Cantec de lebada pentru farmaciile mici

Cantec de lebada pentru farmaciile mici“Daca se schimba TVA, atunci preturile la medicamente ar putea creste cu pana la 5%, cu impact asupra reducerii puterii de cumparare si asupra valorii medii de achizitie. O crestere a TVA va duce la o scadere si mai accentuata a vanzarilor in farmacii, in special in segmentul produselor cumparare cu cash”, explica Robert Popescu (foto), care vorbeste din perspectiva sefului unui jucator “complet”.

Grupul A&D Pharma cuprinde reteaua de farmacii Sensiblu, cea mai extinsa la nivel national, distribuitorul de medicamente Mediplus – liderul pietei de profil, divizia de marketing&sales A&D Pharma si, mai nou, lantul de clinici Anima.

Altfel spus, pacientul va scoate mai multi bani din buzunar pentru a-si plati medicamentele pentru care nu are reteta medicala (OTC-uri). In prezent, medicamentele eliberate cu reteta, decontate de stat, au un TVA special de 9%, pe cand restul au “pret liber”, deci lor li se aplica un TVA de 19%. In conditiile in care farmaciile au ajuns sa-si primeasca banii inapoi pe medicamentele decontate dupa 240 de zile, multe dintre ele isi sustineau activitatea curenta din cash-ul generat de OTC-uri si alte produse ale caror preturi nu erau fixate de Ministerul Sanatatii si ale caror adaosuri comerciale ajungeau si la 200%.

Practic, decizia Guvernului de a creste TVA la 24% dezumfla si acest ultim colac de salvare al farmaciilor ale caror afaceri deja gafaie sub presiunea acumularii de creante. “Problema este ca farmaciile au deja greutati sa supravietuiasca, ele lucreaza la medicamentele reglementate (cu pret fixat de minister – n. red.) cu o marja care este cea mai scazuta din Europa, iar daca produsele cu cash – OTC-uri si produse de ingrijire – vor suferi majorari de preturi, atunci vanzarile vor scadea valoric, ceea ce va micsora marja de profit a farmaciei”, spune seful A&D Pharma.

In medie, incasarile unei farmacii vin 80% din Rx-uri (medicamente cu reteta) si restul din OTC-uri, dar in cazul marilor farmacii, centrale, OTC-urile pot ajunge si la 50% din vanzari, asa cum se intampla in unele farmacii din mall-uri.

Dar sirul vestilor proaste s-ar putea sa nu se opreasca aici. Popescu spune ca este posibil ca pana si TVA speciala de 9% sa fie efectata. “Ne putem astepta si la o majorare a acestei taxe, ceea ce ar avea un impact direct pentru cetatean, care va trebui sa plateasca mai mult. Daca, Doamne fereste, TVA ar urca la 12%, dintr-un cash si-asa slabit farmaciile vor trebui sa plateasca cu 30% mai mult, iar noi va trebui sa finantam si mai mult timp sistemul”, detaliaza executivul A&D Pharma.

Practic, farmaciile vor plati un TVA mai mare la produsele pentru care isi primesc banii abia peste 5-8 luni, cand cursul de schimb leu/euro este diferit, timp in care chiria, salariile, stocurile, utilitatile si celelalte cheltuieli trebuie acoperite.

Citeste in slide-ul urmator ce schimbari se vor produce in consumul de medicamente.


Comportamentul de consum va suferi modificari

Comportamentul de consum va suferi modificari

Ce se va intampla daca si TVA speciala de 9% creste? Robert Popescu are o prognoza sumbra: “farmaciile mari inca se descurca, dar cele mici vor avea probleme pentru ca ele deja gafaie, iar asta ar fi o lovitura fatala”.

Nu este vorba numai despre business in sine, ci si de pacientii pentru care farmaciile de cartier sunt o necesitate stringenta, argumenteaza Popescu, adaugand ca pana si cele mai eficiente companii din piata vor intampina probleme. “Planurile A&D Pharma nu au luat in considerare o eventuala crestere a taxelor si suntem preocupati de starea economica a farmaciilor. Ma refer aici in special in calitate de distribuitor de medicamente care nu vrea sa-si vada clientii trecand prin crize existentiale”, declara oficialul celui mai puternic grup farma local.

Adrian Lakatos (foto), expert farma, propune analizarea situatiei in cadrul crizei. Contextul economic dificil a produs doua miscari majore in piata farma romaneasca: reducerea preturilor la generice (medicamente fara sau iesite de sub patent/copii ale originalelor) fata de originale (protejate de patent), cu efect de consolidare a acestui segment, respectiv introducerea coplatii, care va afecta in special bolnavii cu afectiuni cronice. [Citeste aici ce spune Dragos Damian, seful Asociatiei Producatorilor de Generice despre efectele reducerii vanzarilor de generice].

“In cazul modificarii TVA pentru medicamente cu reteta, la nivel de sistem se va accentua cercul vicios: medicamentele vor fi mai scumpe pentru Casa de Asigurari, deficitul acesteia va spori si implicit termenele de plata vor creste adancind si mai mult nivelul arieratelor”, explica specialistul, care adauga ca este posibil ca in privinta Rx-urilor TVA efectiv colectata sa scada.

In ceea ce priveste consumul, Lakatos semnaleaza un comportament de OTC-uri in schimbare. “Dupa cativa ani de crestere accentuata cu rate de circa 20%, piata este in stagnare. Daca o parte a cresterii din anii trecuti s-a datorat unor branduri mari, unele vandute la preturi mult mai crescute decat pe alte piete din regiune, consumatorul s-ar putea sa inceapa sa caute alternative”, detaliaza expertul. Mai exact, romanii se vor orienta catre marcile proprii detinute de marile retele care aduc produse la un “pret rezonabil”. “Nurofenul, Panadolul, Algocalminul sau Aspirin au un echivalent in marca proprie in principalele retele, totul este ca pacientul sa intrebe de ele”, sustine Adrian Lakatos.

Consecinta directa este o polarizare mai accentuata a pietei, intre zona produselor unbranded si cele branded, o lupta din care consumatorii ar putea “castiga” preturi mai bune in farmacii. Pe de alta parte, nici expertul farma nu este mai optimist in ceea ce priveste soarta farmaciilor. “Vor pierde in continuare farmaciile mici din orase mici cu probleme economice si cele din mediul rural, iar unitatile cu un portofoliu consistent de produse cu cerere pozitiva – cosmetice, parfumuri, articole de drogherie – vor castiga pentru ca aici este vorba despre o cerere mai putin elastica”.

Afla din slide-ul urmator cum va fi afectata piata privata de servicii medicale.

Seful clinicilor Gral Medical: Vor veni la medic doar daca sunt pe moarte

Majorarea “taxei pe consum” apasa si pe umerii furnizorilor de servicii medicale, care in aceste conditii ar putea sa creasca tarifele.

“O crestere a TVA la 24% ar insemna ca pacientii vor veni doar daca sunt pe moarte. Serviciile medicale private si-asa sunt scumpe, iar daca le mai maresti preturile acum, este clar ca oamenii nu vor mai veni la noi decat in situatii extreme”, este de parere Robert Serban (foto), cel care detine impreuna cu sotia sa lantul de clinici medicale Gral Medical, unul dintre liderii pietei de profil. [Citeste aici povestea infiintarii Gral Medical].

In aceasta situatie, seful Gral Medical nu vede decat doua solutii – scaderea preturilor la furnizori si/sau scaderea salariilor. Cat despre prima varianta, Serban spune ca se indoieste pentru ca preturile sunt exprimate in euro, iar cursul nu este unul favorabil unui contribuabil tot mai stramtorat.

Consecintele? “Acum se schimba impartirea: cine primeste mai mult – eu sau statul. Cu siguranta va scadea adresabilitatea si va fi o batalie pe contractele cu Casa Nationala de Asigurari”, explica fondatorul clinicilor. In plus, calitatea serviciilor ar putea scadea din dorinta de a eficientiza costurile de productie.

Seful Gral Medical nu crede in eficienta acestei masuri si propune ca autoritatile sa se gandeasca la externalizare ca la o solutie de reducere a costurilor. “Daca vrei sa scapi de salarii, atunci externalizeaza de exemplu incasarea banilor. Sa fie chemata o firma, sa i se dea un comision din incasari si atunci ar fi in interesul ei sa colecteze cat mai mult si cat mai repede”, afirma Robert Serban.

Trecand mai departe, la farmacii, executivul A&D Pharma spune ca ar trebui sa se mearga pe doua directii: cresterea marjei de profit la Rx-uri si gasirea unei solutii de injectare de lichiditati in piata, de genul factoring-ului (produs de finantare, care presupune cesiunea facturilor cu plata la termen in vederea obtinerii rapide de numerar – n. red.). “Eu inca sper sa se gaseasca solutii si sa nu se mareasca TVA pentru ca sa nu se stranguleze orice activitate normala”, spunea Robert Popescu vineri, cand majorarea TVA era inca o stire “pe surse” si nu o certitudine.