Alexandra Copos locuieste de 7 ani in SUA

Alexandra Copos locuieste de 7 ani in SUAIntrarea Alexandrei Copos, in varsta de 27 de ani, la conducerea businessului de familie se face treptat. Deocamdata, Alexandra Copos, absolventa de finante la Princeton, se implica foarte putin in afacerea al carui CEO va fi peste trei ani. “Cu tatal meu m-am consultat foarte mult pe partea de proiecte. Multe dintre modificarile facute la Spa-ul hotelului Sport din Poiana Brasov au pornit de la sugestiile mele. Si pe partea de discurs am discutat chiar inaintea conferintei de relansare a hotelului”, spune Alexandra Copos, intr-o intalnire restransa cu presa de business, prima de acest fel pentru cea care va coordona afaceri de peste 100 milioane de euro.

Cea mai recenta investitie finalizata de Ana Holding - modernizarea hotelului Sport - s-a ridicat la 11 milioane euro, ceea ce a crescut numarul de camere ale hotelului de la 89 la 104. Hotelul are si un Spa de 1.900 metri patrati, care a costat 3,5 milioane euro.

Chiar daca cea mai mare parte a afacerilor grupului Ana vine din hoteluri, industrie, patiserie si imobiliare, fiica lui George Copos vorbeste mai relaxata despre viitorul a doua divizii. “In afacerea cu cofetarii am inceput sa ma implic mai mult. Chiar in vara anului trecut am facut un tur de fabrica si am vizitat toate magazinele Ana Pan. Poate ca ar trebui sa ne extindem acolo unde suntem mai puternici si sa identificam alte segmente de piata. De ce nu, poate ca ar fi mai bine sa ne adresam unei clientele cu venituri mai mari. Cred ca divizia de hoteluri trebuie integrata. De exemplu, sa oferim acelasi spa in toate hotelurile, astfel incat serviciile sa fie integrate”, afirma Alexandra Copos, care mentioneaza totusi ca este devreme pentru concluzii finale inainte sa analizeze mai atent piata romaneasca.

Alexandra Copos a plecat in Statele Unite in urma cu sapte ani, unde la inceput a studiat Facultatea de Finante la Princeton. Dupa facultate, a lucrat vreme de trei ani - doi la McKinsey, cea mai mare companie de consultanta de management din lume, si un an in administratie publica. In prezent, ea face un master la Harvard, in cadrul Kennedy School of Government. “In sapte ani iti lipsesc foarte multe lucruri. Cand ajungi acolo pentru prima data simti lipsa familiei, a prietenilor si a culturii. Ca roman, este foarte greu sa te integrezi inca din primul an. Apoi, incepi sa te intrebi daca acolo e locul tau, daca nu cumva e mai bine sa te intorci in tara, Practic, e un moment in care trebuie sa iei decizii importante”, isi aminteste Alexandra Copos.

Apropierea de administratie publica

Apropierea de administratie publicaChiar daca in viitor va activa exclusiv in mediul privat, fiica lui George Copos lasa o usa deschisa pentru o posibila cariera in administratia publica. Dupa cei doi ani petrecuti in cadrul McKinsey, in State, Dubai si Orientul Mijlociu, unde a lucrat pe proiecte de sanatate publica, ea s-a angajat in administratie, intr-o insititutie din New York. Acolo a activat un an de zile in cadrul departamentului de educatie, ca director asociat pe probleme academice, unde a condus un amplu program de dezvoltare pentru directorii de scoli din New York. “Incerc sa raman cat mai aproape de administratie, tocmai de aceea am ales un master pe aceasta specializare. Inca nu stiu sigur daca voi lucra in administratie publica in Romania. In primul rand, ma voi intoarce sa lucrez in business”, spune Alexandra, care a ales Harvard pentru cele mai bune programe de masterat in administratie publica, dar si pentru ca acolo poate crea legaturi cu oameni tineri care, in opinia sa, vor deveni presedinti de stat ori ministri.

Ea a facut un an la ASE, la Facultatea de Finante, intre 2002 si 2003, chiar daca inca din anul I s-a inscris la Princeton. “Sunt multe lucruri bune pe care le pot spune despre ASE. Am avut cativa profesori foarte buni, printre care cea mai buna profesoara de informatica, la cursul careia am luat si cea mai mica nota din viata mea. Imi amintesc si de o profesoara buna de drept civil, de un seminarist care se preocupa sa intelegem informatiile de la curs. Sunt insa multe lucruri care ar trebui facute altfel. La noi, modul de predare este unilateral, nu exista discutie intre profesor si student, iar o mare parte din materie este mult prea teoretica. Spre comparatie, la Harvard absolut toate cursurile se bazeaza pe studii de caz”, mai spune Alexandra Copos.

Costurile unui an de studiu la masterul in administratie publica urmat de fiica omului de afaceri George Copos costa 60.000 de dolari pe an, iar pentru un MBA costurile se ridica la peste 100.000 de dolari. [Unii dintre cei mai inteligenti romani, care invata business la cele mai mari scoli de afaceri din lume, au ales recent sa descrie pentru Wall-Street.ro o parte din viata lor studenteasca.]

Tanara Alexandra are o intelegere cu tatal ei prin care la fiecare inceput de an universitar semneaza un contract. “Chiar daca am lucrat, nu am facut suficienti bani ca sa-mi platesc studiile integral. Nu am vrut sa cer burse la Princeton ori Harvard pe care trebuie sa le primeasca studentii care au nevoie. Asa ca am semnat un contract cat se poate de corect prin care firma imi plateste o mare parte din studii, iar eu ma voi intoarce sa lucrez in companie pentru o perioada nedeterminata”.

Ce de modele de management prefera Alexandra Copos


- Michael Bloombergpentru ca este o persoana pasionata de a crea un nou New York si crede ca administratia publica poate fi condusa precum un business;

- Howard Schultzpentru ca a avut curajul ca in primii 3 ani de extindere a Stabucks sa-si infrunte board-ul de directori, atunci cand compania nu inregistra profit;

- Warren Buffetpentru ca este tatal scolii de value investing;



Managerul George Copos are si defecte

Alexandra Copos s-a gandit si la propriul start-up, idee care ramane un gand permanent in mintea sa. “Este foarte important sa ma concentrez deocamdata pe businessul familiei. Crescand cu prajitura mamei, as intelege mai bine consumatorul din industria bunurilor de larg consum, domeniu in care as putea crea o alta afacere”.

Ea crede ca in afaceri este important felul in care interactionezi cu oamenii. De exemplu, in Statele Unite a vazut un mod diferit de a munci, unde te poti baza pe parteneri, iar o intelegere stabilita ramane valabila. “Am foarte multe sperante ca si in Romania este la fel, chiar daca multi imi spun ca nu e asa. Provocarea mea este sa imi dezvolt propria echipa pe care sa o instruiesc”, afirma Alexandra Copos, care mentioneaza ca societatea romaneasca se va schimba atunci cand vom avea mai multi oameni seriosi si muncitori.

Pentru Alexandra, tatal sau este un model in business, chiar daca i-a gasit si defecte. “Este mereu concentrat pe rezultate. Daca isi pune ceva in minte, atunci va reusi sa il faca. Este o persoana care a avut o dorinta foarte mare sa realizeze ceva si a luat riscuri foarte mari. Alaturi de mama mea a plecat dupa 1989 de la acelasi nivel cu restul romanilor. Ce nu imi place la el: nu are foarte multa rabdare, care este necesara cand lucrezi cu oamenii. Ar trebui sa se concentreze mai mult pe partea de mentorship, sa devina un model pentru angajati”, afirma Alexandra Copos, care crede ca formarea unei echipe foarte puternice se face prin atragerea angajatilor prin salarii mai mari. “In Romania suntem in faza in care putem construi, cand trebuie sa investim mai mult in servicii. E vital ca in industria turismului sa ai un sistem de bonificatie foarte bine gandit. “

Alexandra Copos crede ca romanii au o perceptie "prea idilica" fata de viata din America. “Am lucrat deja acolo, astfel incat am remarcat si problemele lor. Si ei au o birocratie stufoasa si prea multe lucruri care tin de politica interna. Venind din mediul privat, cu anumite asteptari de eficienta si de punere in aplicare a unor proiecte, mi-a fost putin greu sa ma adaptez in administratie publica. Insa invatamintele au fost foarte bune”.

Pe de alta, parte, romanii nu isi dau seama ce tara superba au, cat de placuta e Delta Dunarii toamna, de exemplu. “Cred ca am vazut Pelesul de cel putin 10 ori si Casa Poporului de 5 ori cu prieteni din strainatate. Insa, ei au fost dezamagiti de infrastructura, de drumuri. Am prieteni care au spus ca cele mai bune cluburi din lume sunt in Bucuresti, cu femei foarte frumoase si barbati talentati. Romania are un potential foarte mare, pe care toata lumea il vede, insa uneori noi il observam mai greu”, adauga Alexandra Copos.

Ce va conduce Alexandra Copos

Fondat in 1990, Ana Holding a devenit unul dintre cele mai importante grupuri de afaceri romanesti, incluzand Ana Hotels, cofetariile si patiseriile Ana Pan, compania de transporturi Ana Trans International, Ana Yacht Club si Ana Aslan Health SPA din cadrul hotelului Europa. In prezent, Ana Holding are peste 2.500 de angajati in Bucuresti, Pitesti, Brasov, Eforie si in alte orase din tara.

Ana Hotels detine in prezent sapte unitati hoteliere. Din portofoliul lui George Copos mai fac parte hotelurile de cinci stele Athenee Palace Hilton si Crowne Plaza din Bucuresti si hotelurile Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov.