Constantin Tampiza a parasit conducerea LukOil Romania

Constantin Tampiza a parasit conducerea LukOil RomaniaPlecarea lui Constantin Tampiza (foto) de la conducerea LukOil Romania, unul din cei mai importanti jucatori din industria petroliera locala, cu afaceri anuale de peste un miliard de euro, reprezinta una cele mai importante mutari petrecute la varful companiilor in primele sase luni ale anului.

Tampiza, 62 de ani, de profesie inginer, este unul din cei mai cunoscuti executivi de pe piata locala. Locul sau a fost luat, dupa opt ani de mandat, de catre Maxim Khitrov.

Fostul director general al LukOil Romania va ramane in cadrul companiei, insa Khitrov se va ocupa de partea operationala a business-ului.

Compania petroliera Lukoil Romania, membra a grupului LukOil din Rusia, a inregistrat in 2009 o scadere de 38% atat a cifrei de afaceri, la 1,3 miliarde dolari, cat si a EBITDA, la 50 milioane dolari, potrivit declaratiilor lui Tampiza.

Investitiile in Romania ale grupului petrolier LukOil din Rusia pentru 2010 se ridica la aproximativ 45 milioane dolari si vor fi directionate catre rafinaria Petrotel-LukOil si catre benzinariile LukOil Romania.

Compania dispune de o retea de 310 statii de distributie si zece depozite de produse petroliere.

O alta mutare cel putin la fel de importanta cu cea a lui Tampiza, care a avut loc in ultimele trei luni in randul companiilor de pe piata locala, este cea a lui Cristian Constantinescu, seful Allianz-Tiriac Asigurari, cel care a pus temelia celei mai mari companii de asigurari din Romania.

Succesorul sau este Rangam Bir, de origine Indiana, ce a detinut anterior functia de vicepresedinte al Allianz New Europe.

Cristian Constantinescu, 60 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) si detine functia de presedinte al UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare) din 1997. Un an mai tarziu a devenit membru in consiliul director al Institutului de Asigurari, iar din 2000 a fost numit director general si membru in consiliul director al Allianz-Tiriac Asigurari.

Asiguratorii si pensiile au schimbat cei mai multi executivi

Asiguratorii si pensiile au schimbat cei mai multi executiviIn afara retragerii lui Constantinescu de la sefia Allianz – Tiriac Asigurari, perioada aprilie a consemnat inca sase mutari importante la conducerile companiilor de asigurari si a administratorilor de pensii de pe piata locala.

Mihai Popescu (foto), 31 de ani, a fost numit in functia de director general al Aviva Romania, subsidiara locala a grupului britanic cu acelasi nume. Anterior, el a ocupat pozitia de director de marketing si vanzari al Alico Asigurari (fosta AIG Life).

El l-a inlocuit la conducerea Aviva Romania pe Shah Rouf, care a parasit compania Aviva Romania in februarie 2010, pentru a ocupa pozitia de director general al Aviva Sri Lanka.

De asemenea, Aviva a confirmat numirea Danielei Vasile la conducerea Aviva Pensii, in locul expatului Phil Jones.

Vasile este absolventa de ASE si are o experienta de 10 ani in domeniul financiar, lucrand in companii precum KPMG Romania sau Garanta.

De asemenea, Besim Jawad a plecat de la conducerea Eureko Pensii, fiind inlocuit de catre Radu Bradgarea, director de operatiuni in cadrul Alico Romania.

“Voi pleca pentru o pozitie de conducere in cadrul companiei din Olanda a grupului Eureko si cel mai probabil voi profesa pe segmentul asigurarilor”, explica recent, pentru Wall-Street, Besim Jawad.

Mai mult, Signal Iduna, societate specializata in asigurarile de sanatate, l-a numit in functia de presedinte pe Leslie Jones Breer. Pana la numirea in noua functie, el a asigurat interimatul dupa demisia Sinzienei Maioreanu.

Noul presedinte are o experienta in domeniul asigurarilor de peste 20 de ani de activitate in cadrul grupului Signal Iduna. El a fost prezent in Romania inca din 2007 si a condus proiectul de organizare pe plan local a companiei de asigurari.

Nu in ultimul rand, companiile ING Fond de Pensii si CIG Romania si-au schimbat conducerile in ultimele trei luni.

Ghyka, mutarea primului trimestru

Ghyka, mutarea primului trimestruCea mai spectaculoasa mutare de la varful companiilor romanesti din primul trimestru al lui 2010 s-a petrecut chiar la inceputul anului, cand Mihai Ghyka (foto), 38 de ani, cu o experienta de peste 12 ani in industria berii, s-a reintors la sefia InBev, parte a grupului StarBev.

Mihai Ghyka l-a inlocuit pe Eduardo Luz la conducerea operatiunilor din Romania ale StarBev, dupa ce, la inceputul lunii decembrie 2009, CVC Capital Partners (“CVC”) a finalizat tranzactia pentru achizitionarea operatiunilor din Europa Centrala si de Est a Anheuser-Busch InBev.

La sfarsitul lui februarie, un alt mare producator de bere a facut o mutare importanta la nivel de top management. Astfel, Marius Melesteu, directorul de marketing al Heineken Romania, a fost numit director general al Strauss Romania, locul sau fiind luat de Paul Markovits, fostul director de marketing al Vodafone.

Melesteu a fost director comercial si apoi director de marketing la Heineken Romania (2005-2009). Anterior a ocupat functiile de brand manager si sales manager la Unilever Romania, precum si cea de country manager la Unilever Belgrad.

Totodata, domeniul financiar-bancar a provocat cele mai numeroase mutari la nivel de director general/CEO/presedinte in primele trei luni ale anului. Astfel, 13 institutii financiare au ales sa se desparta de conducerile lor.

Cea mai importanta mutare din domeniul financiar-bancar in primele trei luni ale lui 2010 a fost inlocuirea conducerii Volksbank Romania, una din cele mai importate banci de pe piata locala.

Schimbarea primului trimestru in imobiliare ii revine lui Reuven Haver, israelianul in varsta de 61 de ani, ce a renuntat in luna februarie la conducerea AFI Europe Romania, dezvoltatorul centrului comercial AFI Palace Cotroceni.

Pe segmentul media, una din cele mai importante mutari l-a avut in prim-plan pe Pavel Stanchev, seful postului de televizune Kanal D. La inceputul lui ianuarie, Stanchev a parasit compania, dupa ce fusese numit CEO in februarie 2009.