Cresterea pretului la titei duce profitul in sus

Cresterea pretului la titei duce profitul in susCalculate conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS - International Financial Reporting Standards), rezultatele obtinute in primul semestru din anul trecut indicau un profit net de 331 de milioane de lei si incasari de 7,3 miliarde de lei.

La momentul publicarii rezultatelor, in august 2009, calculele au fost facute folosind standardele romanesti de contabilitate (RAS - Romanian accounting standards), aceastea aratand pentru profitul net o valoare de 923 de milioane de lei, echivalentul unui declin de 45% comparativ cu 2008.

Performanta companiei in prima jumatate a lui 2009 au reflectat preturile mai mici la titei si nivelul redus al vanzarilor de produse petroliere si gaze, sustineau oficialii Petrom. Pe de alta parte, profitul net a fost sustinut de efectul pozitiv al instrumentelor de acoperire a riscurilor, precum si de evolutia favorabila a cursului, au explicat reprezentantii companiei cu privire la rezultatele din primul semestru al anului trecut.

Anul acesta, roata s-a intors in favoarea companiei controlate de grupul austriac OMV. “Pe parcursul trimestrului al doilea din 2010 am continuat sa obtinem rezultate bune, in pofida deteriorarii cererii pe piata, datorita disciplinei financiare, managementului strict al costurilor si optimizarii operationale. In E&P (explorare si productie – n. red.), productia s-a situate sub nivelul inregistrat in T2 (trimestrul al doilea – n. red.) din 2009, deoarece declinul natural al productiei de titei si gaze din Romania nu a fost compensate integral de productia noilor sonde forate si cea aditionala obtinuta prin programul de reparatii capital la sonde”, a declarat Mariana Gheorghe (foto), directorul executiv al companiei, in raportul financiar.

In cel de-al doilea trimestru (aprilie-iunie 2010), Petrom a inregistrat un avans semnificativ al profitului net – pana la 719 milioane de lei, fata de cele sase milioane de lei obtinute in perioada similara din 2009.

“In T2, rezultatele au fost influentate de evolutia pozitiva a pretului titeiului de referinta (titeiul Ural), care s-a majorat cu 32% fata de T2 din 2009. EBIT-ul grupului (profitul inainte de taxe si impozite – n. red.) a inregistrat valoarea de 728 de milioane de lei, cu mult peste nivelul din T2 2009”, se precizeaza in raportul companiei.

Pe de alta parte, in intervalul ianuarie-martie 2010 profitul s-a redus cu 11% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. La capitolul vanzari insa, rezultatele din cel de-al doilea trimestru au fost mai bune cu 12% fata de cele din ianuarie-martie 2009, cifrate la 3,9 miliarde de lei.

“In E&P, EBIT excluzand elementele speciale, a fost cu 96% mai mare comparativ cu primele sase luni din 2009, datorita cresterii semnificative a pretului la titei. Cu 184.000 bep/zi, productia de titei si gaze a grupului a fost cu 3% mai mic decat in primul semestru al lui 2009, din cauza productiei mai scazute in Romania” – potrivit raportului financiar al Petrom.

In primul semestru, compania a obtinut un profit net dupa interesele minoritarilor de 1,5 miliarde de lei, adica de 4,4 ori mai mare comparativ cu perioada anterioara din 2009. Nivelul EBIT s-a ridicat de trei ori peste peste cel raportat in intervalul ianuarie-iunie 2009, pana la 1,6 miliarde de lei.

Afla din slide-urile urmatoare care au fost cele mai importante anunturi facute de Petrom in primul semestru.

Ianuarie - Achizitii si rascumparare de actiuni proprii

Ianuarie - Achizitii si rascumparare de actiuni propriiIncepand cu 1 ianuarie, denumirea companiei a devenit OMV Petrom S.A., ca urmare a hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 20 octombrie 2009. Denumirea marcii comerciale si sigla companiei au ramas neschimbate.

Pe 6 ianuarie, OMV Petrom S.A. a anuntat achizitia companiei Korned LLP din Kazahstan (tranzactie incheiata pe data de 31 decembrie 2009). Korned LLP detine, in proportie de 100%, drepturile asupra licentei de explorare, inclusiv asupra zacamantului nedezvoltat Kultuk, localizat onshore (pe uscat - n. red.) in Bazinul PreCaspic, la 34 km nord-vest fata de zacamantul Komsomolskoe al Petrom.

Pe 8 ianuarie, OMV Petrom S.A. a demarat un program de rascumparare actiuni proprii. In cadrul acestui program OMV Petrom S.A. a rascumparat, de pe piata organizata de valori mobiliare, un numar de 6.195.500 actiuni proprii, reprezentand 0,011% din capitalul social al societatii, cu o valoare totala de 1.772.177 lei, cu scopul distribuirii lor gratuite catre persoanele indreptatite (fosti si actuali angajati), in perioada 25 februarie – 31 decembrie 2010.

Februarie - Schimbari in management si integrarea diviziei de gaze

Februarie - Schimbari in management si integrarea diviziei de gazePe 1 februarie, Rainer Schlang (foto) a devenit membru al Directoratului OMV Petrom S.A., responsabil cu activitatea de marketing. Acesta ii succede lui Tamas Mayer, care a preluat noi atributii in cadrul Petrol Ofisi, o companie pe piata de distributie a produselor petroliere si lubrifiantilor din Turcia, in care careia OMV detine un pachet de 41,58% din actiuni.

Incepand cu luna februarie, Petrom a consolidat activitatile de achizitii si vanzari gaze in cadrul Petrom Gas S.R.L., companie detinuta in proportie de 99,99% de catre OMV Petrom S.A. Astfel, activitatile de vanzare a gazelor din cadrul diviziei de gaze a Petrom au fost integrate in Petrom Gas S.R.L.

Aprilie: Mark Mobius intra in Consiliul de Supraveghere al Petrom

Aprilie: Mark Mobius intra in Consiliul de Supraveghere al PetromPe 26 martie, Directoratul Petrom a convocat Adunarea Generala Ordinara si Extraordinara a Actionarilor pentru data de 29 aprilie.

Pe 29 aprilie au avut loc Adunarea Generala Ordinara (AGOA) si cea Extraordinara (AGEA) a Actionarilor. AGOA a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli al OMV Petrom S.A. pentru exercitiul financiar 2010 si a decis nedistribuirea de dividende pentru exercitiul financiar 2009.

Mark Mobius (foto), administratorul fondului Franklin Templeton Investments din Singapore, a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom S.A., succedandu-l pe Daniel Costea.

AGEA a aprobat delegarea, pentru un an, catre Directorat, a competentelor privind majorarea capitalului social al OMV Petrom S.A., in urmatorul an, cu pana la maxim 50% din capitalul subscris existent. De asemenea, AGEA a aprobat de principiu desprinderea in interesul Societatii a unor active si pasive aferente a trei unitati de afaceri din cadrul diviziei de marketing a Societatii.

OMV Petrom S.A. intentioneaza sa transfere activitatile de marketing din Romania, care in prezent se desfasoara prin trei persoane juridice (OMV Petrom S.A., OMV Petrom Marketing S.R.L. si M.P. Petroleum Distributie S.R.L.) catre o singura entitate.



Mai - Petrom anunta strategia pentru urmatorii cinci ani

Mai - Petrom anunta strategia pentru urmatorii cinci aniPe 18 mai, Petrom a anuntat incheierea cu succes a campaniei offshore (pe mare sau pe ocean) desfasurate in zacamintele Lebada Est si Lebada Vest, situate in blocul Histria din Marea Neagra, folosind o tehnologie inovatoare pentru Romania.

In urma acestei campanii offshore, se estimeaza o productie suplimentara in 2010 de peste 300.000 bep, care va proveni din doua sonde
existente (LO2 si LO4) si o sonda nou sapata (LV05).

Pe 20 mai, Petrom a anuntat strategia pentru urmatorii cinci ani. Iata cum arata, in linii mari, "cincinalul" Petrom:

• Activitatea de explorare si productie se va concentra pe asigurarea furnizarii de titei si gaze pe termen lung si pe dezvoltarea de activitati in Regiunea Caspica.

• In Romania, optimizarea productiei de titei si gaze se va face atat prin aplicarea de tehnologii de ultima ora, cat si prin parteneriate cu alti operatori pe zacaminte selective.

• Proiectele importante vizeaza redezvoltarea a 6-8 zacaminte majore, finalizarea proiectelor de modernizarea a infrastructurii in circa 3-5 zacaminte, decongestionarea sistemelor de gaze si instalarea de compresoare de gaze.

• Pe baza primului foraj de explorare offshore la mare adancime estimat pentru 2012, compania urmareste ca pana in 2015 sa finalizeze faza de evaluare si sa inceapa dezvoltarea. In plus, pentru valorificarea sinergiilor dintre E&P si Serviciile pentru E&P, cele doua activitati vor fi integrate, procesul urmand a fi finalizat in 2012.

• In Kazahstan, focusul va fi pe cresterea productiei pe zacamantul Komsomolskoe (in cursul acestui an) si inceperea productiei pe zacamantul Kultuk.

• Rafinaria Petrobrazi va fi modernizata si adaptata astfel incat sa corespunda nevoilor Petrom de a procesa in proportie de 100% titeiul din productia autohtona. Procesul de modernizare vizeaza diminuarea pierderilor energetice la 10% (de la 14% in 2004), cresterea ponderii motorinei si carburantului pentru aviatie la circa 45% (de la 30% in 2004) si reducerea procentului de pacura la circa 7% (de la 15% in 2004) din structura mixului de produse.

Cititi aici mai multe informatii despre strategia Petrom pentru 2010-2015.

Iunie - verde pentru sistemul de livrare de gaze de la Hurezani

Iunie - verde pentru sistemul de livrare de gaze de la HurezaniPe 1 iunie, Petrom a anuntat punerea in functiune a sistemului de livrare a gazelor Hurezani, proiect initiat pentru a optimiza livrarea de gaze in reteaua nationala de transport in perioadele cand presiunea din sistem inregistreaza nivele foarte ridicate.

"Prima livrare de gaze in sistemul national de transport a avut loc in 29 mai si a fost urmata de o perioada de circa 100 de ore de teste si ajustari. Inceperea livrarii continue in reteaua nationala este estimata pentru inceputul lunii iunie 2010. Investitiile pentru acest proiect s-au ridicat la circa 135 milioane de euro", potrivit comunicatului companiei de la acea vreme.

Proiectul de livrare a gazelor Hurezani a fost initiat in 2008 si este amplasat in Sud-Vestul Romaniei, intre Craiova si Targu Jiu. Lucrarile au inclus o noua statie de compresoare la Bulbuceni, 11,5 km de conducta noua de racordare si modernizarea punctului de livrare de la Hurezani, pentru a se adapta la noii parametri de debit si presiune a gazelor.

Sursa foto: www.petrom.ro.

Care sunt previziunile Petrom pentru intregul an?

Care sunt previziunile Petrom pentru intregul an?La nivel mondial, Petrom se asteapta ca, in 2010, pretul titeiului sa ramana volatil, osciland intre 70 si 85 dolari/bbl.

"Avand in vedere volatilitatea mediului economic, ne asteptam ca moneda euro sa se deprecieze usor fata de moneda nationala si de dolar. Se estimeaza ca piata produselor din rafinare se va mentine dificila pe parcursul anului 2010, in pofida revenirii de la inceputul anului. Se preconizeaza ca nivelul vanzarilor si al marjelor in activitatea de marketing va ramane sub presiune pana cand semne clare de revigorare economica vor deveni mai vizibile", se precizeaza in raportul financiar al companiei.

Oficialii companiei au mai declarat ca in Romania, ca urmare a masurilor de austeritate implementate de guvern, este de asteptat o accentuare a contractiei consumului atat in sectorul public, cat si in cel privat. Potrivit informatiilor declaratiilor Marianei Gheorghe, citate de Mediafax, vanzarile de carburanti auto catre populatie ar putea scadea in acest an cu 10%.

Acest fapt va influenta negativ cresterea PIB, care ar putea inregistra o contractie de aproximativ 3% in acest an. "In plus, cresterea TVA-ului, incepand cu luna iulie, ar putea influenta considerabil consumul in sectorul privat. Perspectivele privind piata muncii continua sa fie destul de pesimiste, dat fiind ca redresarea economica pare a se produce abia anul viitor", au mai precizat reprezentantii companiei petroliere.

Pentru a proteja partial fluxul de numerar al companiei in 2010, Petrom a angajat in T2 din 2009 instrumente de acoperire a riscului pentru aproximativ 38.000 bbl/zi, ce asigura, pentru cantitatea mentionata, un nivel de minim 54 dolari/bbl si un nivel maxim de 75 dolari/bbl al pretului la titei (structura de cost zero).

"Vom continua programul investitional, cu un buget de investitii planificat pentru 2010 in valoare de 6,9 miliarde de lei pentru OMV Petrom S.A. In plus, vom urmari implementarea majorarii cu pana la 600 milioane de euro a capitalului social, conform autorizarii primite din partea actionarilor, la AGA din data de 29 aprilie 2010, aliniindu-ne actiunile la initiativa statului de a-si vinde o parte din participatia detinuta in Petrom (11,84%)", conform documentului oficial.

Oficialii Petrom au mai spus ca in privinta activitatilor de explorare si productie, eforturile investitionale se vor intensifica in a doua parte a anului, concentrandu-se pe forajul sondelor de dezvoltare si productie, reparatii capitale la sonde, instalatii pentru productie si infrastructura.

"Preconizam ca activitatea de explorare se va intensifica in 2010 comparativ cu 2009. Programul de foraj de explorare include saparea a 11 sonde de explorare si evaluare, cu accent pe prospectiunile mai extinse si cu impact mai puternic, situate in zone la adancimi mai mari, neexplorate", au adaugat oficialii companiei.

In prezent, prospectiunile de seismica 3D din zona Moreni sunt in curs de desfasurare si vor continua pe parcursul anului 2010. Datele de seismica 3D achizitionate in zona de apa adanca din perimetrul offshore Neptun, explorat in parteneriat cu ExxonMobil, vor fi evaluate
in 2010 in vederea identificarii de prospecte.

In ceea ce priveste proiectele, se va pune accentul pe finalizarea proiectului de deblocare a productiei de gaze de la Hurezani, pe proiectele de redezvoltare a zacamintelor si de optimizare a structurii organizationale. In Kazakstan, preconizam ca achizitiile de seismica 3D din cadrul zacamantului Kultuk vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2010.

In sectorul de rafinare, oficialii Petrom au declarat ca vor continua operarea flexibila a rafinariilor, optimizand importurile de titei. "In consecinta, in 2010 vom continua sa operam rafinaria Arpechim in functie de necesitati, in corelatie cu evolutia marjelor si a cererii pe piata. In urmatoarele luni din 2010 vom continua strategia revizuita la Petrobrazi, avansand cu lucrarile de modernizare la instalatia de distilare a titeiului", potrivit informatiilor oficiale.

In sectorul marketing, Petrom se va axa in 2010 pe optimizarea operatiunilor si cresterea eficientei, concentrandu-ne pe procesul de consolidare a activitatilor de marketing a grupului in Romania. Scaderea semnificativa a cererii de combustibili, observata la sfarsitul anului 2009, s-a accentuat la inceputul anului 2010. Astfel, evolutia pietei de combustibili este de asteptat sa ramana dificila, reflectand dezvoltarea economica din Romania, cred oficialii companiei petroliere.

In privinta diviziei de Gaze si Energie (G&E) Petrom va continua constructia centralei electrice de la Brazi, programata a fi pusa in functiune spre sfarsitul anului 2011. Compania se va concentra pe construirea parcului eolian achizitionat in Dobrogea, estimat a se finaliza la mijlocul anului 2011.

"Prin intermediul acestui proiect, Petrom intentioneaza sa valorifice flexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi, beneficiind de avantajele ambelor tehnologii. In activitatea de gaze naturale, consumul total al Romaniei in 2010 se preconizeaza a fi usor mai ridicat fata de 2009", au adaugat reprezentantii cele mai mari companii romanesti.

In prezent, pretul gazului pentru producatorii din Romania reprezinta aproximativ 40% din pretul gazului de import. Prin urmare, convergenta preturilor la gazele din productia autohtona si din import va constitui una din prioritatile Petrom in discutiile cu autoritatile romane.

Conform deciziei conducerii de a renunta la activitatile secundare, Petrom va inchide combinatul Doljchim inainte de sfarsitul anului 2010, iar pana atunci acesta va functiona dupa necesitatile impuse de specificul activitatii integrate a companiei petroliere.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele de explorare si productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de peste 260 de benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de explorare si productie. Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are 2,03% din actiuni, restul de 6,21% fiind detinut de alte persoane fizice si juridice.