1 / 5

Scurta introducere intr-o istorie de 113 ani

Istoria Fabricii de Tigarete din Sfintu Gheorghe, resedinta si cel mai mare oras al judetului Covasna, dateaza din 18 noiembrie 1897. Fabrica functiona la vremea respectiva in cladirea actualei primarii din Sfintu Gheorghe, dezvoltarea sa avand loc dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In timpul celor doua razboaie mondiale, fabrica a fost transformata in spital pentru raniti, pentru o perioada de timp incetandu-si chiar activitatea din lipsa de materie prima.

Fabrica de Tigarete functiona la inceput cu un numar de doar 40 de muncitoare, productia fiind axata pe tigari de foi. Primele sortimente de tigari de foi produse aici se numeau K si H.

Numarul de angajati a crescut de la an la an, ajungand in 1932 la 80 de muncitoare. Si sortimentele de tigarete de foi s-au dezvoltat, astfel incat pe piata se gaseau tigari de foi Virginia, Trabucos sau Britanica.

In anul 1932 se face tranzitia catre tigaretele actuale, in blancheta de hartie si carton, precum si la fabricarea tutunului in pachete.

De asemenea, intre anii 1937 si 1939 au fost construite apartamente pentru angajatii fabricii. In anul 1945, dupa terminarea Celui de-al Doilea Razboi Mondial, fabrica si-a reluat activitatea si sunt introduse masini noi de confectionat si impachetat de tip Triumf, Rapid sau United, cele mai moderne la momentul respectiv.

In anul 1966 Fabrica de Tigarete de la Cluj-Napoca este desfiintata, iar patrimoniul este mutat la Sfintu Gheorghe, astfel incat fabrica si-a dublat activitatea. In anul 1970 Fabrica de Tigarete de la Sfintu Gheorghe realiza peste 4.729 de tone de tigarete, cu un numar de angajati de 355. Spre comparatie in 1989, unitatea producea 6.317 tone cu 583 angajati, iar in 2009, 812 tone cu 101 angajati.

Privatizarea a avut loc in anul 2004, fabrica fiind achizitionata de Galaxy Tobacco.

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului, Galaxy Tobacco este detinuta de compania CTS Tabacco Limited din Marea Britanie (46,2%), respectiv Interagro (53,7%).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri