Cumparatorii, mai exigenti

Cumparatorii, mai exigentiNumarul deal-urilor este mai redus in aceasta perioada, iar cumparatorii traseaza ritmul tranzactiilor, dupa ce piata de fuziuni si achizitii a inregistrat un recul in 2009, afirma Alexandru Reff (foto), partener al firmei de avocatura Reff & Asociatii.

In opinia sa, apetitul investitorilor straini pentru fuziuni si achizitii a scazut puternic, iar Romania se confrunta cu o concurenta tot mai mare din partea altor tari, unde se pot obtine randamente mai bune. “Tranzactiile s-au complicat. Cumparatorii, care impun acum desfasurarea unei tranzactii, sunt mai exigenti. Aceasta exigenta atrage dupa sine mai multa implicare juridica, iar avocatii de business vor avea mai mult de lucru in 2010”, spune Alexandru Reff.

El remarca in piata de M&A tendinta cumparatorului de a-si imparti riscul cu vanzatorul, dupa ce o tranzactie a fost incheiata, prin intermediul contractelor de tip “earn-out”. “Dupa semnarea tranzactiei, vanzatorul mai are un interes, mai ales ca i se impune un nivel minim de performanta. In functie de devierile de la performanta, ajustarile pot fi semnificative.

Contractul de tip “earn-out” este un model de tranzactie in care o parte a pretului este platita dupa ce contractul a fost incheiat, iar valoarea este direct proportionala cu parametrii de performanta ai companiei achizitionate. Aceasta performanta este evaluata, in cele mai multe cazuri, de castigurile realizate.

“Pentru prima data, am vazut si ajustari in jos. Nu este usor sa ceri unui vanzator sa dea banii inapoi, dar il poti motiva prin acest tip de contract”, spune Alexandru Reff, referindu-se la capacitatea vanzatorului de a-si atinge indicatorii de performanta.

Previziuni si tendinte 2010 in M&A


- Cresterea numarului de tranzactii, insa in ritmuri diferite, in functie de industrie;
- Intarzierea preluarilor de active in dificultate;
- Interes mare pentru business performance – procese de vanzare competitive;
- Scaderea multiplilor – uneori sub asteptarile investitorilor;
- Impactul potentialelor masuri de executare silita de catre banci;
- Prezenta mai degraba a investitorilor strategici decat a fondurilor;
- Interes pentru energie, farma, produse alimentare, IT si tehnologie;
- Consolidare pe anumite piete (pentru depasirea dificultatilor, concurenta, sinergii, masa critica);
- Mentinerea presiunii pe onorarii;


O fabrica, vanduta pe un dolar

O fabrica, vanduta pe un dolarAvocatii de la Reff & Asociatii au observat cum criza din anumite sectoare ale economiei a readus cazuri de tranzactii care seamana cu privatizarile din anii '90, cand companiile detinute de Stat erau vandute la pret de chilipir.

Concret, casa de avocatura asista juridic o vanzare pe un dolar, in care o companie internationala din zona de productie vinde managerilor din Romania operatiunile locale, care include o fabrica cu sute de angajati.

“Nu este o vanzare de tip distressed-assets (cu active neperformante). Activele de aici sunt subordonate exclusiv firmei-mama, care si-a redus operatiunile”, explica Andrei Burz-Pinzaru (foto), partener al Reff & Asociatii.

Totusi, avocatul anticipeaza in 2010, pe langa o incidenta mai mare a problematicii specifice insolventei, si o intensificare a solicitarilor de asistenta in proiecte specifice achizitionarii/vanzarii de active cu probleme (distressed real estate assets / distressed M&A).

„Pe de alta parte, vor continua proiectele de restructurare de credite”, a adaugat Burz-Pinzaru. „Am putea asista la reluarea creditarii corporatiste, chiar daca la un volum - si mai ales frecvente - mai mici decat cele inregistrate in anii trecuti, insa ne asteptam la un volum in crestere fata de 2009”.

Bilant pe 2009

Bilant pe 2009Reff & Asociatii, societatea de avocatura afiliata Deloitte Romania, a consiliat juridic tranzactii si finantari in valoare de peste un miliard de euro anul trecut, in crestere cu peste 42% fata de anul 2008, cand societatea a asistat tranzactii de circa 700 milioane de euro.

Potrivit casei de avocatura, mediul de business s-a schimbat, de pilda mandatele de restructurare a datoriilor au capatat treptat o poderere tot mai mare in activitatea firmei, in locul contractelor de acordare sau obtinere de finantare.

Cele mai importante tranzactii din 2009 nu au vizat restructurarile de credite, ci obtinerea de noi finantari, in valoare de sute de milioane de euro, in domeniile dezvoltarilor imobiliare si al lucrarilor de infrastructura. Din aceasta serie face parte asistarea companiei Romstrade, care a obtinut o finantare de 140 de milioane de euro de la Credit Suisse.

„Anul 2009 a fost fara indoiala unul dificil, aducand schimbari dintre care multe isi vor prelungi efectele dincolo de sfarsitul actualei crize economice. (...) Avocatii au resimtit aceasta scadere din plin, fiind afectate domeniile cu ponderea cea mai importanta in venituri. Ne-am sporit implicarea in domenii relativ noi, precum litigii fiscale si comerciale, insolventa, energie si sectorul public”, a declarat Alexandru Reff .

Anul trecut, Reff si Asociatii a fost consultantul juridic al fondului de investitii New Europe Property Investments (NEPI), care a preluat European Park Braila in schimbul sumei de 63 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare tranzactie imobiliara incheiata in 2009.

Tot in 2009, Deloitte Romania si Reff & Asociatii au acordat asistenta financiara, fiscala si, respectiv, juridica firmei INR Management Real Estate in vederea obtinerii unei finantari de zeci de milioane de euro de la BCR.