Planul de reorganizare ar putea fi prezentat in octombrie

Planul de reorganizare ar putea fi prezentat in octombrieDiverta urma sa fie listata la Bursa de Valori Bucuresti, potrivit planurilor conducerii companiei care au fost anuntate in luna aprilie a acestui an, insa dificultatile si conjunctura economica actuala au determinat compania sa solicite intrarea in insolventa in luna mai.

“Listarea la bursa nu va mai avea loc in 2010, dar asta nu inseamna ca nu excludem o infuzie de capital de la un partener, cum ar fi un fond de investitii. Nu este vorba de un exit din business al actionarilor pentru ca, evident, nu este un moment bun pentru vanzarea unui pachet majoritar”, a declarat Radu Popescu-Buzeu (foto), noul director financiar al Diverta.

Radu Popescu-Buzeu s-a alaturat recent echipei Diverta venind de pe piata de capital, anterior ocupand functia de analist sef in cadrul Fairwind, casa de brokeraj detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu.

“Ne-ar interesa in acest moment un investitor pentru un pachet minoritar de actiuni, dar care sa aduca si un credit subordonat in contextul in care impactul dobanzilor a devenit semnificativ in ultima perioada”, a mai explicat Popescu-Buzeu.

Diverta are contractate credite bancare in valoare de aproximativ 8,5 milioane de euro: Alpha Bank este creditorul principal, atat pentru capital de lucru, cat si pentru investitii.

Situatia creditorilor ar trebui sa fie finalizata pana in august 2010. Urmeaza ca Diverta sa prezinte planul de reorganizare in termen de 30 de zile, Casa de insolventa Transilvania fiind administratorul judiciar in acest caz. "Diverta are peste 300 de furnizori de marfa si peste 100 de servicii, asa incat finalizarea tabelului de creanta s-ar putea prelungi", a adaugat Popescu-Buzeu.

Era mai bine daca insolventa era anuntata inca din 2009

Era mai bine daca insolventa era anuntata inca din 2009Diverta nu este singurul brand cu renume din retailul romanesc care si-a anuntat intrarea in insolventa, Flamingo, PIC sau Leonardo aflandu-se intr-o situatie similara. Companiile aleg intrarea in insolventa pentru a-si schimba si fortifica strategia de business. Dar este insolventa o solutie?

Radu Popescu-Buzeu raspunde afirmativ la aceasta intrebare. “Pe noi insolventa ne-a ajutat foarte mult. In 2009 s-au luat masuri de restructurare care au vizat mai mult salariatii, dezvoltatorii fiind mai degraba inflexibili la cererile de reducere a chiriilor. Ca urmare a insolventei, acestia au devenit mult mai deschisi la negocieri. Astfel, din discutiile finalizate pana acum rata de succes este de 90%”, a detaliat directorul financiar al Diverta.

Cheltuielile cu chiriile au ajuns in cazul Diverta la 30% din vanzari, dar planul companiei vizeaza reducerea lor cu un sfert.

“Ar fi fost bine ca procedura de insolventa sa fie initiata inca de anul trecut. Daca obtineam de acum 8-9 luni discount-urile la chirie pe care le obtinem acum situatia ar fi fost complet diferita”, a adaugat Popescu-Buzeu.

Suprafata totala de desfasurare a Diverta in cadrul centrelor comerciale era, la finalul anului 2009, de 24.000 mp. Compania plateste cele mai mari chirii catre fondul elen Bluehouse Capital, proprietarul spatiului comercial de pe bulevardul Magheru, turcilor de la Anchor Group si catre reteaua de mall-uri Iulius Mall, detinuta de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu.

Ca suprafata, cele mai mari spatii inchiriate de Diverta se afla in Plaza Romania, Bucuresti Mall si pe bulevardul Magheru.

Sursa foto: bluehousecapital.com

Peste o treime din vanzari sunt pe segmentul de carte

Peste o treime din vanzari sunt pe segmentul de cartePe fondul dificultatilor actuale din economie, directorul financiar al Diverta se asteapta la scaderea incasarilor, dar precizeaza ca peste o treime din vanzarile retailerului sunt pe segmentul de carte, care nu va fi afectat de majorarea TVA (n.r: se mentine cota redusa de 9%).

“Peste o treime din vanzari sunt pe segmentul de carte si este important ca aici nu se modifica cota de TVA redusa. In rest, speram ca efectul majorarii TVA sa nu fie foarte puternic si sa fie pe termen scurt. Pe langa majorarea TVA mai exista si probleme adiacente, cum ar fi evolutia cursului de schimb sau a dobanzilor”, a declarat Radu Popescu-Buzeu.

Diverta a inchis trei magazine: unul din Pitesti si doua din Bucuresti, repectiv cel din Fashion House Outlet Centre si cel din Liberty Center. Compania intentioneaza sa mai inchida inca doua magazine de mici dimensiuni din tara.

“Magazinele inchise erau de dimensiuni mici, cu vanzari reduse, iar celelalte magazine mai putin eficiente vor intra pe profit in urma reducerii chiriilor”, a explicat Popescu-Buzeu.

Strategie pentru stimularea vanzarilor programul Rabla pentru carti

Segmentele care au cele mai mari vanzari in cadrul Diverta sunt cele de carte (aproximativ 35%), papetarie (aproximativ 20%) si media (aproximativ 15%).

Diverta a lansat un program pilot de stimulare a vanzarilor pentru segmentul de carte – programul Rabla la carti. Acesta presupune o reducere de 15% la orice carte noua achizitionata pentru fiecare carte veche adusa la Diverta.

Programul pilot a fost lansat acum circa 4 saptamani in cadrul celor 3magazine din Cluj si in libraria de la Sala Dalles din Bucuresti. Clientii care aduc o carte veche primesc un voucher ce ofera o reducere de 15% la o carte achizitionata de la Diverta si care poate fi utilizat pana pe 15 septembrie. Cartile care mai pot fi utlizate sunt trimise in scoli, iar restul urmeaza sa fie trimise la reciclat.

Diverta a incheiat anul financiar 2009 cu o cifra de afaceri de 35 milioane euro, in scadere cu circa 30% fata de anul 2008.