Unde se duc cele 25 de milioane de euro

Unde se duc cele 25 de milioane de euro“Vrem sa facem un circuit inchis, adica sa oferim servicii complete. Vine pacientul, este diagnosticat, apoi investigat pentru confirmare, si abia atunci trimis la sectia de specialitate, de unde poate fi tratat in ambulatoriu sau internat in spital”, explica printr-un desen Robert Chitan, director de marketing in cadrul Gral Medical.

Cu sase etaje si o suprafata “pe hartie” de 10.000 de metri patrati, unitatea va avea o capacitate de 100 de paturi si va aduce profit, daca planurile sotilor Serban se vor implini, dupa doi ani de functionare.

Problema banilor s-a rezolvat deja, anunta cu satisfactie Robert Serban. “Suntem pe ultima suta de metri. Este vorba despre un credit de 25 de milioane de euro, luat de la o banca din Romania cu care am mai colaborat si pana acum. Noi intotdeauna ne-am dezvoltat folosind creditele si reinvestind profitul obtinut”, spune Robert Serban (foto) intr-un interviu acordat Wall-Street.

Demersurile au fost initiate in toamna anului trecut, iar contractul va fi parafat de abia acum, pentru ca “departamentele de risc ale bancilor tin mai mult dosarele decat inainte”. Nu criza este cauza, ci complexitatea business-ului, explica seful Gral. “Este un proiect mare, nu e ca si cum ai cumpara o masina. Toata lumea stie ce-i o masina, unde sunt rotile si volanul, dar in cazul unui spital este nevoie de persoane specializate, care sa analizeze constructia, real estate-ul, calitatea serviciilor si beneficiile clientilor”.

Schitele din proiectele arhitecturale sunt gata, iar spre finalul anului lucrarile vor fi demarate astfel incat constructia sa fie gata in 2012, an in care piata serviciilor medicale private, alimentata de colapsul celui public, ar putea ajunge la o valoare de 600 de milioane de euro, pe fondul unor cresteri anuale de 30-40%.

“Intotdeauna am incercat sa folosesc oportunitatile, iar acum sistemul public nu merge, iar noi trebuie sa fim o alternativa. Este o oportunitate”, puncteaza Serban, pentru care nici scaderile salariale bugetarilor nu reprezinta un motiv de ingrijorare. De unde vine siguranta sa? Atat timp cat sistemul public esueaza in a acoperi nevoile chiar si stringente ale pacientilor, tot mai multi vor apela la serviciile private – uneori mai eficiente, chiar daca mai costisitoare.

Evolutia cifrei de afaceri a Gral in ultimii patru ani



Un "nu" ferm petitorilor

Un "nu" ferm petitorilorCurtata de fonduri de investitii si de alti jucatori, Gral Medical este singurul jucator de top cu capital 100% romanesc; doar alti doi jucatori, cu afaceri mai mici, mai sunt controlati de fondatorii sai – Sanador, de familia Andronescu, si Polisano, de familia Vonica.

In conditiile in care aproape toti ceilalti competitori, printre care mai recent si “liderii de pluton” MedLife si Centrul Medical Unirea (CMU), au ca actionari si fonduri de investitii, ce raspuns au sotii Serban ofertelor de preluare?

Pentru toti “petitorii”, Robert Serban a avut si are in continuare un singur raspuns: unul negativ si raspicat. “Nu, nu am de gand sa-mi vand afacerea. Nu simtim in momentul asta nevoia sa scoatem banii si sa-i ducem in alta parte, inca suntem persoane active, care ne dorim sa facem afaceri si sa ramanem in zona asta, deci nu vrem sa facem un exit ca sa mergem in Bahamas sa stam la soare”, declara seful Gral.

In plus, motivatia tine si de criza: acum este un moment foarte prost pentru a face exit pentru ca preturile sunt mult mai mici decat cele pe care le-ai obtine intr-o perioada de boom. “Daca astepti inca doi, trei sau patru ani, probabil va veni un moment in care va fi interesant sa vinzi”, adauga acesta, argumentand ca atragerea unei infuzii de capital poate insemna executarea mai ieftina de investitii.

Cat despre oferte de preluare, Serban povesteste ca in ultimii ani “majoritatea” jucatorilor au trecut pe la el, inclusiv competitori, dar ca toti au aflat ca afacerea nu este de vanzare. Sotii Serban nu vor nici sa iasa din afacere, nici sa atraga un investitor cu capital pentru ca “banii luati de la un actionar, in general fond de investitii, sunt mult mai scumpi decat cei luati prin creditare, intrucat acel fond va intra intotdeauna in afacere sa scoata bani si apoi vei fi obligat sa faci exit total”.

Punct si de la capat

Punct si de la capatIn plus, ideea unui partener nu-i surade prea mult. Experienta “divortului urat” in urma caruia a luat nastere Gral il face sa se fereasca de o eventuala dubla comanda. Sotii Serban au infiintat, la inceputul anilor 2000, o afacere cu clinici impreuna cu familia Hagicalil, proprietarii policlinicilor Romar.

Povestea a inceput de fapt din dorinta de a infiinta o scoala postliceala de contabilitate si secretariat, planuri care insa au fost abandonate atunci cand spatiul gasit era de fapt o policlinica dintr-un liceu. “In momentul acela, sistemul privat era la inceput si am zis OK, hai sa facem o policlinica. Daca spatiul este deja, existau si circuitele necesare, de ce sa investim bani in pereti?”, isi aminteste omul de afaceri.

Parteneriatul dintre familia Serban si Hagicalil a rezistat pana in 2005, cand a avut loc ruptura. Robert Serban nu da detalii despre motivele neintelegerii, dar spune ca “nu prea a iesit” cu bani din afacere. Cert este ca spre sfarsitul lui 2005, sotii Serban o luau de la capat punand bazele Gral Medical, intr-un sediu aflat pe locul fostei Fabrici de Ace, demolata in prezent.

Pe atunci, “capitalul” de pornire au fost cateva aparate medicale date in custodie, al caror costuri erau diluate prin cumpararea, de catre Serban, a substantelor reactive necesare pentru operarea lor. Mai apoi, extinderea retelei s-a facut prin reinvestirea profitului, ce a cunoscut marje de 9-20%, si prin contractarea de credite.

Aici, sotii Serban au cumparat terenul pe care acum functioneaza sediul central impreuna cu clinica. In luna august urmeaza sa fie deschisa si o clinica de oncologie, in urma unei investitii de 3,5 milioane de euro, iar in 2012 – spitalul cu sase etaje.

Momentan, planurile se axeaza pe clinica de oncologie, pentru care Serban vrea sa grabeasca lucrarile, si pe spital. Cat despre alte planuri de expansiune, Republica Moldova este un obiectiv. “Dar dupa ce finalizam spitalul”, precizeaza omul de afaceri. Acolo, sistemul de sanatate privat este la nivelul anilor 2000 din Romania, motiv pentru care Serban considera ca are experienta necesara de a duce brandul Gral in tara vecina.

Pana atunci insa, cand nu este in birou, Serban este ori pe santier, acolo unde coordoneaza lucrarile clinicii de oncologie, sau la catedra. Patru ore pe saptamana, seful Gral le preda viitorilor medici de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” managementul sanitar. A inceput sa predea in 2002 si continua si acum pentru ca vrea sa le transmita studentilor din experienta sa.

Ce crede Robert Serban despre:

Ce crede Robert Serban despre:- criza: “Lipsa unei decizii este mai proasta decat o decizie proasta. Criza se naste de multe ori in capul omului si atunci inceteaza sa mai dea din vasle, nu mai face nimic, in loc sa faca noi calcule, sa ia de la capat analiza SWOT si sa regandeasca strategia”.

- masurile Guvernului: “Daca as privi bugetul Romaniei ca pe o afacere, as incerca sa gasesc modalitati prin care sa obtin un raport corect intre venituri si cheltuieli. Una dintre solutii este neimpozitarea profitului reinvestit pentru ca cel mai bine si mai bine de banul lui are grija investitorul si-atunci e evident ca va face tot posibilul ca investitia sa fie profitabila”.

- management: “Cel mai greu in acesti patru ani a fost sa gasesc manageri specializati in zona sanitara. Noi pe administratori ii numim manageri: muta o hartie din stanga in dreapta, pe directia nord-sud. Daca ii dai un ordin, el va muta. Este foarte greu ca o companie sa creasca daca nu pun umarul mai multi, si-atunci este nevoie de o echipa, si nu de soldati, care sa fie creativi, sa vina cu propuneri”.

- invatamant: “Este bine ca cel care preda sa aiba si experienta practica. Chirurgia sa fie predata de chirurg, contabilitatea de cineva care a inchis macar un bilant, iar managementul de cineva care a avut o pravalie care a functionat macar 3-4 ani, care stie cum sa administreze afacerea si ce-i de facut”.