1 / 5

Daca nu era criza, am fi continuat sa traim narcisist

Printre intalniri cu colaboratori apropiati, actuali sau eventuali parteneri de business sau simpli angajati care lucreaza la renovarea hotelului Crowne Plaza, proprietarul Ana Holding studiaza grafice, citeste presa economica si cauta solutii de eficientizare a activitatii.

Atunci cand nu este in birou, Copos este pe teren sau „pe santier”, asa cum ii place sa zica. „M-am intors aseara, la 10, de pe santierul din Poiana Brasov. Va fi o realizare daca vom reusi sa deschidem hotelul pana pe 20 - 25 decembrie, insa am incredere ca va fi asa pentru ca lucram cu firme din Elvetia si Austria”, spune Copos despre proiectul de 10 milioane de euro din Poiana, care presupune deschiderea unui hotel pe „carcasa” fostei locatii Sportul.

Un alt santier, de data aceasta la doar cativa metri de spatiosul birou al lui Copos din sediul Ana Holding, este si hotelul de 5 stele Crowne Plaza, pentru renovarea caruia omul de afaceri a mai scos din buzunar - sau, mai bine zis, din banci (in 2009 a luat un credit de 25 milioane euro de la BRD) - vreo 3 milioane de euro. „Prin scaderile de preturi la materiale de constructie si la forta de munca cauzate de criza ni se creeaza oportunitatea de a realiza proiectele de investitii programate, la preturi mult mai mici. Mai mult, datorita volumului redus de lucru pe piata, beneficiem de disponibilitatea companiilor de constructii si putem alege. Acum doi ani asa ceva ar fi fost de neconceput”, exclama George Copos, cel mai mediatizat milionar roman.

Intr-adevar, multe dintre realitatile economice de astazi erau de neimaginat in urma cu doi ani, cand Romania traia, in opinia unuia dintre cei mai bogati romani, intr-o lume fantasmagorica. „Poate suna cinic, insa daca nu ar fi venit criza am fi continuat sa traim narcisist, intr-o lume ireala, uitandu-ne in statistici si minunandu-ne cat de teribila este dezvoltarea noastra economica, in conditiile in care, de fapt, nu se producea mai nimic - oricum, nimic romanesc, daca dam deoparte Dacia Renault si otelul Mittal-ului”, sustine Copos de la acelasi birou unde, in noiembrie 2008, a luat decizia primei restructurari cauzata de recesiune.

„Primele semnale pe care le-am primit ca urmeaza o criza au fost de la Ana IMEP - firma care exporta 97%. La aceasta companie am facut, in noiembrie 2008, prima restructurare cauzata de criza: am dat afara 600 de angajati dintr-un total de 1.300 de persoane. Daca nu faceam acele restructurari in noiembrie 2008, astazi Ana IMEP nu mai exista, era categoric in faliment”, rememoreaza Copos prima decizie pe care a trebuit sa o ia in combatul cu criza.

Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri