Prejudiciu de 20 mil. euro si 15.000 de hectare pierdute

Prejudiciu de 20 mil. euro si 15.000 de hectare pierduteAton Transilvania este divizia locala a Aton GmbH, infiintata in anul 2006 dupa preluarea marcii Moara Carani de la proprietarii Heyl si Mann, singurul producator industrial de faina de grau din regiunea Banat-Timisoara. Romania este singura tara in care investitorul german deruleaza afaceri si in domeniul agricol. Aton Transilvania mai are investitii in constructii metalice (statie electrica, parcul industrial, panouri prefabricate). Din Aton Transilvania fac parte Agrocereal, Cer-Oil, Arendtrans, Vital&Heyl si Agriconcept.

In perioada 2006-2009, Aton GmbH a investit in Romania aproximativ 250 mil. euro. Conform ultimelor statistici oficiale, nivelul investitiilor germane in Romania in ultimii 20 de ani se situeaza la 2,3 mld. euro.

Aton GmbH este o societate de investitii germana fondata in anul 2001 de doctorul Lutz Mario Helmig. Holdingul detine peste 70 societati la nivel mondial in diverse domenii de activitate: industria miniera, farmaceutica, aeronautica, automotive, agricultura si cercetare medicala.

In 2008 Aton Transilvania avea 550 de angajati si o cifra de afaceri de 40 mil. euro. Aproximativ jumatate din cifra de afaceri a companiei in anii 2008 si 2009 este sustinuta de activitatile din agricultura.

In prezent compania are 15.000 de hectare suprafata arabila de grau si porumb luate in arenda, respective 5.000 hectare proprietate proprie (marea majoritate in judetul Timis)

Pretul uzual de achizitionare a terenurilor in perioada 2006 a fost de 2.000 de euro +/- 500, compania achizionand insa terenuri si cu 1.200 euro pe ha.

Daca in 2009 compania detinea 30.000 de hectare cultivabile, o decizie a fostei conduceri Aton Transilvania a injumtatit aceasta suprafata.

“Era prea tarziu sa mai facem ceva in conditiile in care contractele de arenda se negociaza si se reziliaza in septembrie-octombrie. Poti rezilia cateva mii de hectare in doar cateva saptamani”, declara Paul Milata (foto), cel care a preluat conducerea Aton Transilvania in septembrie 2009.

Potrivit acestuia, fostii administratori au adus un prejudiciu firmei de cel putin 20 mil. euro, in prezent existand 12 procese de drept civil si un dosar penal la DIICOT impotriva acestora.

Brandul 'Moara Carani' reactivat in mai. Cea mai mare moara dupa capacitatea de productie

Brandul 'Moara Carani' reactivat in mai. Cea mai mare moara dupa capacitatea de productieSituata la 18 km de Timisoara, in localitatea Carani (judetul Timis), Moara Carani a fost inchisa in anul 2008 pentru lucrari de retehnologizare. In acelasi timp, fosta conducere a decis sa opreasca productia si in cadrul morilor Carani 1, 2, 3 si 4.

Dupa o pauza de doi ani, noul CEO va inaugura in luna mai Morile Carani 4 si 5, urmand sa renunte la 1, 2 si 3 din cauza tehnologiei invechite.

In cadrul celor doua mori vor lucra 110 angajati. Moara Carani 4 va avea o capacitate de productie de 120 de tone pe zi, productia urmand sa vizeze piata interna, in timp ce Carani 5 va avea o capacitate de productie de 550 de tone pe zi si se va adresa pietelor externe.

Compania estimeaza pentru Carani 4 venituri lunare de 480.000 de euro in 2010.

Pentru morile Carani 1, 2 si 3 Paul Milata nu exclude vanzarea acestora, insa o astfel de tranzactie nu va fi realizabila in 2010, din cauza lipsei de capital.

Productia de cereale merge integral la export, in tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord (prin intermediari). In momentul de fata, compania produce grau si porumb, peste 60% din vanzari fiind asigurate de porumb.

CEO-ul Aton Transilvania preconizeaza pentru acest an vanzari de 9 mil. euro din productia de cereale, respectiv 90.000 de tone porumb si grau.

Investitia initiala in sectorul agricol a fost de 20 mil. euro, inclusiv Moara Carani, 80% fiind sustinuta din capital propriu, restul din credite bancare si subventii.

Problemele agriculturii romanesti sub lupa

Problemele agriculturii romanesti sub lupaUna din problemele majore cu care se confrunta jucatorii din agricultura romaneasca consta in nivelul ridicat al TVA-ului, factor care poate impinge agricultorii spre evaziune.

“De exemplu, noi nu achizitionam nimic din Romania nici macar pierese de schimb pentru tractoare, in conditiile in care Ungaria este la 40 km distanta si acolo avem avantaje din acest punct de vedere”, spune Paul Milata.

In opinia sa, “Romania are marele avantaj al intarziatului, poate sa invete de la cei care au fost in situatii identice”. Milata a oferit exemplul unor tari precum Franta, Italia sau Germania unde nivelul TVA-ului este mai mic decat in Romania. “TVA-ul pentru agricultura in anumite state din Uniunea Europeana incepe la 4,5% nu la 19%. In agricultura avem probleme imediate din cauza acestui nivel atat de ridicat, efectiv pierdem clienti”, adauga Paul Milata.

CEO-ul Aton Transilvania se arata insa optimist in privinta evolutiei agriculturii din Romania, care trebuie privita ca orice bransa din economie.

“La nivel global, estimarile pentru evolutia domeniului agro sunt optimiste. Ultimele date pe care le cunosc indica faptul ca 2009 a fost un an record in ceea ce priveste exportul de faina. Se observa un trend de mai multi ani in aceasta directie. Depinde insa foarte mult si de realitatea de la fata locului. Poate va suna surprinzator insa nu banii sunt problema”, afirma Milata.

Problemele care s-au acumulat in agricultura romaneasca in ultimii 20 de ani nu vor putea fi rezolvate in 2010, insa in cel mai bun caz pot fi adoptate niste masuri rapide pentru inceperea unei redresari, crede Milata, care propune ca solutii reducerea TVA-ului, incurajarea invatamantului agricol de o calitate la nivel de top cu specialisti din strainatate si excluderea asa zisilor specialisti locali, care nu sunt contectati la cunostintele din strainatate. “Nu face niciun sens sa pregatesti inca o generatie de agronomi cu know-how-ul din anii’70”, crede Paul Milata.

Printre prioritatile Aton Transilvania se numara cresterea productivitatii in domeniul agricol, agricultura fiind in opinia lui Milata una dintre solutiile pentru iesirea din criza, respectiv cresterea nivelului de educatie a personalului prin traininguri pentru angajati. “Am creat in acest sens Academia Aton care functioneaza de cateva luni. O alta solutie pentru a rezolva rapid problema lipsei de calificare a fost angajarea de lideri de grup din strainatate. Avem expati pana la nivelul 3 ierarhic. Am cautat 6 luni un morar-sef. Singurul candidat timp de 4 luni era un grec ce nu vorbea romana deloc. Spre exemplu, climatizarea in firma este facuta de un italina, instalatiile la moara sunt facute de turci, alte constructii in firma apartin sarbilor”, explica Milata.

Una din deciziile luate de companie a fost renuntarea la forta de munca necalificata. “Nu am nicio problema cu plata unui salariu foarte mare pentru angajatii cu un nivel de pregatire foarte bun. Noi am incercat sa renuntam la forta de munca necalificata. Din septembrie si pana acum am facut 100 de angajari. Am angajat chiar un intreg departament de electriceni”, declara CEO-ul Aton Transilvania.

In ciuda tuturor acestor probleme ale sectorului agricol, Milata spune ca decizia de investitie pe plan locala a fost luata pe baza potentialului foarte mare a acestui domeniu.

“Din cele peste 9 mil. ha terenuri 4 mil nu sunt lucrate. Terenurile sunt bune, locatia este interesanta, Romania face parte din Uniunea Europeana”, subliniaza Paul Milata.

Iluzia intoarcerii romanilor aflati la munca in strainatate

Iluzia intoarcerii romanilor aflati la munca in strainatatePlecat din Romania in urma cu 15 ani, Paul Milata s-a reintors in tara in septembrie 2009 cand Aton GmbH l-a numit la conducerea Aton Transilvania.

“La inceput nu am fost cunoscut. Angajatii au crezut la inceput ca am venit ca sa plec. S-au convins destul de repede ca nu este cazul. In decurs de aproximativ 4 saptamani lucrurile s-au schimbat radical. Am incurajat o cultura de firma cu atributii foarte clare si reintroducandu-le acolo unde nu existau. Oamenii au autonomia de a decide in domeniul lor, nu am avut niciodata intentia de a avea o firma cu o structura centralizata. Eu nu trebuie sa controlez pe nimeni. Se observa o anumita efervescenta, stiu ca nu au fost obisnuiti cu asa ceva pana acum, dar rezultatele sunt destul de bune”, spune Milata.

Potrivit acestuia, obiectivele sale sunt stabilirea unei strategii clare, foarte simple si communicate si aplicarea de audituri in domeniul resurselor umane.

“Problema din spatiul resurselor umane este mult mai mare decat se discuta in spatiul public. Romania este statul din Europa care are cea mai mare cifra de emigrare, aproximativ 3,5 mil. de persoane se afla in strainatate si nu se vor mai intoarce. Iluzia intoarcerii cred ca s-a spulberat cel tarziu cu criza economica. Dintre acestia sunt foarte multi oameni calificati. Cresterea demografica naturala a Romaniei este negativa, sistemul de invatamant nu este la inaltimea asteptarilor. Aici trebuie sa spun insa in apararea celor care vor sa faca reforma in invatamant ca o astfel de reforma dureaza zece ani. Orice critica trebuie sa ia in considerare ca un sistem de invatamant are o viteza de reformare foarte inceata”, declara oficialul Aton Transilvania.

Unul dintre fenomenele despre care se discuta foarte des in mediile de afaceri straine din Romania este faptul ca aici specialistii costa de foarte multe ori ca cei din Germania, insa nivelul de cunostinte nu este comparabil, spune Milata. “Raspunsul este foarte clar: nu sunt specialisti, nu exista cantitatea calitatii. Numarul de specialisti buni care raman in tara nu se compara cu cererea care exista in piata”, crede Paul Milata.

Acesta afirma ca principala provocare in 2010 in calitate de CEO al Aton Transilvania este obtinerea unui rezultat pozitiv la finalul anului fara a fi nevoit sa disponibilizeze angajati.

Cine este Paul Milata?

S-a nascut in anul 1977 la Bucuresti, are dubla cetatenie (canadiana si romana), este casatorit si are un copil. Si-a inceput cariera profesionala in domeniul consultantei, ocupand diferite functii pentru companii precum Brendr&Partner GmbH, cea mai veche firma de headhunting cu specializare pe Europa de Est (2004-2008), country manager Romania si Bulgaria al Kienbaum Executive Consultants GmbH, cea mai veche societate de consultanta in afaceri (2008-2009).

Din luna septembrie 2009 este director general al Aton Transilvania.

Este absolvent al universitatii McGill din Montreal si este doctorand la Institutul pentru Istorie din cadrul universitatii Humbold din Berlin.