4 / 5

Sistemul energetic romanesc sau Jurassic Park

Cu o eficienta medie de 30%, sistemul energetic romanesc sufera tot mai mult din pricina pierderilor pe care le inregistreaza pe fondul insuficientelor investitii facute in actualizarea unitatilor de productie. David Nicholl aseamana reteaua nationala de energie cu Jurassic Park, argumentand ca este un sistem vechi, care inregistreaza multe pierderi, dar care ar putea fi imbunatatit cu noi tehologii si automatizari.

“Este ca atunci cand vrei sa faci un hotel la munte: toata lumea vrea sa ajunga acolo, insa pentru asta ai nevoie de o sosea. Acelasi lucru se intampla si cu eficienta energetica. Fluxul de energie ar trebui sa fie mai bine controlat. Ar trebui sa mi se permita sa stiu ca o anumita cantitate provine din energia hidro, ca alta din surse verzi, iar asta inseamna automatizare”, explica managerul.

Ministerul Economiei a luat anul trecut decizia de a infiinta doi giganti nationali ai energiei – Electra si Hidroenergetica – companii care ar urma sa comaseze principalii producatori de energie si de extractie a carbunelui. In momentul de fata, formarea celor doi giganti este suspendata pana cel putin in septembrie, ca urmare a contestatiilor depuse de firme, persoane fizice si sindicate la Registrul Comertului. Prin unirea companiilor producatoare de energie la nivel national se doreste scaderea costurilor si eficientizarea operatiunilor.

Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina.

In Hidroenergetica vor fi integrate si filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes, Hidroserv Hateg si Hidroserv Cluj SA, precum si o parte din Compania Nationala a Huilei, care va fi restructurata.

Sursa foto: www.eturceni.ro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri