Carnea de pui mina de aur pentru afacerile Agricola Bacau

Toate categoriile de produse ale grupului Agricola Bacau au inregistrat in 2009 cresteri la nivelul cifrelor de afaceri, respectiv: carne de pui - + 30%, preparate fierte afumate - + 8%, salamuri crude uscate - + 48%, semipreparate si produse pre-gatite - + 20%, oua de consum - +27%. Agricola International Bacau, cea mai mare companie din cadrul grupului, a inregistrat o cifra de afaceri de 304 milioane lei, cu 12,6% mai mult comparativ cu nivelul inregistrat in 2008, respectiv 270 milioane lei.

Totodata, in 2009 Agricola Bacau a trecut printr-un program de restructurare a afacerii - si-a structurat activitatile pe unitati de afaceri care au propria lor forta de vanzari si gestioneaza relatiile cu firmele grupului, dar si cu ceilalti clienti.

Schimbarile operate in 2009 au continuat si in 2010 cand, la inceputul anului, Conagra (fabrica preparate din carne fierte si afumate) si Salbac Dry Salami (fabrica preparate crud-uscate) au fuzionat, rezultand astfel o noua companie – Salbac Bacau. Structura grupului este urmatoarea: Agricola International, Aicbac (achizitia vacilor de lapte), Suinprod (cu activitati in cresterea porcilor), Salbac Bacau (preparate fierte-afumate si crud-uscate), Europrod (fabrica semipreparate din carne), Agriconstruct (activitati in domeniul constructiilor), Comcereal (achizitia de cereale) si Bac Print (activitati in tiparire).

De asemenea, procesul de restructurare operat in 2009 a implicat si reduceri salariale si chiar desfiintarea unor posturi, insa fenomenul nu a fost unul de “masa” (mai putin de 10% din total salariati din grupul Agricola Bacau), potrivit lui Grigore Horoi.

“Am procedat in special la externalizarea unor activitati, dar si la desfiintarea unor posturi. In ceea ce priveste anul in curs, vor fi facute schimbari in sensul diminuarii numarului de angajati doar daca conditiile economice o vor impune. Deocamdata nu luam in calcul aceasta masura si speram nici sa nu fie cazul”, spune Grigore Horoi (foto).

Pentru acest an, grupul si-a bugetat o cifra de afaceri in crestere cu 17% fata de 2009, cu o marja neta de 3,5-4%, in conditiile in care piata va accepta inevitabilele cresteri de preturi. Un motor al acestei cresteri il reprezinta majorarea vanzarilor de carne de pasare prin intermediul retelelor de supermarketuri, hypermarketuri, cash&carry si discounteri, de la 42 in 2009, la 53% in 2010.

“Totodata, vrem sa reactivam si piata traditionala, in care anul trecut am fost mai reticenti din cauza dificultatilor legate de recuperarea creantelor din piata”, afirma Grigore Horoi.

Pe segmentul de business semipreparate si produse pre-gatite din carne, obiectivul pentru anul in curs este cresterea cotei de piata de la 18% la 23%.

In ceea ce priveste exporturile, in 2009 acestea au reprezentat 12% din totalul vanzarilor de carne de pasare, iar pentru 2010 estimarile Agricola Bacau vizeaza o crestere a acestui indicator pana la 15%, in conditiile in care in primele doua luni ale anului grupul a exportat aproximativ 20% din productia obtinuta pe piete europene precum Germania, Olanda, Marea Britanie sau Grecia.

Mai rupe un procent din piata

Mai rupe un procent din piataAgricola Bacau a incheiat anul trecut cu o cota de piata de 11%, in crestere cu 2 puncte procentuale fata de sfarsitul lui 2008, obiectivul pentru anul in curs fiind cresterea acestui procent pana la 12%, respectiv 13% cota de piata in retailul modern.

Printre produsele care au inregistrat cele mai mari vanzari s-au numarat salamurile crude uscate, segment pe care vanzarile au inregistrat cresteri semnificative - 44% in volum si 48% in valoare - in conditiile unui pret mediu/ kilogram nesemnificativ crescut si a unei scaderi a pietei cu circa 4%. In plus, sortimentul Salamul de Sibiu Agricola Bacau a inregistrat vanzari importante, astfel ca in a doua jumatate a anului trecut a atins o cota de piata pe segmentul sau de 31%.

De asemenea, carnea de pasare a fost un alt produs care a crescut in 2009, valoric vanzarile inregistrand o majorare cu 30%.

Potrivit presedintelui Agricola Bacau, piata produselor din carne de pui ar putea afisa o crestere de 10% in 2010, fata de valoarea de 900 de milioane de euro inregistrata in 2009 pe fondul unei tendinte ce se manifesta in comportamentul consumatorului – preferinta pentru carnea de pui ca alternativa mai sanatoasa si mai ieftina decat carnea de porc sau de vita.

Principala provocare pentru industrie in acest an consta in eliminarea subventiilor din agricultura fara aplicarea unor masuri alternative. “Romanul va trebui sa aleaga intre puiul de import congelat, mai ieftin, dar mai slab calitativ si puiul autohton proaspat, de calitate, dar un pic mai scump”, spune Horoi.

Ce scenarii ia in considerare oficialul Agricola Bacau?

“Cel mai optimist scenariu atat pentru Agricola Bacau cat si pentru industria de profil ar fi sa-si depaseasca obiectivele de crestere pe care managementul le-a asumat. In anul 2010 pot aparea surprize generate pe departe de evolutia crizei care isi face simtite efectele cu intensitate sporita si, pe de alta parte, de evolutia naturala spre consolidarea industriei avicole. Cel mai pesimisit il raportez doar in cazul evolutiei industriei carnii de pui: ar putea fi degradarea si mai accentuata a mediului economic pe fondul crizei pe care o traversam”, explica Grigore Horoi.

In opinia sa, administrarea deficitara a crizei poate sa duca inclusiv la disparitia partiala a industriei avicole din Romania, asa cum s-a intamplat cu industria cresterii porcinelor in anii ’97 - ’98.

In ceea ce priveste planurile companiei pentru acest an, Horoi sustine ca focusul consta in eficientizarea liniei de productie de carne de pui, respectiv extinderea retelei de magazine proprii.

Reteaua Agricola numara in prezent 38 de magazine, 9 dintre acestea, organizate ca magazine de producator, fiind deschise in decursul lunilor decembrie 2009 si ianuarie 2010. Pentru anul in curs compania intentioneaza sa deschida alte 10 magazine noi in orase precum Bucuresti, Constanta, Brasov.

Potrivit grupului, in 2009 11% din productia de carne de pasare a fost comercializata prin intermediul magazinelor proprii.

Despre criza si speranta de mai bine

“Economia romaneasca are resursele interne de a depasi aceasta perioada dificila. Probabil cu sustinerea externa vom gasi mai usor drumul. Toti oamenii au nevoie de sperante. Crad ca la un moment dat se vor gasi solutiile si resursele pentru redresarea economica a tarii”, vorbeste Grigore Horoi despre revenirea economiei romanesti.

Potrivit acestuia, evolutia din ultima perioada arata o revenire a increderii clientilor in sistemul bancar. “Creditarea a inceput sa se dezghete, iar asta o arata si strategiile bancilor, unde se resimte o anumita schimbare. Astfel, spre deosebire de anul 2009, cand bancile au promovat agresiv economisirea, in 2010 strategiile au fost reorientate spre creditare”, explica Horoi.

Cea mai dificila perioada pentru business-ul Agricola Bacau a fost anul 1997, raspunde scurt presedintele grupului. Atunci, ca si in 2010, au fost “retrase” subventiile la producator. In plus, a fost eliminata cota diferentiata de TVA (aceasta a crescut de la 9% la 19%), dobanzile au urcat la 150%, iar cursul de schimb leu-dolar s-a dublat in cateva zile.

Printre problemele grave ale mediului de afaceri romanesc identificate de Grigore Horoi se numara lipsa competentelor si capabilitatilor de a gestiona situatii de criza, lipsa vointei politice de a elimina economia “gri” care afecteaza grav mediul concurential sanatos.

Exista insa si un aspect pozitiv determinat de actualul context economic si anume un grad de prudenta atat la nivelul consumatorului cat si al companiilor, care se gandesc acum de doua ori inainte de a lua o decizie. “In 2009 am invatat cu totii sa fim mai cumpatati, sa nu mai risipim”, afirma Horoi.

In ceea ce il priveste, oficialul Agricola Bacau urmeaza cateva sfaturi de business despre care crede ca “vor da roade”: delegarea responsabilitatilor, motivarea performantelor, dezvoltarea echilibrata a afacerii si folosirea judicioasa a capitalului de lucru.

“Am dezvoltat, la inceputul anului trecut, un plan strategic pe 3 ani, pe care il ajustam continuu, data fiind evolutia pietei, dar si a modificarilor obiceiurilor de consum. Investim in marketing, in cercetari de piata si am optat anul acesta pentru o comunicare de relatii publice care sa genereze expunere pentru actiunile tactice la raft”, declara Horoi.