Cel mai mare operator de clinici private: Jucatorii mai mici ar putea fi afectati

Cel mai mare operator de clinici private: Jucatorii mai mici ar putea fi afectati"Pe noi ne afecteaza foarte putin (proiectul de lege - n. red) pentru ca din cei 1300-1400 de angajati nu avem multi medici care sa lucreze si la stat. Daca acest proiect de lege va fi promulgat, jucatorii mai mici, care au doar clinici, fara spitale sau cu spitale cu sub 50 de paturi, ar putea fi afectati", spune Mihail Marcu (foto), presedintele Consiliului de Administratie al MedLife, cel mai mare operator de clinici private din Romania.

Marcu argumenteaza ca medicii buni, mai ales specialistii, nu vor renunta la posturile din spitalele de la stat pentru cele din clinicile private mici, plecarea din sistemul public echivaland cu o "coborare din punct de vedere profesional".

Presedintele CA al MedLife subliniaza insa ca plecarea unui medic dintr-un spital de stat catre unul privat de mari dimensiuni (de peste 100 de paturi - n. red.) ar insemna o experienta profesionala echivalenta.

"Specialistii nu au ce sa lucreze in clinicile mici. Cred ca proiectul de lege pune mai degraba o problema legata de salarii, de unde si o anumita presiune asupra medicilor de a alege. Nu cred ca aceasta lege, daca va intra in vigoare, va afecta prea mult marii jucatori", mai spune Marcu.

MedLife a fost infiintat in urma cu 14 ani si in prezent detine 15 hiperclinici, 5 laboratoare, 28 de centre generaliste, 6 centre cu specializare unica si 110 de clinici medicale partenere - in Bucuresti si in tara. MedLife detine cel mai mare spital privat din Romania - Life Memorial Hospital, o investitie de 17 milioane de euro.

Anul trecut, SGAM a intrat in actionariatul operatorului de servicii medicale private prin preluarea unui pachet de 36% din actiuni. Restul actiunilor sunt detinute de familia Marcu si de IFC. Recent, IFC a decis sa finanteze cu 10 milioane de euro programul investitional de 20 de milioane de euro al MedLife pentru urmatorii trei ani.

Afla din slide-urile urmatoare ce cred: Robert Serban (Gral Medical), Florin Andronescu (Sanador), Sergiu Negut (Centrul Medical Unirea) si Anca Petca (Euromedic).

Fondatorul Gral Medical: Legea va spori emigrarea medicilor si practica spagilor

Fondatorul Gral Medical: Legea va spori emigrarea medicilor si practica spagilor"Ministrul Sanatatii nu are cum sa ingradeasca dreptul medicilor de a lucra acolo unde doresc ei in timpul liber, mai ales ca este o penurie de personal in sistemul public in conditiile emigrarii masive din acest sector. Ministrul Sanatatii cand se gandeste la astfel de legi, nu ia in considerare ca medicii aceia isi completeaza veniturile din orele de lucru la clinicile private, ajungand astfel la o suma care le permite sa ramana in tara?", spune Robert Serban (foto), care impreuna cu sotia sa, Georgeta, controleaza lantul de clinici Gral Medical.

Seful clinicilor spune ca intentia ministrului de a opri plecarile medicilor de la stat la privat nu va avea sanse de izbanda, mai ales in contextul in care salariile din sistemul public sunt foarte mici. "Daca vor face asta (daca legea va intra in vigoare - n. red.), atunci medicii vor fi nevoiti sa-si rotunjeasca veniturile din plati pe sub mana", subliniaza Serban.

Seful Gral Medical sustine ca nu intelege care este motivatia ministrului si ca toti operatorii privati vor fi afectati de o asemenea lege in conditiile in care sistemul privat nu este suficient de dezvoltat pentru a oferi posturi in spitale private. "Mi se pare o aberatie ceea ce vrea sa faca ministrul. Cei care lucreaza in ambulatoriu vor fi tentati sa plece la privati, insa cei din spitale nu vor avea unde, si atunci se vor gandi serios sa plece din tara", argumenteaza Robert Serban.

Motivele tin strict de bani: medicii au suferit deja taierea cu 25% a salariului, dar si a sporurilor si a platilor pentru garzi. "Este ca si cum i-ai spune medicului: ti-am taiat un picior, hai sa ti-l taiem si pe celalalt", rezuma Serban, adaugand ca o astfel de lege nu va incuraja deloc pacientii sa vina intr-un mediu normal, unde se taie chitante pentru serviciile prestate (private - n. red.), si vor fi nevoiti sa ofere spaga medicilor.

Sotii Serban au bugetat 25 de milioane de euro pentru constructia, in Bucuresti, a unui spital cu o capacitate de 100 de paturi, lucrarile urmand a fi demarate pana la finele anului. Pentru intreg anul curent, operatorul vizeaza un avans al afacerilor de 50%, pana la circa 15 milioane de euro, ceea ce il claseaza printre marii jucatori de pe piata de profil estimata la peste 400 de milioane de euro.

In prezent, operatorul de servicii medical detinut integral de sotii Serban are o retea de 17 centre medicale, dintre care zece laboratoare, patru clinici, un centru de imagistica medicala si doua de radiologie dentara in Bucuresti.

Afla din slide-urile urmatoare ce cred: Florin Andronescu (Sanador), Sergiu Negut (Centrul Medical Unirea) si Anca Petca (Euromedic).

Florin Andronescu, Sanador: Ministerul vrea sa declanseze hemoragia medicilor catre strainatate

Florin Andronescu, Sanador: Ministerul vrea sa declanseze hemoragia medicilor catre strainatate"Reactia este pripita si specifica unui om care este, probabil, neinformat", este de parere Florin Andronescu (foto), fondatorul clinicilor Sanador, referindu-se la proiectul de lege propus de Attila Cseke.

Andronescu argumenteaza ca in conditiile in care in toata Europa medicii sunt liberi sa lucreze asa cum doresc, daca Romania va alege sa fie "mai cu mot", atunci rezultatul va fi "dezastruos". "Exista medici care au ales deja sa lucreze in sistemul privat. Daca aceasta lege va fi aplicata, atunci ea nu va reusi decat sa incurajeze emigratia si de aici nu va avea nimeni de castigat", este de parere omul de afaceri.

Sintetizand, Andronescu se refera la proiectul de lege ca o situatie de tip "lose-lose" (toate partile pierd), dar afirma ca exista o solutie pentru operatorii privati: importul de medici. "Sunt medici romani care lucreaza in strainatate si care vor sa se intoarca sau chiar medici de alte nationalitati, piata muncii este libera", declara fondatorul Sanador.

In plus, acesta afirma ca este convins ca vor fi destul de multi medici care vor "emigra" spre sistemul privat pe masura ce si acesta va avea mai multe spitale.

"Problema nu este cu medicii care lucreaza part-time la privat. Guvernantii ar trebuit sa se uite spre alte zone, dar nu vor sa se uite. Ca de exemplu, sa se uite cu atentie la achizitii, care consuma fonduri", mai spune Florin Andronescu.

Florin Andronescu este unul din cei mai cunoscuti antreprenori de pe piata, iar numele sau poate fi asociat extrem de repede cu business-uri ca Flanco sau Credisson, din vanzarea carora a incasat peste 20 de milioane de euro. Brokerul de asigurari private Sanas, cel de credite Kiwi Finance si reteaua de clinici medicale private Sanador, condusa de sotia sa, Doris, sunt celelalte afaceri importante ale investitorului Florin Andronescu.

Anul trecut, reteaua de clinici Sanador a realizat afaceri de aproape 10 milioane de euro.

Afla din slide-urile urmatoare ce cred: Sergiu Negut (Centrul Medical Unirea) si Anca Petca (Euromedic).



Sergiu Negut, CMU: Nu cred privatul este o amenintare pentru stat

Sergiu Negut, CMU: Nu cred privatul este o amenintare pentru stat"Nu stiu in ce masura aceasta lege, daca ar fi aplicata, ea ar insemna o limitare a libertatii medicilor de a munci. In momentul acesta, sunt multi medici care lucreaza si la stat, si la privat, reusind astfel sa castige incat sa nu plece din tara", este de parere Sergiu Negut (foto), directorul general adjunct al Centrul Medical Unirea (CMU).

Negut sustine ca daca legea ar intra in vigoare, atunci clincile mari vor avea de castigat fata de alternativa stat-privat, intrucat "multi vor alege sa castige mai bine". Lucru valabil insa in cazul clinicilor mari, pentru ca cele mici nu vor putea sa ofere specialistilor conditii pe masura pregatirii lor.

Directorul general adjunct al CMU considera insa ca scopul comun ar trebui sa fie acela de a oferi medicilor solutii de avansare in cariera suficient de atractive pentru ca acestia sa ramana in tara, indiferent daca la stat sau la privat.

"Ar trebui sa fie un mecanism de salarizare suficient de atractiv pentru medici astfel incat ei sa continue sa profeseze in Romania", subliniaza managerul.

In plus, Negut spune ca serviciile medicale private reprezinta o mica parte din piata totala, mai exact 5%, astfel incat "statul nu ar trebui sa simta o amenintare din partea privata".

La final de iunie 2010, Centrul Medical Unirea avea peste 80.000 de arondati, o crestere moderata pe acest segment dificil intr-o perioada de recesiune economica. CMU isi desfasoara activitatea in 11 policlinici multidisciplinare in Bucuresti, opt policlinici proprii in tara si colaboreaza cu peste 130 de clinici partenere in tara. Specializata in furnizarea de servicii medicale integrate in sistem de arondare companii, CMU a depasit cifra de 75.000 arondati.

In martie, actionarii CMU au vandut o participatie majoritara de 80% catre fondul de investitii Advent International. 20% ramanand sub controlul medicului Wargha Enayati, fondator si director general al Centrului Medical Unirea.

Afla din slide-ul urmator ce crede Anca Petca (Euromedic).


Anca Petca, Euromedic: Efectul sigur ar fi exodul medicilor

Anca Petca, Euromedic: Efectul sigur ar fi exodul medicilorAnca Petca (foto), presedintele operatorului de clinici private Euromedic, este de parere ca legea, daca va intra in vigoare, va adanci si mai mult prapastia dintre privat si public, provocand plecarea multor medici peste granite.

"In conditiile in care salariile medicilor de la stat au fost reduse, iar investitiile in dotari sunt mici, atunci este foarte probabil sa asistam la un exod al specialistilor", declara Petca.

Presedinta Euromedic spune ca pana acum cele doua sisteme s-au completat si ca beneficiile au fost de partea amandurora. "Mi-e frica sa nu se creeze o dusmanie, sa nu apara doua tabere: medicii de la stat, pe de o parte, si cei de la privat pe de alta", subliniaza Anca Petca.

Pe de alta parte, sefa Euromedic spune ca ratiunea ministrului Sanatatii ar fi aceea de a-i face pe medici sa se concentreze mai mult pe munca depusa in sistemul public. "Noua lege ar putea avea si efecte pozitive; cu siguranta insa unul dintre efectele negative ar fi exodul cadrelor medicale catre strainatate", conchide Petca.

Euromedic a incheiat anul cu o cifra de afaceri de aproape 20 de milioane de euro, in crestere puternica fata de cele 12,5 milioane de euro realizate cu un an inainte, pe fondul expansiunii retelei de clinici.

Euromedic International este o companie olandeza, avandu-i ca actionari pe Merrill Lynch Global Private Equity, Ares Life Sciences si Montagu. Compania opereaza 181 de centre de diagnostic si dializa in 15 tari europene. In Romania, Euromedic are opt centre de diagnostic imagistic la Arad, Constanta, Petrosani, Fundeni, Bucuresti, Medgidia, Pascani, Iasi si Focsani. La acestea, se adauga opt centre de dializa Nefromed.

La nivel global, grupul Euromedic International isi desfasoara activitatea pe cinci divizii (centre de diagnostic, centre de dializa, laboratoare de analize, teleradiologie, centre de tratament al cancerului), dar in Romania sunt prezente doar doua divizii, prin reteaua de centre de diagnostic Euromedic si reteaua de centre de dializa Nefromed.