Proiecte multe, bani putini

Proiecte multe, bani putiniStatul are, in prezent, 46.000 de proiecte de investitii publice aflate in stadii diferite si acest lucru creeaza, in opinia Consiliului Investitorilor Straini, o nevoie imperativa pentru prioritizare, avand in vedere resursele bugetare limitate.

Proiecte multe, bani putini! Investitiile publice totale s-au situat, in 2010, in jurul a 8 miliarde de euro, in timp ce cheltuielile de capital au fost sub 5 miliarde de euro.

In incercarea de a relansa economia pentru a putea continua sa faca business pe plan local, investitorii straini au format in urma cu mai mult timp o echipa de lucru pentru a identifica mai multe proiecte de investitii care ar sustine evolutia viitoare a Romaniei. Initial, au fost identificate aproximativ 20 de proiecte de investitii care ar trebui sa fie implementate de autoritati in urmatorii ani pentru a asigura o crestere economica sustenabila.

In final, au fost selectate 10 proiecte de investitii prioritare, care ar trebui sa maximizeze crestere economica, sa minimizeze costurile bugetare si sa majoreze absorbtia de fonduri europene.

Investitorii straini le-au propus guvernantilor, la sfarsitul anului trecut, acest set de 10 investitii in valoare de 23 de miliarde de euro care ar genera in perioada 2011 - 2015 un plus de 23,7% la nivelul Produsului Intern Brut si circa 445.000 de noi locuri de munca. Insa, realizarea investitiilor ar presupune costuri la bugetul de stat de 11,9 miliarde de euro si ar genera venituri de doar 8,9 miliarde de euro.

Citeste mai multe detalii despre cele 10 investitii: Top 10 investitii prioritare pentru economie

Statul nu are bani, deficitul bugetar trebuie sa se incadreze in limitele convenite cu FMI si UE, iar lista de investitii prioritare pentru economie a fost scurtata.

"Romania trebuie sa selecteze un numar mic de proiecte productive in defavoarea celor neproductive si sa le urmareasca pana la implementarea finala. Pentru efecte maxime asupra locurilor de munca, autoritatile nu ar trebui sa se limiteze la un singur proiect, ci ar trebuie sa selecteze cel putin cinci", sustin acum reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini.

Doua autostrazi, un proiect de infrastructura intre doua orase cheie, o hidrocentrala si un proiect de infrastructura stiintifica. Acestea este lista scurta de prioritati pentru economie sustinuta de cei mai puternici investitori straini din Romania. Investitiile ar genera, intr-o perioada de cinci ani, o crestere economica de 9,5% din PIB si 189.000 de noi locuri de munca.

Cum au fost prioritizate investitiile?

Cum au fost prioritizate investitiile?Autostrada Nadlac-Sibiu este prima prioritate prezentata de investitorii straini, aceasta fiind urmata de autostrada Bucuresti - Brasov.

"Ierarhizarea proiectelor s-a bazat pe masurarea veniturilor ulterioare generate, pe sustinerea cresterii economice si a crearii de noi locuri de munca, minimizarea costurilor bugetare si absortia fondurilor europene", a declarat Dominic Bruynseels (foto), vicepresedinte al Consiliului Investitorilor Straini.

Urmatoarele prioritati identificate de investitorii straini vizeaza continuarea proiectelor de infrastructura cerute de Ford (dezvoltarea infrastructurii rutiere si de cai ferate Craiova - Bucuresti si a portului Constanta) si realizarea hidrocentralei Tarnita-Lapustesti.

A cincea prioritate investitionala identificata de Consiliul Investitorilor Straini este reprezentata de proiectul paneuropean Extreme Light Infrastructure (ELI), care ar putea repozitiona Romania pe harta globala in domeniul cercetarii.

Dominic Bruynseels, seful celei mai mari banci de pe plan local, sustine ca Romania trebuie sa aiba in vedere, in urmatorii ani, cinci arii principale de dezvoltare, mai exact: infrastructura de transport, IT, comunicatii, agricultura si energie regenerabila.

Consiliul Investitorilor Straini reprezinta peste 125 de companii cu investitii totale in Romania de 36 de miliarde de euro.



Economia, la punctul de cotitura

Economia, la punctul de cotituraEconomia Romaniei se afla la punctul de cotitura, incercand sa iasa din recesiunea in care se afla de mai bine de doi ani. Dupa un avans de 7,3% din PIB in 2008, economia Romaniei s-a prabusit cu 7,1% in 2009, desi initial s-a spus ca nu o sa fim afectati de criza, iar in 2010 declinul economic s-a redus la 1,3% din PIB.

Relansarea economica este cel mai important eveniment asteptat in Romania de catre populatie, companii, banci si investitori straini.

"Economia se afla intr-un punct de cotitura, iar pentru evolutia viitoare avem nevoie de un model de crestere economica bazat pe investitii si exporturi. Sunt multe lucruri care trebuie facute pentru relansarea economiei. (...) Este necesar un dialog pentru revigorarea economica", afirma Mariana Gheroghe (foto), presedintele Consiliului Investitorilor Straini si sefa Petrom, cea mai mare companie din Romania.

Primele semne de revenire economica le vom vedea in 2011, dar cresterea o sa fie mai mult simbolica, intrucat mediul de afaceri o sa ramana dificil, iar consumul nu va indica semne de revenire, potrivit scenariilor prezentate de economistii consultati de Wall-Street.ro.