Calcularea fiecarei etape de angajare aduce economii importante de timp

Calcularea fiecarei etape de angajare aduce economii importante de timpPrimul pas pe care trebuie sa-l ia in considerare candidatii pentru a-si reduce la jumatate timpul petrecut pentru cautarea unui job este sa se decida ce isi doresc cu adevarat sa faca, pentru a putea alege doar ofertele companiilor care ii reprezinta si care ar putea sa le ofere oportunitati de dezvoltare in viitor.

„Inainte de a porni in cautarea unui loc de munca, candidatii trebuie sa se autoevalueze si sa stie exact ce asteapta de la viitorul loc de munca”, spune Violeta Man, permanent placement consultant in cadrul Manpower Romania, al treilea mare jucator de pe piata locala de recrutare cu afaceri de 12,6 milioane de euro in 2009.

A doua etapa o constituie redactarea CV-ului, urmata de alegerea canalului de cautare corespunzator profilului candidatului.

"Pentru a gasi mai usor un loc de munca, candidatii pot seta alerte de job pe site-urile de recutare pentru pozitiile de care sunt interesati; de asemenea, acestia se pot inscrie in grupuri sau organizatii profesionale din domeniile in care activeaza pentru a fi la curent cu pozitiile vacante”, adauga Violeta Man.

Aproape toti candidatii aflati in cautarea unui loc de munca folosesc in prezent site-urile de recrutare, datorita ofertei ridicate de joburi disponibila pe acest canal de informare.

„Inainte de criza nu puteam vorbi de candidati ce foloseau servicii de recrutare online si nu isi gaseau rapid un loc de munca. Acum, lucrurile stau putin diferit din cauza situatiei existente pe piata muncii - nevoile de personal ale angajatorilor au scazut iar numarul aplicantilor este cu mult mai mare fata de perioada anterioara crizei. In aceste conditii, angajatorului ii este practic imposibil sa citeasca toate CV-urile primite - unii candidati nu mai apuca nici macar sa fie sunati pentru a li se oferi sansa unui interviu, volumul mare de CV-uri spunandu-si cuvantul”, spune Laura Chilom, consultant HR in cadrul eJobs, cel mai mare site de recrutare de pe piata locala.

Pentru a-si putea spori sansele de a obtine un loc de munca folosind site-urile de recrutare, candidatii trebuie sa creasca aplicatiile efectuate, eventual si pentru alte domenii decat cele in care au activat pana in prezent.

Candidatii isi pot creste sansele de a obtine un job apeland si la alte metode, cum ar fi retelele de socializare ca LinkedIn sau Facebook.

“Candidatii aflati in cautarea unui loc de munca isi pot reduce la jumatate timpul pe care il aloca pentru cautare unui job daca isi folosesc din plin reteaua (network-ul): de la prieteni foarte buni, pana la simple cunostinte. De asemenenea, ei trebuie fie cat mai vizibili pe site-urile de socializare (profesionala, de tipul LinkedIn sau Facebook). De obicei, sansele sunt mult mai reduse in acest caz in comparatie cu site-urile de recrutare sau cu reteaua, insa constituie o optiune care nu trebuie ignorata”, spune Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de recrutare Lugera & Makler.





Greseli de evitat in redactarea CV-urilor:

Greseli de evitat in redactarea CV-urilor:CV-ul reprezinta oglinda candidatului in raport cu angajatorul interesat de serviciile sale. Reprezentantul eJobs dezvaluie cateva din cele mai importante erori pe care le fac candidatii in redactarea CV-ului, care pot duce la extinderea intervalul necesar pentru gasirea unui job sau chiar la diminuarea sanselor pentru obtinerea serviciului dorit:
  • Prea multe pagini: este de preferat ca CV-ul sa nu fie structurat pe mai mult de o pagina. In cazul profilurilor foarte experimentate, CV-ul pe mai multe pagini este acceptat, dar informatiile prezentate trebuie sa aduca un plus de valoare candidaturii.
  • Structura incorecta: CV-ul este un document alcatuit din mai multe rubrici si toate informatiile trebuie sa fie prezentate in aceeasi maniera in toate rubricile.
  • Lipsa calitatii informatiilor: candidatul trebuie sa se axeze, in special, pe calitatea informatiile prezentate, si nu pe cantitatea acestora.
  • Absenta rezultatelor: CV-ul trebuie sa puna in valoare candidatul iar angajatorul trebuie sa gaseasca in CV exact acele informatii de care are nevoie in demersul lui.
  • Obiectiv profesional vag: obiectivul prezentat in CV ofera coerenta parcursului profesional si ii permite angajatorului de a repera usor traiectoria si ascensiunea candidatului. Fara aceasta, el nu va ajunge prea departe in citirea CV-ului.
  • CV impersonal: angajatorul doreste un CV personalizat. El asteapta ca CV-ul sa exprime cum si de ce candidatul este potrivit pentru functia si organizatia pentru care opteaza si in ce fel este compatibil cu aceasta. CV-urile care nu sunt personalizate si axate pe cerintele angajatorilor au putine sanse de a fi retinute.
  • Adresa de e-mail neprofesionista.
  • Lipsa informatiilor “la zi”: candidatii trebuie sa-si actualizeze permanent CV-urile depuse pe site-urile de recrutare.
  • Absenta unei scrisori de intentie: Complementara CV-ului, scrisoarea de intentie sintetizeaza parcursul profesional, prezinta motivatia candidatului si dovedeste interesul acestuia pentru job si companie.

De asemenea, candidatii trebuie sa dea cursivitatea textului si sa nu apara greseli de exprimare sau gramaticale, apreciaza si Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de recrutare Lugera & Makler.

“CV-ul trebuie sa fie usor de citit, sa puna in relief informatiile importante (denumire pozitie ocupata, perioada, companie, de exemplu), sa enumere lizibil acele informatii relevante. Si, mai ales (fiindca, desi e un element deja de uz comun, inca nu este luat in seama), sa aiba o poza reprezentativa (nu la mare, nu in club, nu in sort sau costum de baie etc.)”, mentioneaza Ochiana.

Cum se pregateste interviul de angajare

Cum se pregateste interviul de angajareRata somajului la nivel national a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 7,44%, in crestere cu 1,44% fata de cea inregistrata in aceeasi luna a anului trecut, insa cu 0,23% mai scazuta comparativ cu mai 2010. Numarul total someri s-a ridicat la sfarsitul lui iunie la aproape 681.000 de oameni, cu circa 21.000 mai putin decat in mai.

In cel mai fericit caz, site-urile de pe piata locala ofera un numar de 20.000 de joburi, ceea ce inseamna ca peste 34 de candidati se lupta pentru a obtine un singur loc de munca.

In conditiile in care candidatul a reusit sa obtina interviul final pentru angajare, nu ar trebui sa rateze aceasta sansa avand in vedere ca aceasta ar putea reveni abia peste cateva luni.

“Pentru a fi angajat pe o pozitie care sa fie potrivita este important ca fiecare candidat sa adopte o tinuta si o atitudine corespunzatoare unui interviu de angajare, unde deschiderea si sinceritatea sa primeze. Candidatul trebuie sa raspunda cu argumente la fiecare intrebare, sa isi sublinieze realizarile si potentialul sau profesional”, precizeaza Violeta Man, de la Manpower Romania.

Un alt sfat pe care il dau specialistii in recrutare pentru parcurgerea cu usurinta a etapei interviului cu angajatorul este repetarea acestuia in prealabil.

“Cred ca o repetitie sau macar o asezare a gandurilor, inainte de interviu, este binevenita intotdeauna, mai ales in cazul unei persoane care nu are experiente de acest tip. Se elimina astfel si din potentiala incarcatura emotionala a interviului, se poate atenua stresul, se pot repeta raspunsuri la eventuale intrebari despre care se stie ca apar inevitabil pe parcursului unui interviu”, apreciaza si Florin Ochiana.

Asemenea unei piese de teatru insa, candidatul nu trebui sa repete mecanic “scenariul”, ci poate adauga propriile trairi, fiind capabil sa gestioneze si intrebari neasteptate.