1 / 6

Cum se fabrica detergent la Timisoara in urma cu 85 de ani

Istoria fabricii de detergenti din Timisoara a inceput in urma cu peste 85 de ani, mai exact in anul 1925. Pe atunci functiona sub denumirea de Fabrica Chimica Tamara, fiind o filiala a firmei germane Rhoh &Haas Gmbh Darmstaad. Cei 48 de angajati produceau diversi auxiliari folositi in industria pielariei si textilelor.

In anul 1950, fabrica trece in patrimoniul statului si primeste denumirea de Fabrica Chimica Timisoara. Din anul 1955 incepe colaborarea cu institutul de cercetari ICECHIM din Bucuresti. Astfel rezulta, in anul 1958, primul detergent praf din Romania, denumit Alba. In 1960 fabrica numara deja 170 de angajati, dintre care 26 de ingineri si tehnicieni de proces. Urmeaza, in anul 1965, comasarea Fabricii Chimice Timisoara cu Fabrica de lacuri si vopsele Azur si astfel apare Uzina Azur Timisoara. Din anul 1971, dupa desprinderea de fabrica Azur, apare Fabrica de Detergenti Timisoara.

Dezvoltarea sectiei de detergenti a continuat, la fel si procesele de inovatie. In aceste conditii, in anul 1970, se va extinde gama de produse cu primul detergent lichid din Romania – Deval - iar din 1971 este realizat detergentul cu spumare redusa Tim. Inca din acea perioada, 40% din productia realizata la Timisoara era destinata exportului.

In octombrie 1995, gigantul american Procter&Gamble cumpara fabrica de detergenti de la Timisoara si incepe lucrarile de reconstructie si retehnologizare.

Cititi in slide-ul urmator de ce a ales P&G Timisoara pentru prima sa investitie pe plan local

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri