1 / 3

Cum deschizi o afacere in Bulgaria?

1. Care sunt pasii de urmat pentru a deschide o afacere in Bulgaria? Extindere sau relocare, care alternativa este mai convenabila?

Intr-o prima etapa, trebuie facute demersurile pentru infiintarea societatii comerciale/infiintarea unui punct de lucru. In paralel, se pot face demersurile pentru gasirea unei locatii care sa corespunda tipului de business al societatii interesate sa faca afaceri pe teritoriul Bulgariei. Inregistrarea unei societati comerciale in Bulgaria este un proces care se intinde pe durata a aproximativ 20 de zile de la momentul la care toate documentele sunt pregatite si pot fi depuse pentru inregistrarea societatii.

Atat extinderea, cat si relocarea pot fi optiuni de avut in vedere. Practic, depinde de tipul de afacere. Astfel, pentru o afacere de dimensiuni medii si mici relocarea poate fi optiunea cea mai indicata. In schimb, pentru o afacere de dimensiuni mari credem ca optiunea cea mai interesanta este extinderea afacerii. Practic, prin extinderea afacerii intr-o tara cu o fiscalitate redusa – cum este Bulgaria – se poate sustine din punct de vedere financiar aceeasi afacere, apartinand aceluiasi grup de societati dintr-o tara cu o fiscalitate mai ridicata si mai putin stabila – cum este in cazul de fata Romania, dar care are in anumite domenii de activitate, o piata mai interesanta pentru investitorul respectiv. In acest fel se vor contrabalansa expunerile fiscale din ambele tari.

Ca si avantaje, putem vorbi despre o economisire generata de impozite si taxe mai reduse. De asemenea, putem aminti si posibilitatea de a face previziuni si planuri pe termen lung realista, avand in vedere ca in Bulgaria sistemul fiscal este unul relaxat si stabil. Moneda nationala are un curs fix astfel ca importurile extracomunitare nu comporta riscuri valutare. Un inconvenient ar putea fi faptul ca orice relocare/extindere implica un aport de timp si energie, insa dezvoltarea afacerii si rezultatele favorabile pe care aceasta le genereaza fac ca acest inconvenient sa nu fie unul major. De asemenea, se poate vorbi si despre adaptarea la o noua piata, insa o companie care este dispusa sa exploreze si alte piete este cu siguranta una dinamica, capabila a se adapta rapid la noi piete.


2. Care sunt cele mai avantajate domenii de activitate din Romania pentru o relocare a sediului sau extindere in Bulgaria?

Apreciem ca alegerea Bulgariei, fie pentru relocarea business-ului, fie pentru extinderea sa, prezinta un interes deosebit pentru companiile cu activitati de productie, precum si pentru cele care fac importuri din tari extracomunitare.

3. De ce Bulgaria? De ce este Romania mai putin atractiva pentru mediul de business?

Nu se poate sustine ca Romania nu ar mai prezenta nici un interes pentru investitori, insa stabilitatea sistemului fiscal din Bulgaria face ca aceasta tara sa fie la acest moment in atentia multor investitori. Poate ca in prezent interesul fata de Bulgaria a crescut din cauza situatiei economice, care inca afecteaza si Romania. Iar pe acest fond se suprapune si instabilitatea fiscala, precum si dificultatea de a face predictii cu privire la sistemul fiscal din Romania.

4. Care este perioada de timp necesara pentru un asemenea proces?

Astfel cum am precizat, pentru inregistrarea din punct de vedere legal a unei societati in Bulgaria, sunt necesare aproximativ 20 de zile lucratoare de la momentul inregistrarii documentelor. La acest interval de timp se adauga si timpul necesar pentru relocarea efectiva si in acest context prin relocare vorbim de gasirea unui spatiu (fie in situatia in care o afacere se muta cu totul in Bulgaria, fie situatia in care doar se extinde pe tewritoriul bulgar), angajarea fortei de munca, stabilirea relatiilor de business cu parteneri locali. Insa parte din aceste demersuri pot fi intiate inca din perioada anterioara inregistrarii efective a societatii in Bulgaria.

5. In cazul unei firme de dimensiuni reduse cu afaceri de aproximativ 100.000 de euro anual este rentabila o relocare in Bulgaria?

Depinde foarte mult si de domeniul in care respectiva societate activeaza. In concret, fiecare investitor interesat de Bulgaria, trebuie sa analizeze tipicul activitatii sale si sa faca o analiza concreta – pe cifre – inainte de a lua decizia de a-si muta afacerea in Bulgaria sau de a-si extinde businessul in Bulgaria.

6. Bulgaria, dar si Romania, sufera la capitolul „Imagine” in mediul de afaceri, ceea ce se rasfrange si asupra agentilor economici locali. In cazul relocarii in Bulgaria cum poate o firma romaneasca sa evite astfel de abordari?

In orice relatie de afaceri, „abordarea” fiecaruia dintre parteneri depinde de onestitatea cu care isi trateaza contrapartea. Astfel, zona de provenienta a unui investitor nu este intotdeauna un impas in a face afaceri daca se dovedesta ca primeaza onestitatea si profesionalismul ca principii dupa care investitorul isi conduce afacerea.


Continua sa navighezi pe acest slide pentru a vedea o comparatie la nivel de fiscalitate intre Romania si Bulgaria.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri