1 / 4

Impactul economic: un milion de turisti si aproape 100.000 de noi joburi

"Ideea de a lansa o candidatura comuna cu Ungaria sau Bulgaria pentru a organiza Campionat European de Fotbal merita atentie. Eu cred ca Romania poate demara acest proiect, mai ales ca am inceput sa finalizam mai multe autostrazi din tara noastra si in cativa ani infrastuctura din Romania va fi suficient de bine dezvoltata", a declarat Anca Boagiu.

In toamna anului trecut, Consiliul Investitorilor Straini, asociatie care reuneste circa 120 multinationale, ale caror investitii cumulate se apropie de 30 de miliarde de euro pe piata locala (in perioada 1990 – 2010), a prezentat un set de masuri de relansare economica a Romaniei, pana in 2015.

Printre alternativele propuse de CIS se numara si organizarea unui Campionat European de Fotbal in 2020 sau 2024, de catre Romania, in parteneriat cu Ungaria sau Bulgaria.

Dupa ce au lansat, in octombrie 2010, ipoteza lansarii competitiei fotbalistice europene, care a luat prin surprindere mediul de business, investitorii straini nu au mai facut niciun comentariu pe acest subiect pana la mijlocul lunii martie, cand au reluat ideea.

Potrivit CIS, Romania ar trebui sa investeasca zece miliarde de euro, pana in 2020, in dezvoltarea infrastructurii (aeroporturi, autostrazi, hoteluri, stadioane). Pe termen mediu, impactul investitiilor va duce la crestere cu 4,8% a Produsului Intern Brut (PIB), va genera 97.500 de noi locuri de munca si va majora incasarile bugetului de stat cu 3,8%.

Totodata, investitorii straini sunt de parere ca Romania va atrage cu un milion de turisti mai mult decat de obicei de durata competitiei, iar dupa Campionatul European sunt asteptati in vizita inca 500.000 de turisti anual.

“Romania poate replica usor modelul folosit de Polonia si Ucraina, tarile care organizeaza Campionatul European de Fotbal din 2012”, apreciaza CIS.

Incepand cu toamna anului trecut, reprezentantii CIS au purtat diverse discutii cu premierul Emil Boc, presedintele Traian Basescu, cu ministerele relevante, dar si cu Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal. Chiar daca reactiile partilor implicate au fost pozitive, in mare parte, o decizie finala ar putea fi luata pana la sfarsitul primului semestru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri