1 / 4

Bugetarii nu au loc decat partial in sectorul IMM

Diminuarea cu un sfert a bugetului de salarii se poate traduce atat prin scaderea remuneratiilor angajatilor, cat si prin disponibilizari colective, prin desfiintarea posturilor. Astfel intrebarea care a stat pe buzele bugetarilor, dar si ale oamenilor de resurse umane din mediul privat a fost ”Au loc bugetarii intr-un sistem privat care abia isi revine din criza?”.

In opinia lui Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), absorbtia bugetarilor de catre sectorul IMM este putin probabila a se realiza imediat, in conditiile in care doar 20% dintre intreprinderi inregistreaza cresteri. “Cred totusi ca abordarea presedintelui este una de bun simt pentru ca reducerile bugetelor salariale vor fi urmate de o sustinere a sectorului IMM. Chiar daca productia industriala a crescut cu 5% si avem si alte semne de stabilizare, avem totusi nevoie de sustinere si subventii”, a explicat Nicolescu.

In ultimele sase luni ale anului trecut aproape 40.000 de IMM-uri au fost radiate, cifra in crestere cu 58% fata de prima parte a anului 2008. Comparativ, rata de inmatriculari in aceeasi perioada a cunoscut un declin de 20%, in timp ce cifra de afaceri medie a scazut cu 13% fata de cel de-al doilea semestru al anului 2008.

In acest context, Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), considera ca masura reducerii fondului de salarii cu 25% nu se bazeaza pe niciun principiu de management, iar mediul privat nu se va inghesui sa ofere locuri de munca pentru bugetari.

Omul de afaceri nu se gandeste cum sa angajeze, ci cum sa restructureze, cum sa se protejeze sau cum sa iasa din piata. Ne vom trezi cu o noua clasa de someri”, declara Grapini. Potrivit acestuia, bugetarii care isi vor cauta un loc de munca in mediul privat vor trebui sa fie cu “adevarat buni” si sa “accepte salarii la nivelul din mediul privat”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri