1 / 5

Ce joburi sezoniere pun la bataie angajatorii?

"Au reinceput angajarile in companiile de productie (de exemplu, producerea de componente electronice, telecomunicatii sau chiar automotive). Au aparut si ofertele pentru joburi legate de sezonul estival. Cativa mari retaileri continua sau reiau planurile de expansiune in tara, si deci ofera o gama destul de larga de joburi in domeniu. in plus, pe perioada verii se ofera si foarte multe locuri de munca in strainatate, mai ales in turism si servicii", afirma Florin Ochiana, HR opperations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler.

Una dintre cele mai mari probleme intampinate de tinerii in cautarea unui loc de munca nu tine atat de gradul lor de experienta, ci de numarul redus de locuri de munca sezoniere din acest an, comparativ cu anii 2007 si 2008, cand doar cei care nu cautau un loc de munca ramaneau neangajati, potrivit lui Ochiana.

"Studentii trebuie sa a caute cat mai multe oferte si sa le aleaga pe cele care li se potrivesc. Sa fie responsabili pentru ca sa poata obtine, daca se poate si daca doresc, prelungirea contractelor de munca. Sa profite de orice oportunitate oferita in aceste vremuri dificile", explica Ochiana..

O sansa de angajare este oferita de companiile care desfasoara activitati de leasing de personal si sustin ca vor continua sesiunile de recrutari pe tot parcursul anului. "Din cauza starii precare a economiei, companiile se orienteaza din ce ince mai mult spre servicii de leasing de personal", spune Ochiana.

Pe site-urile de recrutare cele mai multe job-uri se regasesc in domeniile vanzari, comert, client service, HoReCa sau turism.

“Cele mai multe oferte de joburi de vara adresate studentilor sunt cele din turism sau adiacente: hotel staff, salvamar etc. si cele din vanzari, alimentatie publica si comert. Daca in ultimele doua exista o oferta bogata si in tara – in special, in Bucuresti, la terase, baruri, cluburi, pentru joburi sezoniere din turism cele mai multe joburi disponibile sunt postate de agentii de recrutare a fortei de munca pentru strainatate. Pentru Romania, studentii pot gasi de lucru in customer service – CGS, Genpact; in vanzari: UPC, Arabesque sau in IT: Pentalog”, sustine Adela Rapeanu, expert in comunicare pentru site-ul de recrutare Myjob.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri