200 mil. lei din fonduri nerambursabile au ajuns la companii in ultimele luni

200 mil. lei din fonduri nerambursabile au ajuns la companii in ultimele luniIn conditiile in care companiile au aprobat cu zgarcenie bugetele de resurse umane pentru anul 2010, concentrandu-se cu precadere pe strategii de reducere a costurilor cu angajatii supravietuitori disponibilizarilor de anul trecut, banii de la Uniunea Europeana ar putea fi colacul de salvare pentru departamentele de resurse umane.

Aproximativ 150 de companii private, de stat si organizatiile independente ale caror proiecte au castigat finantare din partea Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), au primit in ultimele 4-6 luni in jur de 200 milioane lei (4, 72 milioane euro) pentru demararea activitatilor, potrivit lui Sorin Ardelean, directorul de cabinet al Ministerului Muncii.

Banii nerambursabili de la UE pot fi accesati de orice companie privata, de stat sau ONG, prin depunerea electronica a unui proiect in domeniul resurselor umane, incadrat in una din cele sase axe principale ale finantarii - educatia si formarea profesionala, corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii, resterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea masurilor active de ocupare si a incluziunii sociale.

“Primim si in acest moment foarte multe cereri de finantare pentru programe de training si recalificare profesionala. Pot spune chiar ca valoarea totala a proiectelor depuse pana acum pe aceasta axa depaseste cu 80% bugetul dedicat in acest an pentru instruire si recalificare”, afirma Ardelean.

Cu toate acestea, companiile private nu se inghesuie sa depuna proiecte din cauza birocratiei si a lichiditatilor ce trebuie investite in implementarea proiectului, inaintea rambursarii primelor transe de la UE.

“Proiectele implementate cu fonduri structurale functioneaza pe principiul decontarii cheltuielilor anterior facute. Aceasta inseamna ca o firma trebuie sa angajeze si sa efectueze plati in cadrul proiectului (din resurse proprii), in anumite procente din valoarea totala a proiectului, si apoi sa solicite rambursarea cheltuielilor efectuate”, spune Alina Chiriac, consultant in cadrul firmei de training Ascendis, cu afaceri de 4 mil. euro in 2008.

Pentru proiectele aprobate in 2007(unele aflate in faza de implementare si in 2010), in valoare totala de aproape 250 milioane de euro, Fondul Structural European a rambursat jumatate din suma.

Proiectele finantate prin intermediul POSDRU se impart in doua categorii: proiecte strategice si proiecte de grant. Proiectele strategice au o valoare cuprinsa intre minim 500.000 de euro si maxim 5 milioane de euro, in timp ce valoarea granturilor se incadreaza intre 50 000 si 500 000 de euro. Fondurile sunt finantate in proportie de 5% din bugetul beneficiarilor, restul provenind de la UE.

Romania poate beneficia de un sprijin financiar de peste 4,2 miliarde euro pana in 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane, cu o finantare de 85% din fonduri europene si 15% din bugetul de stat. Grosul finantarilor – peste 38% - merge catre proiecte pentru promovarea invatarii pe tot parcursul vietii si pentru adaptarea fortei de munca si a companiilor, in timp ce alti 34% vizeaza proiecte pentru integrarea pe piata muncii si incluziunea sociala. Aproape un miliard de dolari este disponibil pentru cercetare si educatie.

In 2008 Fondul Structural European a pus la bataie 1,23 miliarde de euro, iar in 2009 primele doua transe au insumat alte 1,23 miliarde de euro.

Recalificarea si reconversia profesionala singurele solutii pentru someri

Pentru majoritatea disponibilizatilor anului trecut portile companiilor raman inchise si in acest an, spun specialistii in resurse umane . Desi mediul privat din Romania a anuntat ca are in plan angajari in acest an, posturile vacante apar sporadic. Sunt cazuri in care compania scoate la concurs locuri de munca fantoma, indisponibile in acel moment.

“In Romania mediul privat are planuri de angajare. Insa, deocamdata, companiile nu fac decat sa isi reaseze bazele de date. Candidatii sunt solicitati sa trimita CV-uri pentru posturi care nu sunt inca disponibile, dar pe care compania planuieste sa le scoata la concurs candva, in acest an”, spune Raluca Parvu, consultant business development in cadrul BPI Group.

BPI Group desfasoara activitati de recrutare, assesment center, consiliere in cariera si outplacement, serviciu pentru care compania a semnat contracte pentru gestionarea procesului de plasare pentru 3 000 de cautatori de job-uri.

Parvu afirma ca preferatii angajatorilor sunt acum angajatii docili, cu experienta in campul muncii, insa nu mai in varsta de 45 de ani.

“Recruiterii nu primesc CV-uri ale candidatilor de peste 45 de ani, mai ales daca acele persoane au efectuat o munca de executie, in care nu au putut sau nu au fost incurajati sa-si dezvolte alte abilitati sau competente”, explica Parvu.

Singurii cautatori de locuri de munca trecuti de 45 de ani care pot plasa fara griji un CV sunt middle si top managerii. Insa chiar si pentru aceasta categorie de angajati criza a provocat schimbari in procesul de cautare a unui loc de munca. “Unii manageri sunt acum liberi de contract si sunt dispusi sa accepte job-urri platite pe proiect. Unii dintre acestia accepta acum remuneratii chiar si cu 30% mai mici decat in trecut”, spune Parvu.




Angajatii anului 2010

Angajatii anului 2010Flexibil, cu experienta in munca, axat pe strategii de maximizare a profitului cu investitii minime si un bun comunicator – asa arata portretul robot al angajatului ideal, in perioada post-criza.

Potrivit specialistilor in resurse umane, companiile cauta in acest an sa angajeze strategic, atragand talentele de pe piata, acum mai disponibili decat in 2008, si retentia acestora in organizatie.

“Cele mai stabile industrii in acest an, care pot angaja talente in acest an sunt sectorul energetic, farmaceutic si cel de productie si distributie al echipamentelor medicale”, afirma Parvu.