-level pe parcursul anului viitor va fi cea mai afectata de evolutia pietei”, comenteaza Bogdan Toth, general manager al companiei de consultanta si recrutare HR4U.

In anul 2009, aproape 60% dintre angajatori sustin ca au aprobat cresteri salariale, in timp ce peste o treime au mentinut acelasi nivel al remuneratiei, conform unui studiu PriceWaterhouse Coopers, desfasurat in luna septembrie. Pentru majoritatea companiilor, cresterile s-au situat intre 5% si 9% din valoarea salariului fix.



Ce job-uri se vor gasi in 2010

Ce job-uri se vor gasi in 2010Chiar daca nu se va putea vorbi de mari angajatori, piata ofertelor de munca in 2010 va da semne de usoara recuperare fata de acest an, potrivit specialistilor in resurse umane. Cu toate acestea, numai companiile care si-au bugetat cresteri de personal in anumite industrii vor afisa oferte pentru posturi nou create, in timp ce restul organizatiilor vor recruta punctual, pentru inlocuiri in functie.

Cei mai cautati angajati vor fi in continuare cei cu vechime si cu expertiza pe piata, in industrii ca IT, outsourcing, retail, farma sau FMCG.

“Oamenii extrem de valorosi sunt in continuare cautati, dar nu pot sa pun degetul pe o anumita specializare. Poate sunt cateva categorii de specialisti, cum ar fi in HR in ramura compensatiilor si a beneficiilor, in domeniul financiar un CFO cu orientare strategica catre situatia financiara, sau un bun specialist de marketing, capabil sa creeze cerere”, subliniaza Gergely.

Florin Ochiana mizeaza pe proiecte de recrutare in vanzari, farma, retail si externalizare . “Vor fi cautati, la fel ca in acest an, specialisti in IT (programatori, dezvoltatori etc.), specialisti in finante si contabilitate si vorbitori de limbi straine. Muncitorii calificati vor fi la fel de cautati ca in ultimii ani, si, daca exodul personalului specializat din domeniul medical continua, medicii vor deveni si ei greu de gasit”, spune Ochiana.

In schimb, Vilceanu sustine ca serviciile de externalizare vor fi domeniul vedeta al anului 2010, bazandu-si afirmatia pe rata de crestere a cererii pentru aceste servicii si pe nivelul ridicat al angajarilor in acest an. De exemplu, companiile de externalizare Accenture si Genpact au angajat masiv in acest an, cu o rata de 15-20 de noi angajati lunar.

De asemenea, Vilceanu vede o panta ascendenta a angajarilor in sectorul bancar, pe segmentul corporate. “Intotdeauna specialistii corporate au fost mai cautati decat cei din sectorul de retail bancar, iar anul 2010 nu va face exceptie, mai ales ca, in acest moment, gradul de indatorare al populatiei este in scadere”, spune el.

Specialistii din companiile Manpower, Psihoselect si HR4U isi indreapta atentia spre domeniile tehnice si inginerie, respectiv posturile de middle si top management.

“In ciuda recesiunii resimtite la nivel global si a celor mai sumbre previziuni de angajare raportate in ultimele decenii, angajatorii se confrunta in continuare cu un deficit de talente in sectoare de activitate importante”, afirma Eliza Nechifor, marketing and communication coordinator, Manpower. Nechifor apreciaza ca cea mai mare crestere in domeniul serviciilor va fi inglobata de segmentele de payroll si leasing ale marilor companii de resurse umane. Cauza unei astfel de cresteri rezida in nevoia de suplimentare a fortei de munca, fara a avea insa costuri fixe de personal. Astfel, companiile pot imprumuta temporar forta de munca si isi pot externaliza sarcinile de salarizare, reducand astfel valoarea costurilor de personal.

Similar, Toth puncteaza existenta unui deficit de personal la nivel middle level in retail, petrol si energii regenerabile.

Tinerii, cea mai dezavantajata categorie de angajati

Tinerii, cea mai dezavantajata categorie de angajatiDupa reajustarea bugetelor de resurse umane, in 2009 , primele proiecte la care companiile au renuntat vizau recrutarile de volum, pentru posturi mai putin specializate si pentru job-uri entry-level. Tendinta se va pastra si in 2010, cand singurele industrii angajatoare de personal cu putina experienta in munca sunt outsourcing, IT, vanzari, inginerie si retail.

Chiar daca industriile ofertante pentru aceste tipuri de slujbe nu si-au inchis cu desavarsire portile, volumul de pozitii vacante a scazut cu aproape 50% in anul 2009 fata de anul 2008.

Si site-ul de recrutare BestJobs, parte a Neogen, a raportat o scadere cu 40% a numarului de posturi vacante in segmentele entry-level si fara experienta. Similar, liderul pietei, eJobs, anunta la jumatatea acestui an o diminuare accentuata a anunturilor, chiar si de 50% in unele sectoare de activitate, lovite de criza.

“Cererea de tineri va simti o stagnare poate similara cu nivelul anului 2009, iar undeva in ultimul trimestru al lui 2010 se va sesiza o creste de 10% a ofertelor de angajare pentru tineri. Cred ca pentru urmatorul an rapiditatea in procesele de angajare nu va mai fi o caracteristica prea des intalnita", sustine Toth.

Salarile vor fi inghetate pentru juniori si volumul angajarilor pentru aceasta categorie sa va diminua cu cel putin 30% fata 2008. Cele mai des intalnite salarii pentru entry-level pe 2010 vor fi cele cuprinse intre 1.000- 1.500 lei, net, noteaza Toth.

Pe langa saracirea in ofrerte entry-level a pietei fortei de munca, greutatea in a gasi un job tine si de numarul mare de absolventi aruncati pe piata in anii 2008 (dubla generatie) si 2009. “La un targ de joburi se primesc intre 8.000 si 10.000 de CV-ri. Din pacate, sistemul educational este prea putin conectat la nevoile reale ale pietei de munca. De exemplu, foarte des intalnim studenti care studiaza managementul si care, la absolvirea facultatii, doresc imediat pozitii de manager sau de asistent manager fara a intelege sensul acestor pozitii”, explica Gergely.

Flexibilitate in negociere, pretentii salariale scazute si integrare rapida in mediul organizational – acestea par a fi punctele nevralgice ale tinerilor in cautare de un job entry-level. Obisnuiti sa sara de la un job la altul, trecand prin diverse industrii, o parte a tinerilor inca nu se pot conforma cu un loc de munca remunerat nesatisfacator raportat la cerintele lor, dar stabil.

Pentru anul 2010, Indreica sustine ca cea mai buna strategie pentru tineri este aceea de a-si gasi un internship, unde au sansa sa cunoasca cerintele angajatorilor, sa ia contact cu munca intr-o organizatie si poate chiar sa gaseasca sansa de a se angaja in masura in care sunt remarcati.