1 / 4

Piata a scazut mai putin decat in 2009

Consumul de ciment a scazut cu 10 - 12% anul trecut, pana la 7-7,2 milioane de tone, in conditiile in care 2009 a consemnat un declin de 30%, cel mai accentuat de la privatizarea industriei de profil si pana acum.

“In 2010 am observat ca trendul de scadere al pietei a fost mai putin sever decat in 2009, mai ales daca luam in considerare a doua jumatate a anului. In general, anul trecut s-a incheiat mai bine decat ne asteptam la inceput si acest lucru ne ofera sperante pentru 2011", spune Markus Wirth (foto), CEO Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim.

Primele noua luni ale anului trecut i-au adus companiei o scadere in volum a vanzarilor cu 18,8 % fata de aceeasi perioada din 2009.

Comparativ, in perioada ianuarie – septembrie 2009, declinul vanzarilor fata de intervalul similar din 2008 a fost de 14,7% (inclusiv clincher – materia prima principala folosita la fabricarea cimentului).

Wirth estima la inceputul anului trecut ca vanzarile companiei vor scadea minimum 5% si cu maximum 20% in 2010.


Producatorul de ciment a realizat o cifra de afaceri de 246,6 milioane de euro in 2009, in scadere cu 33,8% fata de 2008. Compania nu a anuntat deocamdata rezultatele financiare pe anul trecut.

Diminuarea scaderii pietei cimentului fata de 2009 este principalul lucru pozitiv observat in 2010 si de Carpatcment Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.

"Faptul ca piata nu a scazut cu mai mult de 10-12% fata de 2009 si ca investitorii privati si-au continuat proiectele si investitiile sunt lucruri pozitive care s-au intamplat pe aceasta piata in 2010", apreciaza Mihai Rohan, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Carpatcement Holding.

Rohan estimeaza ca cifra de afaceri pe care a realizat-o grupul german in 2010 pe piata locala, prin cele trei divizii prin care este prezent in Romania (ciment, agregate si betoane), a scazut cu circa 10% fata de 2009, cand businessul a atins o valoare de aproximativ 238 de milioane de euro.

Lafarge (Franta), cel mai mare producator de ciment din Romania, considera ca, pe langa reducerea ritmului de scadere al pietei, al doilea an de criza economica a reprezentat pentru companie o buna oportunitate de regandire a costurilor operationale.

“Pentru echipa noastra, cred ca a fost o perioada benefica pentru ca am reusit sa analizam mai bine costurile, sa fim inovativi si sa implementam masuri care sa ne asigure o mai mare vigilenta manageriala”, precizeaza Philippe Questiaux, presedintele si directorul general al Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupului Lafarge

In primele noua luni ale anului trecut, vanzarile Lafarge in Romania au scazut in volum cu 16,4% fata de perioada similara din 2009. Francezii estimau in noiembrie ca piata romaneasca de ciment se va contracta cu 12 – 16% in 2010.

Lafarge Ciment (Romania) a avut in 2009 o cifra de afaceri de 209,5 milioane de euro si un profit net de 71,3 milioane de euro.

Vestile bune din ciment au fost insa prea putine pentru a se bate cu marile aspecte din economie care au influentat negativ atat industria de profil, cat si celelalte sectoare de activitate.

Accesul foarte greu la surse de finantare in contextul unei reticente acute a sistemului bancar, incetinirea fluxului bani – materii prime – produse finite, precum si cresterea TVA de la 19% la 25%, au avut un impact semnificativ in afacerile cimentistilor.

“Problema accesului foarte dificil al companiilor la produse de finantare, generat de blocajul creditarii, a condus la imposibilitatea finalizarii majoritatii proiectelor deja incepute si a demararii unor noi proiecte in toate cele trei sectoare (constructii rezidentiale, nerezidentiale si ingineresti). Acest lucru a impiedicat, bineinteles, si cresterea cererii de materiale de constructie. De asemenea, un factor care a avut o influenta negativa asupra pietei materialelor de constructii in general, a fost si nerespectarea programului de investitii in infrastructura (10 miliarde euro) anuntat de catre Guvern”, sustine Mihai Rohan, presedintele Carpatcement Holding.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri