O turbina de uz casnic, cat o Dacia Logan noua

O turbina de uz casnic, cat o Dacia Logan nouaTeoretic, oricine poate sa-si monteze o turbina eoliana de uz casnic, in special de tipul celor care nu sunt racordate la reteaua nationala de electricitate. In practica insa, ai nevoie de bani – cam cat pentru un autoturism autohton nou – si de o localizare a casei intr-un loc cu “vant bun”. In rest, firmele specializate se ocupa de tot, de la fundatie si pana la instalare, o turbina eoliana cu o capacitate de 2 kW fiind suficienta pentru a asigura electricitatea necesara unei case vacanta. Energia generata astfel acopera consumul iluminarii casei, al unu-doua televizoare, al unei masini de spalat si al unui laptop, excluzand incalzirea electrica.

In acest caz, costurile totale ating in jur de 6.000 de euro plus TVA, investitia variind in functie de producatorul si firma contractata pentru lucrari. Defalcand, cheltuiala cea mai mare este cu turbina eoliana in sine – 2.900 de euro, apoi cu acumulatorii – pana la 2.000 de euro si cu instalarea – 1.000 de euro, la aceste preturi adaugandu-se TVA. Suprafata necesara unei astfel de instalatii este de 3-8 metri patrati, in cazul unei capacitati instalate de 1-2 kW, iar totul poate fi gata intr-o saptamana.

“Amortizarea se face minim in trei ani si asta daca sistemul este on grid (conectat la reteaua nationala de transport), nu se utilizeaza acumulatori, iar statul subventioneaza jumatate din investitie”, spune George Turtureanu, proprietarul Arco Energy, firma specializata in domeniul instalatiilor producatoare de energie alternativa. In cazul unei instalatii legata la reteaua de electricitate, investitia este mai ridicata si nu este una rentabila: utilizatorul plateste pentru stalpii de transport, insa acestia raman in proprietatea statului. In conditiile in care nu exista subventionare si sunt folositi acumulatori, atunci investitia este recuperata in 10 ani; pentru clienti insa, nu perioada de recuperare a investitiei este importanta, ci pretul final.

“Niciunul dintre clientii care au cumparat nu ne-au intrebat in cat timp se recupereaza si asta pentru ca aveau neaparata nevoie de un astfel de sistem. Casele la care am instalat turbine sunt izolate, proaspat construite si lipsite de energie electrica”, spune Turtureanu, care anul acesta a reusit sa vanda 12 turbine. Comparativ cu anul trecut, atat interesul cat si vanzarile au scazut: pe timp de criza s-au construit mai putine case, cu atat mai putin locuinte de vacanta in zone izolate. Turtureanu spune ca atata vreme cat statul nu va subventiona acest tip de generare a energiei electrice, piata de profil nu va fi una profitabila.

Cei mai multi dintre jucatori, de altfel intrati de doar doi-trei ani pe piata, ruleaza afaceri anuale in jurul a 100.000 de euro, unii asteptand si acum sa-si recupereze investitia initiala. “In cursul anului trecut am inregistrat un nivel scazut comparativ cu asteptarile, ca sa nu mai zic ca anul acesta de abia ne acoperim cheltuielile fixe. Suntem dispusi in continuare sa investim in acest segment cu riscul de a lua bani din alte afaceri profitabile”, declara seful Arco Energy.

Salvarea vine din comercializarea unor instalatii mai profitabile, in special a panourilor solare de incalzire a apei, dar si aici concurenta este mare pe o felie de piata aglomerata. Costul investitiei in energia solara (panouri fotovoltaice) este de doua ori mai mare decat cea in energia eoliana, dar instalarea si mentenanta sunt mai putin costisitoare. Pentru o mai mare siguranta insa, mai ales in zonele unde vantul nu bate intens, sfatul firmelor din domeniu este sa se utilizeze sistemele hibride (solar-eolian).

Pentru infiintarea firmei, Turtureanu a pornit acum doi ani de la un capital de 30.000 de dolari, impreuna cu un asociat. “Intre timp, partenerul si-a pierdut rabdarea si anul acesta am infiintat Arco Energy alaturi de un asociat cu experienta in domeniul finantarilor nerambursabile. De fapt, acesta este urmatorul pas – sa asiguram si surse de finantare pentru proiectele clientilor nostri”, explica Turtureanu.

Afla din slide-ul urmator ce efecte are criza asupra pietei de profil.

Vantul nu sufla prea tare in velele jucatorilor de profil

Vantul nu sufla prea tare in velele jucatorilor de profilDespre accesul la cofinantare vorbeste si Andrei Alcea, proprietarul firmei Ama Sercom, se ocupa de un an de activitati in domeniul energiilor alternative. “Criza i-a facut pe romani sa fie mai cumpatati si atenti cu cheltuielile, iar acum nu sunt dispusi sa cumpere dispozitive de producere a energiei decat daca sunt ajutati prin diverse forme de agentiile de mediu, de fonduri nerambursabile, de leasing”, spune Alcea.

La firma sa, o turbina eoliana de 10 kW poate fi achizitionata cu 34.000 de euro plus TVA, la care se mai adauga alte 10.000 de euro pentru transport, fundatie, montaj si autorizatii. Alcea spune ca in functie de viteza vantului, perioada medie de recuperare a energiei este de 12 ani, dar ca se poate scadea inspre 7 ani in functie de pretul kW-ului furnizat de companiile de profil.

Desi domeniul este de un interes scazut, putini dintre clientii potentiali merg mai departe cu achizitionarea turbinelor si asta din cauza preturilor piperate, dar si a “balbaielilor” legislative, care duc spre o amanare a investitiei. “Cel mai important aspect este existenta unei forme de subventionare a investitiei si crearea unui cadrul legal clar pentru preluarea energiei produse de ei, de catre furnizorii de energie electrica”, este de parere antreprenorul.

Un exemplu pe care il citeaza este cel al Austriei, unde sprijinul statului in achizitionarea unor astfel de echipamente este de pana la 94%. In aceste conditii, Alcea spune ca piata de profil este nenascuta si ca nici nu este vreun interes ca ea sa se dezvolte in viitorul apropiat. Piata generarii de energie alternativa cu turbine eoliene rezidentiale si panouri fotovoltaice “arata rau”, in opinia sefului Ama Sercom: evolutiile fata de anii trecuti nu sunt spectaculoase, iar previziunile pentru 2010 nu sunt optimiste.

“Nou lansata Casa Verde a uitat complet de turbinele eoliene si de panourile fotovoltaice. Se tot vorbeste despre piata turbinelor eoliene din Dobrogea, despre potentialul fantastic al Romaniei la nivel mondial, dar despre turbinele mici si medii nu vorbeste nimeni”, puncteaza Andrei Alcea.

In ceea ce priveste rezultatele pentru anul acesta, seful Ama Sercom mizeaza pe o revenire in forta a pietei de abia in toamna, atunci cand clientii se mobilizeaza mai repede, mai ales inspre cumpararea de instalatii de incalzire. Per ansamblu insa, perspectivele asupra pietei sunt sumbre: in lipsa sustinerii economice, puterea romanilor de a investi in surse de producere a energiei eoliene sau fotovoltaice scade.

Harta "vanturilor": Resursele de vant ale Romaniei la 50 de metri inaltime, potrivit ANM (2007)


Citeste in slide-ul urmator care sunt optiunile si costurile pentru echiparea intregii case cu instalatii generatoare de energie "verde".

O casa "verde"

O casa "verde"Majoritatea instalatiilor folosite pentru generarea de energie eoliana sunt calculate la o viteza a vantului de 10-12 metri pe secunda. In orice caz, o turbina eoliana de uz casnic este rentabila daca viteza vantului in acel amplasament este de peste 5 metri pe secunda. Un studiu “de vant” dureaza cel putin un an, dar rezultatele pot fi destul de diferite de la o luna la alta. “In cazul in care viteza vantului nu e cu certitudine peste aceasta valoare minima, este recomandabil ca in acel loc sa fie instalat si un pilon de masura, care sa dea date certe privind potentialul eolian din acea zona, dupa o durata de 3 luni – 1 an”, explica Radu Matei, proprietarul firmei de profil Meir Consulting.

Investitia intr-o astfel de instalatie este cu atat justificabila cu cat aceasta alimenteaza o casa locuita in permanenta si nu una de vacanta. Astfel, daca luam in considerare un consum mediu zilnic de 15 kWh, respectiv de 5.400 de kWh pe an, iar gospodaria este legata la reteaua electrica, atunci cu o viteza a vantului medie anuala de 5 s/m o turbina de 5 kW poate genera 6.000 de kWh pe an. In acest caz, pentru echipamentele comercializate de Meir Consulting, o turbina eoliana poate costa intre 12.000 si 25.000 de euro plus TVA, in functie de model, de inaltimea pilonului, de fiabilitate dar si de tipul sistemului – independent sau legat la retea.

“Daca vedem aceste sistem ca pe o investitie, atunci vom avea un pret egal cu cel al unei masini. Autoturismul isi pierde valoarea in 5-7 ani, pe cand turbina va genera energie in urmatorii 25-30 de ani”, argumenteaza Matei, care apreciaza amortizarea investitiei in 5-10 ani pentru o perioada anuala de functionare de 40% din timp.

Firma pe care o conduce Radu Matei a dezvoltat si o oferta complet “verde”, folosind o serie de instalatii pentru generarea de electricitate si pentru incalzire. Astfel, se porneste de la producerea de energie prin microhidrocentrale, care au cel mai mic cost/kW putere instalata, apoi se foloseste vantul in instalatii eoliene, iar pentru incalzirea apei – panourile fotovoltaice. Pentru incalzire, o solutie ar fi transferul de caldura in infrarosu, care asigura in comparatie cu sistemele conventionale un cost de investitie mai mic cu pana la 40% si cu 65% fata de combustibilii clasici. In ceea ce priveste apa calda, ar putea fi folosite panouri solare cu tuburi cu gaz, acoperindu-se astfel necesarul din perioada martie-noiembrie si aproximativ pana la 40% in restul anului, completarea fiind facuta cu un boiler electric. Iluminatul va fi si el economisit prin becurile cu LED, care au un consum cu 90% mai redus fata de cele clasice.

Matei spune ca ordinea preferintelor clientilor este data de investitia minima cu efect maxim: panouri cu infrarosu, panouri solari cu tuburi cu gaz (pentru apa calda), apoi iluminatul cu lampi solare si LED. “La capitolul producere de energie, turbinele eoliene si sistemele fotovoltaice sau hibride (eoliene si solare – n. red.) sunt cele care rezolva cel mai adesea cererile clientilor”, spune seful Meir Consulting. Dintre turbinele eoliene, cea mai bine cotata este cea de 1 kW, 4 kW, 5 kW si 10 kW. Costurile totale pentru o casa "verde" ajung astfel la ordinul zecilor de mii de euro.

Ca majoritatea jucatorilor de pe piata, si Meir Consulting a luat nastere recent – in 2009. Desi Radu Matei spune ca inca nu poate vorbi despre o cifra de afaceri spectaculoasa pentru anul trecut, dar ca pentru 2010 asteptarile urmeaza o linie ascendenta, ca dovada “cresterea substantiala a volumului de contracte realizate pana acum”. Meir Consulting este o afacere de familie si a avut un capital de pornire de 50.000 de euro.

Sursa foto: http://www.solare-eoliene.ro/