Consultanta, o tentatie pentru Markus Wirth

Consultanta, o tentatie pentru Markus Wirth“Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!”. Acesta este motto-ul personal al lui Markus Wirth (foto), 62 de ani, inca director executiv (CEO) la producatorul de ciment Holcim Romania.

Elvetianul va renunta la sefia companiei in care a petrecut ultimii sase ani la sfarsitul lunii martie, iar locul sau va fi luat de un alt elvetian, Daniel Bach, care isi incheie mandatul de vicepresedinte al subsidiarei Holcim din Filipine.

Ulterior predarii stafetei la conducerea Holcim Romania, Wirth va ocupa, cel putin pana la sfarsitul anului, in functia de presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al companiei.


“Statutul de membru pe care il detin in Consiliul Investitorilor Straini, din care coordonez problemele legate de infrastructura, ma obliga, intr-o oarecare masura, sa raman presedintele Consiliului de Administratie pana la sfarsitul anului”, spune Markus Wirth.

Inca nu s-a decis ce anume o sa faca din 2012, dar una dintre variantele pe care le ia serios in calcul este de a oferi servicii de consultanta. “Conducerea grupului mi-a oferit sansa de a continua in cadrul Holcim, din postura de consultant. De asemenea, am avut intalniri cu oameni de afaceri care m-au indemnat sa-mi impartasesc cunostintele acumulate in cariera. Prin urmare, ma gandesc serios sa incep sa ofer servicii de consultanta, insa nu doresc sa ma asociez cu o companie din domeniu, ci vreau sa lucrez pe cont propriu”, mentioneaza Wirth.

Cel mai probabil, managerul nu va mai ramane in Romania incepand cu anul viitor, ci va reveni in Elvetia.

“Cu siguranta ca separarea de Romania si de oamenii cu care am lucrat in ultimii ani nu va fi una usoara. Sunt increzator insa ca succesorului meu ii va placea sa lucreze aici”, precizeaza Wirth.

Comitetul Executiv al grupului, in colaborarea cu reprezentantii din conducerea Holcim Romania, au decis ca Daniel Bach, 47 de ani, sa fie urmasul lui Wirth. Pe lista scurta de candidati s-au aflat cel putin trei oameni.


Politica grupului elvetian prevede ca, la inceputul anului, fiecare dintre executivii care isi doresc sa devina CEO sa-si anunte intentia de a prelua pozitia in cauza. In urma unei analize a candidatilor, reprezentantii Holcim decid atat viitorii directori executivi (CEO), cat si tara in care vor merge.

“Bach nu avea un dezavantaj din cauza faptului ca vine din Filipine, deoarece este foarte bine pregatit si poate face fata oriunde in lume”, spune Wirth.

Noul CEO al Holcim Romania va trebui sa petreaca opt saptamani de pregatire pentru viitoarea functie.

“DIn discutiile pe care le-am avut pana acum, el (Daniel Bach – n.red.) a dorit sa afle mai mult chestii personale, cum ar fi felul in care arata zona in care locuiesc si ce parere am despre centrul Bucurestiului, pentru i-ar placea sa stea acolo. Informatiile referitoare la activitatea companiei le-a obtinut de la grup”, explica Markus Wirth.

Cele mai mari provocari

Cele mai mari provocari“Daca in urma cu opt ani ma intreba cineva daca as accepta un job in Romania, probabil, ca i-as fi raspuns <<Ce sa caut acolo?!>>. Cu timpul am observat ca Romania este o tara extrem de frumoasa, in ciuda problemelor pe care le mai are de rezolvat. Tot timpul le spun colegilor ca trebuie sa facem mai mult marketing pentru Romania”, spune Wirth.

Elvetianul sustine cu tarie ca, in primul rand, populatia ar trebuie sa fie cea care sa lupte pentru o imagine mai buna a tarii, si nu autoritatile.

De cand sunt in Romania, nu am parcat niciodata pe trotuar, pe trecerea de pietoni sau in fata la Opera. Sfatul meu pentru romani este sa nu se planga de gunoiul de pe marginea strazii, ci sa nu mai arunce sticle de plastic pe geam in timp ce se afla in masina. Doar printr-o astfel de atitudine se poate imbunatati viata romanilor”, afirma elvetianul.

In cei peste sase ani pe care i-a petrecut in Romania, cele mai importante provocari profesionale ale sale au fost: asigurarea productiei de ciment in perioada de boom la un nivel care sa corespunda cererii din piata, administrarea schimbarii portofoliului de produse, precum si gestionarea investitiei de 170 mil. euro in cresterea productiei la fabrica de la Campulung.

Cea mai mare dezamagire a mea este ca a trebuie sa reducem numarul angajatilor, din cauza crizei si a investitiiilor in eficientizarea productiei. Dar nu am avut de ales. Totusi, sunt multumit ca, la doi ani de la inceputul crizei, oamenii din companie sunt la fel de entuziasti ca inainte”, subliniaza Wirth.

Din 2008 si pana in prezent, compania si-a redus treptat numarul de salariati, de la 1.400, la aproximativ 1.100.

In cadrul conferintei organizata de Holcim Romania pentru a anunta viitorul CEO, Markus Wirth nu a dorit sa faca referire la rezultatele financiare pe care le-a inregistrat subisidiara locala a grupului in 2010.

Vanzarile de ciment si clincher (materia prima principala folosita la fabricarea cimentului) inregistrate de grupul elvetian pe piata locala in primele noua luni din 2010 au scazut cu 18,8% fata de perioada similara din 2009.

Producatorul de ciment a realizat o cifra de afaceri de 246,6 milioane de euro in 2009, in scadere cu 33,8% fata de 2008. Compania va anunta rezultatele financiare aferente anului trecut peste aproximativ o luna.

In intervalul ianuarie – septembrie 2010, productia de ciment la nivel national a consemnat un declin de 12,6%, de la 6,3 la 5,5 milioane de tone, arata datele Patronatului Industrie din Ciment si Altor Produse Minerale (CIROM).

“Consumul de ciment din Romania va reveni la nivelul din 2008 abia peste 4-6 ani, lucru valabil si in ceea ce priveste matarialele de constructii”, mentioneaza Wirth.

Investitiile in infrastructura si in segmentul rezindential, precum si refacerea puterii de cumparare a populatiei sunt principalele parghii care vor duce la reluarea consumului din constructii.

“Finantarea este inca o problema importanta, atat pentru companii, cat si pentru populatii. Pentru ca o economie sa iasa din criza este necesar sa creasca exporturile, consumul si investitiile. Daca nu sunt vor aparea investitii straine, atunci sa investeasca statul”, subliniaza executivul.

El adauga ca nivelul capacitatilor de productie de ciment existente pe piata locala sunt suficiente pentru acoperirea cererii din urmatorii 6-8 ani.

Holcim Romania detine in prezent doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 20 statii ecologice de betoane, cinci statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti.

Piata locala a cimentului este controlata de subsidiarele locale ale Holcim (Elvetia), Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania).

Anuntul plecarii lui Wirth de la conducerea Holcim Romania vine la scurt timp dupa ce si Carpatcement Holding, parte a HeidelbergCement, si-a schimbat conducerea.

Mihai Rohan, supranumit “tatal cimentului”, datorita experientei acumulate in industria cimentului, a renuntat de la 1 ianuarie la functia de director general al Carpatcement Holding, locul sau fiind luat de Florian Aldea.

Reperele schimbarii

Reperele schimbariiAflati, mai jos, care sunt principalele realizari profesionale ale lui Markus Wirth si Daniel Bach:


Markus Wirth

• s-a nascut in 1948, la Basel, in Elvetia;

• in 1973 a absolvit Institutul Tehnologic Federal din Zurich si a primit o diploma in inginerie mecanica si chimica;

• in 1976 si-a inceput activitatea in grupul Holcim, ca manager de proiect in Orientul Mijlociu si in Asia de Sud-Est, apoi ca director tehnic la Cementos Apasco in Mexic, pana in 1986;

• urmatorii 13 ani i-a petrecut in grupul Von Roll;

• in 2000 a revenit in Holcim, ca director al unui proiect strategic pentru optimizarea productiei de ciment in Europa de Vest;

• din 2002 a condus operatiunile Holcim din Serbia, iar doi ani mai tarziu a devenit CEO al Holcim Romania;

• sub conducerea sa, afacerile producatorului de ciment au crescut de 130 de milioane de euro, in 2004, la 370 de milioane de euro, in 2008;

• marja neta de profitabilitate a companiei s-a cifrat sub 10% in 2008, anul cu cea mai ridicata cifra de afaceri inregistrata de Holcim in Romania;

• Holcim a obtinut cel mai mare profit net in Romania sub mandatul sau, respectiv 49,6 milioane de euro, la o cifra de afaceri de aproape 220 de milioane de euro, in 2006;

• de la evolutii foarte bune inainte de criza, Romania a ajuns sa fie una dintre cele mai slabe piete europene pentru elvetieni in ceea ce priveste evolutia vanzarilor in 2010;

• in primul trimestru din 2010, Holcim a inregistrat cel mai mare declin al vanzarilor de ciment si clincher din istoria prezentei de 13 ani pe piata locala: -40,4%;

• Holcim a investit in Romania peste 650 de milioane de euro, pragul fiind depasit in mandatul lui Wirth. Un raport publicat in martie 2010 de Ambasada Elvetiei la Bucuresti arata ca in perioada 1990 – 2009, companiile elvetiene au investit peste 1,1 mld. euro in Romania.

Mesaj catre succesorul sau: "Primul gand sa nu fie acela de a schimba tot in organizatie, ci de a-si asculta oamenii, pentru a invata de la ei cum functioneaza lucrurile. Abia dupa aceea poate sa actioneze".


Daniel Bach (foto)

• s-a alaturat Holcim in 1994, ca inginer de proiect;

• in 2001 a fost numit director tehnic al Holcim Indonezia, unde a facut parte din prima echipa de management a subsidiarei indoneziene dupa preluarea de catre grup a companiei PT Semen Cibinong Tbk;

• intre 2004 si 2007 a fost responsabil de cooperarea dintre Holcim si Huaxin Cement Co, subsidiara din China a grupului;

• in 2007 a preluat pozitia de vicepresedinte in productie al Holcim Filipine, unde a fost responsabil pentru activitatea de productie, achizitii si dezvoltare durabila;

• este doctor in energie mecanica la Institutul Tehnologic Federal din Zurich si este absolvent al unor numeroase cursuri de management la universitatile Insead (Franta) si IMD (Elvetia).

Prima declaratie pentru presa autohtona
: "Holcim Romania are o reputatie foarte buna in cadrul grupului Holcim si sunt foarte fericit ca am fost desemnat sa conduc o companie de succes. Ii multumesc lui Markus pentru modul in care a condus compania in ultimii sase ani, mai ales in ultimii doi ani dificili. Astept cu nerabdare sa continuu activitatea pe care a depus-o impreuna cu echipa Holcim, pastrand aceleasi standarde inalte pentru a oferi cele mai bune servicii clientilor nostri".