1 / 4

Creditarea va fi reluata in primavara

“Banii din banci incep sa strige sa fie folositi. Ei creeaza o anumita presiune pe banci si, de aceea, nu mai pot ramane mult timp acolo. Trebuie sa reintre in economie. Cred ca sunt mult mai multi bani in banci decat nevoile de finantare ale guvernului, bani care pot ajuta intreg mediul economic”, afirma Daniel Guzu, proprietarul Duraziv (fosta Bau Profil), care produce adezivi si profile metalice, in localitatea Popesti Leordeni, din judetul Ilfov.

Compania si-a bugetat pentru anul 2010 afaceri in crestere cu 5-7% fata de nivelul de 9 milioane de euro estimat pentru 2009, mizand pe imbunatatirea conditiilor de creditare si pe continuarea celor doua mari proiecte la nivel national, respectiv termoizolarea blocurilor si programul Prima Casa.

“Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate politica, o stabilitate care sa duca la o mentinere a cursului pana in 4,2 lei/euro. Ar fi un dezastru sa aiba loc o crestere de peste 4,2 lei a euro. Din cauza instabilitatii de pana acum a cursului, noi am avut pierderi financiare pentru ca lucram in euro”, spune Guzu.

Compania dispune de o linie de credit “de cateva milioane de euro”, deschisa in urma cu cativa ani.

“Anul acestea ne-am folosit de banii de acasa, cat si linia de credit. Daca nu aveam bani cu care sa venim de acasa era foarte greu pentru business, pentru ca bancile au fost foarte rezervate in a acorda credite”, mentioneaza Guzu.

Omul de afaceri a finalizat anul acesta constructia unei fabrici de adezivi, cu o capacitate anuala de productie de peste 300.000 de tone, care a suportat investitii de circa sapte milioane de euro. De asemenea, in productia de profile metalice, Daniel Guzu a investit aproximativ jumatate de milion de euro.

Sumele investite au fost, in principal, fonduri proprii, obtinute in urma vanzarii producatorului de lacuri si vopsele Fabryo catre fondul suedez de investitii Oresa Ventures.

Tranzactia, in urma caruia omul de afaceri a obtinut peste 17 milioane de euro (in total), s-a finalizat la sfarsitul anului trecut, cand Guzu si-a vandut ultima participatie de 15% pe care o mai detinea in cadrul producatorului de lacuri si vopsele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri