3 / 5

Ferestrele de mansarda se pregatesc inca de la montaj

Tot mai multa lume prefera sa-si mansardeze locuinta, atat pentru a beneficia de spatiu suplimentar, cat si datorita costurilor mai reduse pe care le presupune transformarea podului intr-un spatiu locuibil.

Pregatirea ferestrelor de mansarda (sau a celor folosite in scopul aerisirii) pentru utilizarea in bune conditii in timpul iernii incepe de la montaj.

Este esential sa se respecte panta minima a acoperisului pentru a fi siguri ca nu apar infiltratii. La fel de important este sa se utilizeze atat o folie anticondens, cat si o bariera de vapori eficienta, al caror rol este sa protejeze termoizolatia si sa-i imbunatateasca performantele. La montarea acestora trebuie tinut cont de detaliile de montaj si etansare”, spune George Ivan, care lucreaza ca brand manager pentru ferestrele de mansarda Keylite, in cadrul importatorului de materiale de constructii Final Distribution.

In acest mod se elimina posibilitatea ca vaporii din interiorul locuintei sa se evacueze necontrolat, ceea ce ar duce la aparitia condensului excesiv sub invelitoare care ar putea ingheta in jurul mecanismelor ferestrelor, astfel impiedicandu-se functionarea normala a acestora.

Reprezentantul Keylite apreciaza ca spatiul de ventilare trebuie verificat perioadic, pentru a nu aparea obturatii, care pot bloca libera circulatie a aerului in interiorul incaperii.

De asemenea, trebuie verificat periodic ca zona exterioara din jurul ferestrei de mansarda sa nu fie incarcata de frunze uscate sau alte materiale care ar putea impiedica apa de pe acoperis sa se scurga normal. Este recomandata montarea de parazapezi pe invelitoare, deasupra ferestrelor, pentru a impiedica acumularea zapezii pe acestea prin alunecare”, apreciaza Ivan.

Pentru a se preintampina inghetarea geamului, in cazul unui frig puternic, proprietarii de locuinte mansardate ar trebui sa mentina la un nivel constant temperatura din interiorul mansardei, la 20 de grade Celsius.

Se recomanda plasarea radiatoarelor de caldura sub ferestrele de mansarda, impreuna cu realizarea corecta a finisajului interior, care trebuie sa fie vertical in partea de jos a ferestrei si orizontal in partea de sus. Astfel, pe langa deschiderea spatiului de iluminare, se creeaza un traseu neobstructionat pentru aerul cald, care va incalzi geamul si va preintampina formarea condensului”, mai spune Ivan.

Pentru evitarea formarii condensului, incaperea mansardata trebuie aerisita cat mai des, iar temperatura mentinuta constanta.

In cazul in care spatiul de sub acoperis nu este amenajat pentru a fi locuit, se recomanda folosirea trapelor de acces, care nu necesita o intretinere speciala.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri