1 / 4

Comertul ilicit – scurta radiografie a ultimelor 5 luni

Conform unui studiu realizat de compania independenta de cercetare Novel Research, volumul contrabandei cu tigarete din Romania se situa in luna februarie 2010 la 36,2% din totalul pietei, in crestere de la 22%, cat s-a inregistrat in ultimul trimestru din 2009. Ca urmare, cotele de piata ale principalilor jucatori au fost afectate. In luna ianuarie 2010, BAT avea o cota de piata de 32,5%, in scadere cu 6% fata de 2008, JTI - 15,6% (-4,6%) si PMI – 14,5% (-7,3%).

Pretul mediu al unui pachet de tigarete de contrabanda a crescut de la 3,8 in ultimul trimestru din 2008 pana la 5,9 lei in ianuarie 2010. Spre comparatie, pretul mediu al unui pachet de tigarete este de 9,9 lei pe piata legala.

Conform ultimelor date furnizate de Philip Morris, comertul ilicit a mai pierdut teren, cota sa ajungand la aproximativ 30%.

“Am observat un efort din partea autoritatilor dupa socul din ianuarie. Consumatorii erau «educati» cu cresteri de preturi, insa nu la acest nivel. Volumele legale de vanzari, taxate de catre stat s-au dus spre comertul ilicit. Anul trecut acest fenomen a cauzat pierderi la bugetul de stat de 700-800 de milioane de euro”, explica Andrei Vasilescu (foto).

Spre comparatie, in primele 5 luni ale anului vanzarile legale de tigarete au fost de 8 miliarde, potrivit datelor AC Nielsen.

“Atitudinea personalului de la punctele de trecere a frontierelor s-a modificat. Sunt controale mai amanuntite, mai multe intrebari. De asemenea, micii vanzatori nu mai sunt la fel de vizibili si agresivi. Daca inainte puteai cumpara tigari de contrabanda aproape de oriunde, acum acest tip de comert nu mai este atat de vizibil, este un tip de comert 1-1. Insa vorbim totusi de o retea foarte bine organizata, cu distributie, cu o cota de piata foarte mare”, completeaza Vasilescu.

Philip Morris a initiat si o actiune de distrugere a 30 de milioane de tigarete de contrabanda capturate de autoritati anul acesta. In primele 5 luni au fost capturate 120 mil. tigarete.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri