1 / 4

Cantec de lebada pentru farmaciile mici

“Daca se schimba TVA, atunci preturile la medicamente ar putea creste cu pana la 5%, cu impact asupra reducerii puterii de cumparare si asupra valorii medii de achizitie. O crestere a TVA va duce la o scadere si mai accentuata a vanzarilor in farmacii, in special in segmentul produselor cumparare cu cash”, explica Robert Popescu (foto), care vorbeste din perspectiva sefului unui jucator “complet”.

Grupul A&D Pharma cuprinde reteaua de farmacii Sensiblu, cea mai extinsa la nivel national, distribuitorul de medicamente Mediplus – liderul pietei de profil, divizia de marketing&sales A&D Pharma si, mai nou, lantul de clinici Anima.

Altfel spus, pacientul va scoate mai multi bani din buzunar pentru a-si plati medicamentele pentru care nu are reteta medicala (OTC-uri). In prezent, medicamentele eliberate cu reteta, decontate de stat, au un TVA special de 9%, pe cand restul au “pret liber”, deci lor li se aplica un TVA de 19%. In conditiile in care farmaciile au ajuns sa-si primeasca banii inapoi pe medicamentele decontate dupa 240 de zile, multe dintre ele isi sustineau activitatea curenta din cash-ul generat de OTC-uri si alte produse ale caror preturi nu erau fixate de Ministerul Sanatatii si ale caror adaosuri comerciale ajungeau si la 200%.

Practic, decizia Guvernului de a creste TVA la 24% dezumfla si acest ultim colac de salvare al farmaciilor ale caror afaceri deja gafaie sub presiunea acumularii de creante. “Problema este ca farmaciile au deja greutati sa supravietuiasca, ele lucreaza la medicamentele reglementate (cu pret fixat de minister – n. red.) cu o marja care este cea mai scazuta din Europa, iar daca produsele cu cash – OTC-uri si produse de ingrijire – vor suferi majorari de preturi, atunci vanzarile vor scadea valoric, ceea ce va micsora marja de profit a farmaciei”, spune seful A&D Pharma.

In medie, incasarile unei farmacii vin 80% din Rx-uri (medicamente cu reteta) si restul din OTC-uri, dar in cazul marilor farmacii, centrale, OTC-urile pot ajunge si la 50% din vanzari, asa cum se intampla in unele farmacii din mall-uri.

Dar sirul vestilor proaste s-ar putea sa nu se opreasca aici. Popescu spune ca este posibil ca pana si TVA speciala de 9% sa fie efectata. “Ne putem astepta si la o majorare a acestei taxe, ceea ce ar avea un impact direct pentru cetatean, care va trebui sa plateasca mai mult. Daca, Doamne fereste, TVA ar urca la 12%, dintr-un cash si-asa slabit farmaciile vor trebui sa plateasca cu 30% mai mult, iar noi va trebui sa finantam si mai mult timp sistemul”, detaliaza executivul A&D Pharma.

Practic, farmaciile vor plati un TVA mai mare la produsele pentru care isi primesc banii abia peste 5-8 luni, cand cursul de schimb leu/euro este diferit, timp in care chiria, salariile, stocurile, utilitatile si celelalte cheltuieli trebuie acoperite.

Citeste in slide-ul urmator ce schimbari se vor produce in consumul de medicamente.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri