Comertul ilicit scurta radiografie a ultimelor 5 luni

Conform unui studiu realizat de compania independenta de cercetare Novel Research, volumul contrabandei cu tigarete din Romania se situa in luna februarie 2010 la 36,2% din totalul pietei, in crestere de la 22%, cat s-a inregistrat in ultimul trimestru din 2009. Ca urmare, cotele de piata ale principalilor jucatori au fost afectate. In luna ianuarie 2010, BAT avea o cota de piata de 32,5%, in scadere cu 6% fata de 2008, JTI - 15,6% (-4,6%) si PMI – 14,5% (-7,3%).

Pretul mediu al unui pachet de tigarete de contrabanda a crescut de la 3,8 in ultimul trimestru din 2008 pana la 5,9 lei in ianuarie 2010. Spre comparatie, pretul mediu al unui pachet de tigarete este de 9,9 lei pe piata legala.

Conform ultimelor date furnizate de Philip Morris, comertul ilicit a mai pierdut teren, cota sa ajungand la aproximativ 30%.

“Am observat un efort din partea autoritatilor dupa socul din ianuarie. Consumatorii erau «educati» cu cresteri de preturi, insa nu la acest nivel. Volumele legale de vanzari, taxate de catre stat s-au dus spre comertul ilicit. Anul trecut acest fenomen a cauzat pierderi la bugetul de stat de 700-800 de milioane de euro”, explica Andrei Vasilescu (foto).

Spre comparatie, in primele 5 luni ale anului vanzarile legale de tigarete au fost de 8 miliarde, potrivit datelor AC Nielsen.

“Atitudinea personalului de la punctele de trecere a frontierelor s-a modificat. Sunt controale mai amanuntite, mai multe intrebari. De asemenea, micii vanzatori nu mai sunt la fel de vizibili si agresivi. Daca inainte puteai cumpara tigari de contrabanda aproape de oriunde, acum acest tip de comert nu mai este atat de vizibil, este un tip de comert 1-1. Insa vorbim totusi de o retea foarte bine organizata, cu distributie, cu o cota de piata foarte mare”, completeaza Vasilescu.

Philip Morris a initiat si o actiune de distrugere a 30 de milioane de tigarete de contrabanda capturate de autoritati anul acesta. In primele 5 luni au fost capturate 120 mil. tigarete.

Ordonanta de Urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, un dram de speranta

Ordonanta de Urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, un dram de sperantaGuvernul a adoptat pe 30 mai Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Obiectivul acestei ordonante este combatarea in regim de urgenta a fraudei fiscale in domeniul TVA pentru achizitii intracomunitare si pentru asigurarea unei mai bune monitorizari a operatorilor economici care desfasoara operatiuni cu produse accizabile, respectiv produse energetice, alcool si bauturi alcoolice si tutun prelucrat, in vederea accelerarii incasarii accizelor la bugetul de stat si a diminuarii evaziunii fiscale in domeniu.

“Desi a fost adoptata pe 30 mai, inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Sper ca dupa motiunea de cenzura din Parlament, Ordonanta de Urgenta sa fie publicata. As aprecia ca acest fenomen, contrabanda cu tigarete, sa fie sanctionat penal. Inainte de aceasta ordonanta amenda pentru contrabanda era 1.500 lei si confiscarea bunurilor, sanctiune care nu descuraja pe nimeni”, spune Andrei Vasilescu.

Cateva din cele mai importante masuri legislative in cazul produselor accizabile, tutun prelucrat, cuprinse in Ordonanta de Urgenta:

a) se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete, 400 tigari foi de 3 grame, 200 tigari de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat

b) constituie, de asemenea, infractiune de contrabanda si se pedepseste potrivit alin. (1): introducerea in sau scoaterea din tara prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca valoarea in vama a bunurilor sau a marfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei in cazul produselor supuse accizelor si mai mare de 40.000 lei in cazul celorlalte bunuri sau marfuri; introducerea in sau scoaterea din tara, de doua ori in decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca valoarea in vama a bunurilor sau a marfurilor sustrase este mai mica de 20.000 lei in cazul produselor supuse accizelor si mai mica de 40.000 lei in cazul celorlalte bunuri sau marfuri; instrainarea sub orice forma a marfurilor aflate in tranzit vamal.

c) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani si interzicerea unor drepturi detinerea sau punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special.

d) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 12 ani si interzicerea unor drepturi tiparirea, detinerea sau punerea in
circulatie, cu stiinta, de timbre, banderole sau formulare tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate.

Pe de alta parte, operatorii economici pot introduce marfuri in vederea comercializarii in magazinele duty-free/duty-free diplomatic, numai dupa plata accizei, taxei pe valoarea adaugata si taxelor vamale. Pentru fiecare an de functionare a magazinelor duty-free se datoreaza o taxa anuala de 100.000 euro pentru fiecare magazin.

Totodata, aparatele de marcat electronice fiscale din dotarea magazinelor duty-free si duty-free diplomatice vor fi conectate online la un server din cadrul biroului/punctului vamal in a rarui raza de competenta se afla magazinul duty-free.

Proba de rezistenta pentru Philip Morris

Proba de rezistenta pentru Philip Morris“Daca producatorii de bere se plang de scaderi de vanzari de 10%, in cazul pietei de tigarete lucrurile stau mai grav. Noi am raportat un declin al vanzarilor in primele 5 luni aproape in linie cu industria, de 30-40%. Competitia este mai apriga ca oricand, si pe langa competitia intre noi, producatorii mari, mai apare si contrabanda”, spune Andrei Vasilescu.

Philip Morris Romania avea o cota de piata de 14,5% in luna februarie, fiind al treilea producator de tigarete pe plan local. In 2008 compania a inregistrat afaceri de aproximativ 615 mil. euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finante.

Ca urmare a situatiei dificile din piata, compania a trimis in somaj tehnic cei 450 de angajati ai unitatii de productie din Otopeni pentru 2 saptamani in perioada februarie-martie. Nu este singura masura de acest fel, cea mai recenta decizie apartinand JTI Romania, care a anuntat concedierea a 128 de angajati. La randul sau, lidetul pietei de tigarete din Romania, BAT, a suspendat productia in fabrica de la Ploiesti pentru o saptamana in luna ianuarie, respectiv inca o saptamana in luna februarie, si nu exclude masuri similare in perioada urmatoare, daca situatia se va inrautati.

“Astfel de masuri, somaj tehnic, disponibilizari, nu le vedeam in urma cu 2 ani. Deocamdata nu se pune problema pe termen scurt sau mediu sa apelam din nou la somaj tehnic sau disponibilizari. Nu am redus salariile, am limitat cheltuielile care nu sunt de stricta necesitate. Am redus numarul calatoriilor de business. Personal, mi-am amanat un tranining, pentru ca mi s-a parut o masura de bun simt”, declara Vasilescu.

Productia in fabrica functioneaza in prezent la parametri normali. In plus, ponderea exporturilor a crescut, in prezent acestea reprezentand doua treimi din productie.

Philip Morris detine 10 unitati de productie care acopera 27 de tari din Uniunea Europeana. Cele mai apropiate fabrici de cea din Romania sunt localizate in Serbia, Grecia si Turcia.