1 / 4

Pariul reorganizarii

Intr-o conferinta de presa din Bucuresti, la care a fost sustinut direct de patru reprezentanti din top managementul companiei, precum si indirect de Cristian Nacu - partener in cadrul fondului polonez de investitii Enterprise Investors, care detine grupul Macon, Daniel Catanas – directorul general al Wienerberger Sisteme de Caramizi, respectiv Jurgen de Ruijter, head of work-out (recuperare si restructurare financiara) in cadrul BCR Romania, Ciolan si-a expus planul de abordare a businessului in 2011 si a incercat sa explice declinul puternic pe care l-a avut Ambient in 2009. Macon si Wienerberger Sisteme de Caramizi sunt doi din principalii furnizori de materiale de constructii ai Ambient.

“2008 a fost anul in care am constientizat importanta separarii afacerilor in doua directii distincte: retail si distributie de materiale de constructii. La momentul repectiv, 75% din vanzarile noastre erau destinate constructorilor, o zona care a scazut foarte mult. Din aceasta cauza si noi am avut de suferit”, spune Ioan Ciolan.

Ambient a realizat o cifra de afaceri de circa 103 milioane de euro si o pierdere de 19,5 milioane de euro in 2009. Afacerile au scazut cu 55,5% fata de valoarea din 2008, maximul atins de la infiintarea companiei, in 1993, in vreme ce pierderile aproape ca s-au dublat.

Pierderile financiare de anul trecut s-au ridicat la aproape 20 de milioane de euro pentru ca 2009 a fost un an de curatenie pentru companie. Din acesta suma, aproximativ cinci milioane de euro reprezinta niste provizioane pe care le-am pentru a ne feri de riscuri. Din punctul nostru de vedere insa, focusul este pe profitul operational (EBITDA – n.red.)”, spune Liviu Voicu, directorul financiar al Ambient.

Sfarsitul lui 2008 a adus si cel mai greu moment pentru distribuitorul de materiale de constructii.

“In aceasta perioada de criza, un moment foarte greu a fost cand mi-am dat seama ca realitatea actuala a depasit experienta echipei manageriale”, subliniaza Ciolan.

Astfel, omul de afaceri sibian a improspat managementul companiei si i-a adus pe Liviu Voicu in functia de director financiar, Gabriel Boada – director de vanzari pe zona de distributie si pe Calin Somcutean – director de retail. Cei trei au fost recrutati in acest an de la A&D Pharma (farma), Vodafone (telecom) si JTI Romania (industria tutunului).

De asemenea, antreprenorul a luat legatura in 2008 cu firma de consultanta Roland Berger, pentru a-i propune un proiect de restructurare, incheiat in acest an.

Restructurea a presupus si inchiderea catorva magazine, astfel incat compania mai are acum 12 centre comerciale si doua depozite logistice. De asemenea, Ambient a pierdut si aproape 1.000 de salariati de la inceputul pana la sfarsitul lui 2009, in incercarea de redresare a afacerilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri