Nu se poate spune ca a investi in Romania "e din nou la moda"

Nu se poate spune ca a investi in Romania "e din nou la moda"Revenirea din amorteala a domeniului de fuziuni si achizitii incepe sa fie semnalata de unii avocati de business, insa Romania se afla inca intr-o zona de incertitudine din punct de vedere al directiei in care va evolua economia, deci nu se poate spune ca a investi in Romania "e din nou la moda". „Mai degraba, in acest moment investesc in Romania jucatori care au o viziune «contrarianta » - adica aceia care considera ca trebuie sa investeasca atunci cand acest lucru nu este evident pentru toata lumea”, declara Marian Dinu.

Potrivit acestuia, in masura in care vor avea loc fuziuni sau achizitii la nivel international, acest lucru se va resimti in cele din urma si in activitatea locala.

Daca activitatea globala de M&A a crescut in primele noua luni cu 22 procente, comparativ cu perioada similiara de anul trecut, piata romaneasca de fuziuni si achizitii a inregistrat o scadere puternica, de 64%, si prezinta o tendinta continua de declin de la trimestru la trimestru, releva un raport de piata realizat de Capital Partners.

„La inceputul anului spuneam ca s-a resimtit o dezmortire a pietei in sensul in care au inceput si s-au relansat negocierile pentru un numar mai mare de M&A-uri decat in 2009. Finalizarea si anuntarea lor a depins de dorinta jucatorilor implicati de a vinde si, respectiv, de a cumpara”, mai spune Marian Dinu.

Casa de avocatura DLA Piper a oferit consultanta gigantului Kraft Foods pentru vanzarea Cadbury Kandia-Excelent, anuntata in vara acestui an.

De asemenea, avocatii DLA Piper au asistat vanzatorii in tranzactia prin care GTS Central Europe a cumparat Datek Telecom, dar si compania MIH Allegro, parte a grupului international de media Naspers, pentru achizitia a 83% din Gecad ePayment. „IT-ul a fost un sector foarte dinamic in acest an. Alaturi de IT&C, sectoarele din care avem cele mai incurajatoare semnale sunt energia si, in continuare, piata serviciilor medicale”, adauga Marian Dinu.


Private equity vs. strategici

Private equity vs. strategiciLa nivel declarativ, exista un interes foarte sustinut din partea fondurilor de private equitu, insa cu toate acestea, e inca un mediu dificil, iar dificultatea de a obtine fiantare bancara (pentru a asigura efectul de levier) se face simtita. Ca si in anii trecuti, potrivit lui Marian Dinu, vor mai fi exemple de tranzactii care sa aiba fonduri de investitii in prim plan (sau macar in fundal, in cazul achizitiei printr-o companie de portofoliu), insa el nu vede inca un val de tranzactii de acest gen in Romania.

In ceea ce ii priveste pe investitorii strategici, multi dintre acestia au sume importante in cash si au deblocat bugetele pentru achizitii ceea ce face posibile anumite tranzactii. In 2008 - 2009, multe astfel de bugete fusesera inghetate, din cauza disfunctionalitatilor sistemului financiar modial, care au facut din prezervarea lichiditatilor companiilor o prioritate.

„O parte dintre tranzactiile anuntate in acest an sunt investitii strategice ale companiilor care au dorit sa-si consolideze businessul si care, dispunand de capital, au fost pe o pozitie puternica de negociere”, explica avocatul Marian Dinu.



Tranzactii in desfasurare

Tranzactii in desfasurareIn mod cert, exista anumite oportunitati de consolidare a pietei, mai ales in ceea ce priveste activitatea de leasing, potrivit lui Marian Dinu, dar acest sector nu este de natura sa starneasca interes major din partea unor jucatori noi din afara Romaniei la acest moment. „Desigur, depinde foarte mult si de calitatea "activelor" care ar fi de vanzare si de asteptarile de pret”.

Casa de avocatura este in continuare implicata intr-o serie de tranzactii din domenii precum IT, media, servicii medicale si energie, sectoare in care avem o experienta vasta nu doar in M&A-uri ci si in dreptul concurentei si reglementare. „La nivel local, avem mai multe tranzactii in lucru in acest moment, dar imi e greu sa dau pronosticuri cu privire la numarul celor care se vor finaliza pana la sfarsitul anului”, mai spune Marian Dinu.

In opinia sa, miscarile sociale au fost intr-o anumita masura o reactie fireasca la masurile de austeritate anuntate de Guvern, deci nu crede ca au fost percepute ca un semnal foarte negativ de investitori. „Cu toate acestea, absenta unui drum clar catre cresterea economica in viitoul apropiat e un factor care cantareste greu in luarea deciziilor investitrilor”, adauga avocatul.