Un deal cu trei actori

Un deal cu trei actoriPrimul actor implicat in cea mai mare tranzactie din servicii medicale, Wargha Enayati, ramane dupa deal cu 20% din reteaua de clinici private Centrul Medical Unirea (CMU).

Ceilalti actori ai tranzactiei sunt doua dintre cele mai active fonduri de investitii pe piata romaneasca: americanii de la Advent International si fondul de investitii britanic 3i, administrat de 3TS Capital Partners, care au semnat ieri vanzarea pachetului de actiuni de 80%.

Calculele sunt simple: pana la momentul incheierii tranzactiei, actionariatul CMU s-a impartit intre fondul de investitii 3i, care a detinut 49% din titluri si medicul cardiolog Wargha Enayati, care avea pachetul majoritar de 51%. Advent International detine de ieri 80% din CMU.

Tranzactia era estimata anterior la cateva zeci de milioane de euro, iar surse din piata o evalueaza la 35-40 milioane de euro, depasind astfel ca amploare deal-ul prin care SSGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management, a dat anul trecut 20 mil. euro pentru 36% din MedLife.

Vanzatorii au inceput procesul de alegere a unui investitor in urma cu cinci luni, cand au intrat in cursa 12 investitori interesati de tranzactie.

Ulterior au fost selectati opt care au intrat pe lista preliminara, iar in final CMU a ales investitorul care sa permita si cea mai ampla dezvoltare pe piata serviciilor medicale din Romania.

„Au fost altfel de negocieri. Tocmai am incheiat o tranzactie la un alt nivel, unul superior”, compara Wargha Enayati (foto) deal-ul semnat ieri cu tranzactia din 2007, cand 3i a preluat 49% din CMU.

El a adaugat ca nu isi doreste iasa complet din operatorul de servicii medicale. „Sper sa nu renunt niciodata la compania pe care am fondat-o”, spune Enayati.

La masa negocierilor au luat parte pe partea vanzatorilor atat Wargha Enayati, cat si Mihai Sfintescu, director de investitii la 3TS Capital Partners. „El (n.red.: Wargha Enayati) nu a fost foarte interesat sa vanda de la inceput. Este foarte atasat de companie, astfel incat cred ca ii va fi foarte greu sa faca un exit total”, spune Sfintescu.

Vanzatorii au fost consiliati financiar in aceasta tranzactie de compania de consultanta Deloitte Romania, in timp ce de partea cumparatorului, fondul Advent International, s-a aflat Ernst&Young.

Consultantul juridic al lui Wargha Enayati a fost casa de avocatura Schoenherr & Asociatii, cei de la 3TS Capital Partners au fost asistati de avocatii Cameron McKenna, in timp ce echipa locala a Advent International a primit consultanta de la societatea de avocatura Allen & Overy



Prima tranzactie de tip secondaries din ultimii trei ani

Prima tranzactie de tip secondaries din ultimii trei aniTranzactia semnata ieri reprezinta un scenariu de investitii foarte rar intalnit in ultimii ani pe piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A): dupa aproape trei ani asistam la o tranzactie de tip secondaries, adica un exit al unui investitor financiar catre alt fond de private equity, care va deveni pe viitor o optiune din ce in ce mai intalnita, potrivit lui Mihai Sfintescu (foto).

„Este posibil sa mai vedem astfel de tranzactii. Sunt cateva fonduri de investitii care au intrat in companii romanesti inainte de criza. Dar si altele care vor participa in urmatorii doi ani la procese de vanzare”, argumenteaza Sfintescu.

Ultima tranzactie de mari dimensiuni incheiata intre doua fonduri de private equity a fost incheiata in urma cu trei ani, prin care fondul de investitii Innova Capital a preluat pachetul majoritar al imbuteliatorului si distribuitorului de apa in sistem watercooler La Fantana, respectiv 85% din actiuni, de la fondul suedez Oresa Ventures pentru suma de aproximativ 35 de milioane de euro.

In mod traditional, doar fondurile de investitii sunt interesate de lanturile de clinici, mai ales pentru ca ceilalti jucatori din piata nu au bani sa preia un competitor, iar scenariul intrarii pe piata locala a unor companii din exterior este inca greu de realizat, pentru ca piata locala este specifica, spre deosebire de alte industrii, cum ar fi retailul ori sectorul bunurilor de larg consum.

Aceasta tendinta este confirmata si de reprezentantul 3TS Capital Partners. „Piata serviciilor medicale din Romania nu a ajuns la nivelul la care jucatorii strategici mari din tari ca Germania sau Franta sa se uite cu atentie”, spune Mihai Sfintescu.

El adauga ca doua treimi din cei 12 potentiali cumparatori interesati initial erau fonduri de private de equity, restul fiind investitori strategici. „In final au ramas trei, dintre care un strategic, iar intr-o ultima etapa am negociat doar cu doua fonduri de investitii”, adauga reprezentantul 3TS.

Potrivit acestuia, in alegerea cumparatorului au fost doua criterii principale: cel financiar si compatibilitatea cu viziunea fondatorului. „Consider ca am finalizat repede tranzactia, iar acesta este un motiv de mandrie pentru noi. Am avut un calendar foarte strans, stabilit cu multa precizie si pentru vanzatori, dar si cumparatori”.

Sfintescu afirma ca daca cei doi vanzatori si-ar fi propus, ar fi gasit si 30 de investitori pe lista lunga, insa Wargha Enayati si cei de la 3TS au urmarit mai mult calitatea petitorilor. „Oricum, in final raman doar investitorii puternici si direct interesati, care inteleg modelul de business. Altfel, ar putea sa te incurce daca ei nu cunosc modelul”, spune directorul de investitii de la 3TS Capital Partners.

El a mai spus ca in cazul unui exit exista si o componenta emotionala. „Chiar daca din punct de vedere financiar reprezinta un succes, la nivel personal este precum o despartire. Este ca si cum ti-ai schimba locul de munca, chiar daca nu intram zi de zi in contact direct cu cei de la CMU, poate doar saptamanal”.

Sfintescu remarca un interes in crestere al fondurilor fata de anul trecut, insa departe de nivelul de acum doi-trei ani.

Fondul de investitii 3i preluase in urma cu trei ani un pachet minoritar la Centrul Medical Unirea.



Urmeaza investitii de 30 mil. euro

Urmeaza investitii de 30 mil. euroCompania CMU vrea sa investeasca, in urmatorii ani, 30 milioane euro, urmand sa aloce circa 12 milioane euro pentru deschiderea unui spital greenfield specializat in chirurgie in Bucuresti.

"Bugetul de investitii, de 30 de milioane de euro, pe care il alocam, se va regasi, in primul rand, in deschiderea primului spital greenfield specializat pe chirurgie din Bucuresti, o investitie de 12 milioane de euro, dar si intr-o serie de proiecte importante pe care le avem in plan pentru perioada 2010-2011. Suntem direct interesati de extinderea pe orizontala, in special in investitii de tip greenfield. Investitiile ulterioare vor fi finantate din surse proprii, ca si pana acum, dar si din imprumuturi si din fonduri puse la dispozitie de investitorii nostri”, a declarat Wargha Enayati.

Centrul Medical Unirea a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 69,5 mil lei, in crestere cu 72% comparativ cu anul anterior.

“CMU reprezinta pentru noi o platforma solida pentru extindere la nivel national in cadrul pietei serviciilor medicale private. Vom continua sa sustinem planurile de dezvoltare ale fondatorului CMU, dr. Wargha Enayati si ale echipei sale de management, in directia cresterii puternice pe segmentul serviciilor medicale ambulatorii si spitalicesti.”, declara Emma Popa-Radu (foto), managing director la Advent International.

Advent International, care controleaza producatorul farma local LaborMed, a preluat anul trecut portofoliul de produse al Ozone.

In Romania, Advent mai detine producatorul de vopsele Dufa Deutek si pe cel de blocuri ceramice si tigle Ceramica Iasi.

Centrul Medical Unirea a fost fondat in anul 1995 de medicul cardiolog Wargha Enayati, iar in prezent isi desfasoara activitatea in 11 policlinici multidisciplinare in Bucuresti, opt policlinici proprii in tara si colaboreaza cu peste 130 de clinici partenere in tara.