1 / 4

Calcularea fiecarei etape de angajare aduce economii importante de timp

Primul pas pe care trebuie sa-l ia in considerare candidatii pentru a-si reduce la jumatate timpul petrecut pentru cautarea unui job este sa se decida ce isi doresc cu adevarat sa faca, pentru a putea alege doar ofertele companiilor care ii reprezinta si care ar putea sa le ofere oportunitati de dezvoltare in viitor.

„Inainte de a porni in cautarea unui loc de munca, candidatii trebuie sa se autoevalueze si sa stie exact ce asteapta de la viitorul loc de munca”, spune Violeta Man, permanent placement consultant in cadrul Manpower Romania, al treilea mare jucator de pe piata locala de recrutare cu afaceri de 12,6 milioane de euro in 2009.

A doua etapa o constituie redactarea CV-ului, urmata de alegerea canalului de cautare corespunzator profilului candidatului.

"Pentru a gasi mai usor un loc de munca, candidatii pot seta alerte de job pe site-urile de recutare pentru pozitiile de care sunt interesati; de asemenea, acestia se pot inscrie in grupuri sau organizatii profesionale din domeniile in care activeaza pentru a fi la curent cu pozitiile vacante”, adauga Violeta Man.

Aproape toti candidatii aflati in cautarea unui loc de munca folosesc in prezent site-urile de recrutare, datorita ofertei ridicate de joburi disponibila pe acest canal de informare.

„Inainte de criza nu puteam vorbi de candidati ce foloseau servicii de recrutare online si nu isi gaseau rapid un loc de munca. Acum, lucrurile stau putin diferit din cauza situatiei existente pe piata muncii - nevoile de personal ale angajatorilor au scazut iar numarul aplicantilor este cu mult mai mare fata de perioada anterioara crizei. In aceste conditii, angajatorului ii este practic imposibil sa citeasca toate CV-urile primite - unii candidati nu mai apuca nici macar sa fie sunati pentru a li se oferi sansa unui interviu, volumul mare de CV-uri spunandu-si cuvantul”, spune Laura Chilom, consultant HR in cadrul eJobs, cel mai mare site de recrutare de pe piata locala.

Pentru a-si putea spori sansele de a obtine un loc de munca folosind site-urile de recrutare, candidatii trebuie sa creasca aplicatiile efectuate, eventual si pentru alte domenii decat cele in care au activat pana in prezent.

Candidatii isi pot creste sansele de a obtine un job apeland si la alte metode, cum ar fi retelele de socializare ca LinkedIn sau Facebook.

“Candidatii aflati in cautarea unui loc de munca isi pot reduce la jumatate timpul pe care il aloca pentru cautare unui job daca isi folosesc din plin reteaua (network-ul): de la prieteni foarte buni, pana la simple cunostinte. De asemenenea, ei trebuie fie cat mai vizibili pe site-urile de socializare (profesionala, de tipul LinkedIn sau Facebook). De obicei, sansele sunt mult mai reduse in acest caz in comparatie cu site-urile de recrutare sau cu reteaua, insa constituie o optiune care nu trebuie ignorata”, spune Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de recrutare Lugera & Makler.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri