1 / 8

Cresterea pretului la titei duce profitul in sus

Calculate conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS - International Financial Reporting Standards), rezultatele obtinute in primul semestru din anul trecut indicau un profit net de 331 de milioane de lei si incasari de 7,3 miliarde de lei.

La momentul publicarii rezultatelor, in august 2009, calculele au fost facute folosind standardele romanesti de contabilitate (RAS - Romanian accounting standards), aceastea aratand pentru profitul net o valoare de 923 de milioane de lei, echivalentul unui declin de 45% comparativ cu 2008.

Performanta companiei in prima jumatate a lui 2009 au reflectat preturile mai mici la titei si nivelul redus al vanzarilor de produse petroliere si gaze, sustineau oficialii Petrom. Pe de alta parte, profitul net a fost sustinut de efectul pozitiv al instrumentelor de acoperire a riscurilor, precum si de evolutia favorabila a cursului, au explicat reprezentantii companiei cu privire la rezultatele din primul semestru al anului trecut.

Anul acesta, roata s-a intors in favoarea companiei controlate de grupul austriac OMV. “Pe parcursul trimestrului al doilea din 2010 am continuat sa obtinem rezultate bune, in pofida deteriorarii cererii pe piata, datorita disciplinei financiare, managementului strict al costurilor si optimizarii operationale. In E&P (explorare si productie – n. red.), productia s-a situate sub nivelul inregistrat in T2 (trimestrul al doilea – n. red.) din 2009, deoarece declinul natural al productiei de titei si gaze din Romania nu a fost compensate integral de productia noilor sonde forate si cea aditionala obtinuta prin programul de reparatii capital la sonde”, a declarat Mariana Gheorghe (foto), directorul executiv al companiei, in raportul financiar.

In cel de-al doilea trimestru (aprilie-iunie 2010), Petrom a inregistrat un avans semnificativ al profitului net – pana la 719 milioane de lei, fata de cele sase milioane de lei obtinute in perioada similara din 2009.

“In T2, rezultatele au fost influentate de evolutia pozitiva a pretului titeiului de referinta (titeiul Ural), care s-a majorat cu 32% fata de T2 din 2009. EBIT-ul grupului (profitul inainte de taxe si impozite – n. red.) a inregistrat valoarea de 728 de milioane de lei, cu mult peste nivelul din T2 2009”, se precizeaza in raportul companiei.

Pe de alta parte, in intervalul ianuarie-martie 2010 profitul s-a redus cu 11% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. La capitolul vanzari insa, rezultatele din cel de-al doilea trimestru au fost mai bune cu 12% fata de cele din ianuarie-martie 2009, cifrate la 3,9 miliarde de lei.

“In E&P, EBIT excluzand elementele speciale, a fost cu 96% mai mare comparativ cu primele sase luni din 2009, datorita cresterii semnificative a pretului la titei. Cu 184.000 bep/zi, productia de titei si gaze a grupului a fost cu 3% mai mic decat in primul semestru al lui 2009, din cauza productiei mai scazute in Romania” – potrivit raportului financiar al Petrom.

In primul semestru, compania a obtinut un profit net dupa interesele minoritarilor de 1,5 miliarde de lei, adica de 4,4 ori mai mare comparativ cu perioada anterioara din 2009. Nivelul EBIT s-a ridicat de trei ori peste peste cel raportat in intervalul ianuarie-iunie 2009, pana la 1,6 miliarde de lei.

Afla din slide-urile urmatoare care au fost cele mai importante anunturi facute de Petrom in primul semestru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri