1 / 4

Semne de dezmortire in fuziuni si achizitii

Piata de fuziuni si achizitii a fost mai ofertanta in 2010 comparativ cu anul trecut, dar la fel de putin spectaculoasa. “Din 2011, ne putem astepta la revigorarea apetitului pentru fuziuni si achizitii, prin prisma unei usoare reluari a creditarii comparativ cu ultimii doi ani dar si a oportunitatilor existente in piata”, a spus Stefan Damian (foto), intr-un interviu acordat Wall-Street.ro

El remarca deja un oarecare optimism in randul investitorilor, iar anul viitor probabil va consemna noi varfuri la tranzactionare, raportat la 2009-2010, in masura in care planurile statului de a vinde participatiile minoritare detinute in diverse societati de utilitati, din industria petrolului si gazelor naturale, petrochimie, telecomunicatii sau in legatura cu alte proiecte investitionale sau de privatizare se vor materializa.

Ministerul Economiei a anuntat recent ca doreste sa vanda participatii pe care le detine in cadrul societati deja listate, insa sunt si alte companii care ar putea aduce sume semnificative la bugetul de stat. Pana in prezent au fost anuntate vanzarea a 9,8% din OMV Petrom, 15% din Transgaz si Transelectrica.

Chiar daca datele statistice releva o crestere a numarului de tranzactii in 2010 fata de 2009, avocatul Stefan Damian considera ca valoarea pietei de M&A in acest an se va situa la acelasi nivel, in contextul in care au existat multe tranzactii mici, de la cateva milioane de euro pana la 100 milioane de euro, in domenii precum bunurile de consum, imobiliar, energie, telecomunicatii, media si tehnologie, financiar-bancar, farma, petrochimie, transporturi si servicii. “Cu toate acestea, este prematur sa discutam despre o revenire spectaculoasa a pietei, despre reintrarea pe o curba ascendenta a tranzactiilor de tip fuziuni si achizitii. S-a resimtit in acelasi timp si o scadere importanta a valorii la care se tranzactioneaza, anul 2010 neaducand nici o tranzactie spectaculoasa din acest punct de vedere”, afirma Stefan Damian.

Aceasta tendinta este confirmata, de altfel, si de valoarea de trei ori mai mica la care s-a finalizat cea mai importanta achizitie de pana acum, raportat la deal-ul anului 2009, si anume achizitia de catre CEZ a pachetelor minoritare detinute de Fondul Proprietatea si Electrica in CEZ Distributie si CEZ Vanzare, tranzactie cifrata la 375 milioane de euro.

In ceea ce priveste operatiunile Tuca Zbarcea & Asociatii, avocatul remarca o crestere a volumului de activitate, echipa de M&A pe care o conduce fiind implicata pe parcursul anului 2010 in mai multe proiecte, dintre care cea mai mare din perspectiva valorii a constituit-o achizitia de catre grupul francez Sofiprotéol/Saipol a participatiei minoritare in Expur S.A., urmare a unei tranzactii evaluate de piata la peste 80 milioane de euro.

In prezent, casa de avocatura este implicata in sase proiecte de M&A, din zone precum energie, telecomunicatii, resurse minerale, audio-vizual, metalurgie, industria prelucrarii lemnului, celulozei si hartiei, care, cel mai probabil, se vor finaliza la inceputul anului viitor. Tranzactiile se afla in diverse stadii - unele de due-diligence, altele in etapa de redactare a documentelor tranzactiei sau in discutii si negocieri preliminare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri