1 / 4

Un business cu o istorie de peste 130 de ani in fabricarea hartiei

Chiar daca Pehart Tec (Petresti, jud. Alba) este o companie al carei certificat de nastere a fost semnat in mai 2005, societatea are in spate o istorie de peste 130 de ani in fabricarea hartiei.

Astfel, fabrica de papirus din Petresti a fost semnalata pentru prima data de Simion Barnutiu in revista “Transilvania”, la 1873. In articol se precizeaza insa faptul ca inca din 1837 intrasera in functiune intreprinderile mecanice de hartie in foi de la San Petru langa Sas Sebes si Zarnesti.

Istoricul Hans Schopp afirma la randul sau (in 1912, la Sibiu) ca fabrica din Petresti a fost construita in 1854, distrusa de un incendiu doi ani mai tarziu si rezidita intre 1856 – 1858.

Pana in 1870, Ardealul nu dispunea decat de “mori de hartie” actionate prin forta apei, unde prelucrau zdrente de in si canepa. Trecand in proprietatea unei firme din Viena, fabrica de la Petresti a fost reutilata dupa 1873, capacitatea de productie ajungand la 3.500 tone.

In urma unor investitii, in perioada 1900 – 1921 intreprinderea ajunge una dintre cele mai mari fabrici din tara.

O data cu infiintarea Societatii Anonime Romane “Petrifalau” in 1921, au fost create conditii pentru majorarea productiei anuale si pentru diversificarea sortimentelor curente: hartie velina, semivelina, de scris si de tipar, de ambalaj. In plus, in anii urmatori s-a reusit producerea de sortimente de hartie care pana atunci se procurau doar din import: hartie pentru tigarete, carbon indigo, hartie matase si hartie tissue.

Insa, in anul 2005 societatea a ajuns in pragul falimentului, fiind obligata sa vanda activele. Astfel, a fost infiintata Pehart Tec, societate care face parte din grupul de firme MG Tec Grup Dej, ce cuprinde 14 companii cu activitati preponderent in domeniul materialelor de constructii.

In prezent, Pehart Tec produce, sub brandul Pufina, hartie tissue jumbo role, hartie igienica, prosoape de bucatarie, servetele, suporturi alveolare, hartie igienica din maculatura, cofraje pentru oua, produse finite de maculatura.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri