2 / 4

Oenoturismul in Romania, abia la inceput

De la preluare si pana in prezent Cramele Halewood a investit in pivnitele de la Azuga aproximativ 500.000 de euro. Astfel, turistii au la dispozitie, pe langa pensiunea Rhein, situata la 5 minute de partia Sorica din Azuga, si sali de degustare, un mic muzeu si un magazin de vinuri. O degustare de vinuri costa 9 lei/persoana, iar turul cramei - 6 lei/persoana.

Pensiunea Rhein are 3 stele si 15 camere cu bai proprii (12 camere duble cu paturi twin, 2 camere single, 1 garsoniera cu pat matrimonial), doua saloane cu o capacitate de servire a mesei de 90 de persoane. Camerele au nume de soiuri de struguri albi si rosii - Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon. Pretul unei camere variaza intre 95 si 125 de lei pe noapte.

Pivnitele Rhein au in prezent 16 angajati si se intind pe o suprafata de 23.000 mp.

Cea mai aglomerata perioada din an este martie-noiembrie, cand exista zile in care peste 100 de turisti viziteaza cramele. De exemplu, in luna mai Pivnitele Rhein au fost vizitate de 1.200 de turisti. Cei mai multi turisti sunt americani, asiatici, olandezi, francezi si germani. Foarte putini dintre acestia se cazeaza aici din cauza capacitatii limitate. In acest sens, compania intentioneaza sa extinda pensiunea prin constructia a 8-10 camere, precum si a unei sali de conferinte, spune Dan Muntean (foto), directorul general si actionar al Cramele Halewood Romania, companie cu afaceri de 9,8 mil. euro.

Potrivit acestuia, Pivnitele Rhein si Conacul Urlateanu (Urlati, Prahova), detinut tot de Cramele Halewood, reprezinta aproximativ 5-7% din cifra de afaceri a companiei.

"Facem turism pentru a ne promova vinurile. Desi Anglia nu este o tara vinicola consumatorul vrea sa experimenteze mai mult, in timp ce romanul este mai conservator. In Anglia exista 116 vinarii pe 1.500 ha. Un producator poate sa vanda printr-o sala de degustare chiar si 50% din productie, din cauza suprafetei reduse. Insa si in cazul lor scopul final este promovarea produsului si nu a locului", afirma Muntean.

In opinia sa, exista initiativa in domeniul oenoturismului in Romania, insa aceasta industrie este inca la inceput. "Infrastructura nu ne ajuta insa din punct de vedere al turismului. Pleci la ora 10.00 din Bucuresti si nu este normal sa ajungi aici in 3 ore. De asemenea, ar trebui aliniate preturile la nivelul european, intrucat acum este mai ieftin sa iti petreci vacanta in afara tarii", explica Dan Muntean.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri