1 / 3

Actionarii BCR au investit 7,7 mld. euro in Romania

La sfarsitul lui 2005, pachetul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR) a fost preluat de banca austriaca Erste Bank, in ceea ce a constituit cea mai importanta privatizare din acel an.

Institutia financiara incheia anul cu venituri totale de 4,2 mld. lei si cu un numar de aproape 11.600 de salariati, arata datele de la Ministerul de Finante.

Imediat dupa tranzactie, austriecii au demarat un amplu proces de reorganizare a BCR, cu scopul de a creste profitabilitatea companiei si a mari productivitatea angajatilor.

Ca urmare a transformarii institutiei financiare, veniturile au crescut constant, in vreme ce numarul salariatilor s-a redus. Astfel, la sfarsitul lui 2007, banca a ajuns la circa 10.500 de salariati si la venituri totale de 6,9 mld. lei.

In acel an, sefii BCR au numit-o la conducerea departamentului de resurse umane pe Andreea Voinea, un executiv cu experienta pe piata fortei de munca din Marea Britanie si, totodata, un expert in restructurari.

Perioada 2007 – 2009, in care s-a desfasurat cea mai importanta parte a procesului de restructurare, a dus la disponinibilizarea colectiva a 2.000 de oameni astfel ca BCR a ajuns la circa 8.500 de salariati la sfarsitul anului trecut.

“BCR a pierdut 25% din personal in ultimii doi ani si jumatate. A fost o perioada foarte grea si am incercat, pe cat posibil, sa lucram precum o echipa. Am colaborat cu departamentul de resurse umane, care, in viziunea mea, trebuie sa inteleaga planurile de business si sa urmeze deciziile de management”, spune Dominic Bruynseels, presedintele executive BCR.

In ultimii cinci ani (2006-2010), cel mai mare jucator din sectorul bancar local a investit 15 milioane de euro in formarea profesionala a salariatilor. De la intrarea in Romania, Erste a investit 7,7 mld. euro in BCR.

In prezent, banca are circa 8.500 de angajati.

Am ajuns la un acord cu sindicatele ca in 2010 sa avem circa 8.450 de salariati, iar in 2011 – in jur de 8.200. De asemenea, salariatii nostri trebuie sa stie ca nu avem in plan sa inchidem sucursale si nici sa reducem personalul care lucreaza acolo”, mentioneaza Bruynseels.

Salariul mediu brut din BCR este de 2.500 de lei (585 de euro), la jumatate fata de media sectorului de profit.

La nivelul industriei bancare, castigul salarial mediu brut in zona de intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, s-a ridicat in iulie la 4.847 de lei (1.150 de euro), arata datele Institutului Nationala de Statistica (INS).

“In cadrul negocierilor pe care le-am avut cu sindicale am convenit sa nu crestem salariile in 2010 si sa nu acordam prime de concediu sau de Craciun”, adauga Bruynseels.

La inceputul lui 2009, Andreea Voinea declara ca BCR a majorat salariile cu 3,15%.

Cea mai mare banca din Romania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 4,1 mld. euro si un profit net per angajat de 6.200 de euro.

Seful BCR spune ca deciziile cele mai grele pe care a trebuit sa le ia banca de la inceputul crizei nu au vizat neaparat personalul, ci clientii.

“Acordarea sau nu a unui imprumut catre un client persoana fizica sau o companie este foarte importanta si are implicatii majore. De respectivul client poate depinde soarta unei familii, iar de o companie poate sa depinda un intreg oras. Daca acea compania nu mai are bani sa continue sa functioneze, orasul moare”, subliniaza Bruynseels.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri