1 / 4

In carti pentru privatizare

Guvernul va ceda cel mult 20% din actiunile Tarom prin listare la Bursa sau prin vanzarea pachetului unui investitor strategic. De asemeneam, Statul a renuntat la vanzarea de pachete minoritare la aeroporturile din Bucuresti si Timsoara, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, relateaza Mediafax.

Initial, intelegerea intre parti prevedea privatizarea integrala a Tarom si cedarea a 20% din titlurile aeroporturilor Henri Coanda si Aurel Vlaicu din Bucuresti si Traian Vuia din Timsoara.

Astfel, autoritatile romane vor selecta un consultant juridic si o banca de investitii pentru a administra oferta publica initiala.

Totodata, Guvernul s-a angajat sa selecteze pana la finele lunii noiembrie management privat la Tarom.

Scrisoarea prevede si ca Guvernul va scoate la vanzare pana la finele anului un pachet reprezentand 20% din actiunile CFR Marfa prin oferta publica initiala, urmand sa privatizeze operatorul de transport atunci cand conditiile pietei o vor permite.

Totodata, compania va disponibiliza aproximativ 3.000 de angajati, va angaja management privat si va integra filialele in unitatea centrala.

Guvernul va vinde pachete de peste 10% din actiunile Nuclearelectrica si Hidroelectrica, astfel ca statul va incasa cateva miliarde de euro din cedarea participatiilor la toate companiile despre care se discuta, a declarat pentru Mediafax seful misiunii FMI, Jeffrey Franks (foto).

"In cazul Hidroelectrica si Nuclearelectrica am agreat ca ne vom uita mai tarziu la procentul exact. Semnificativ inseamna in acest caz cu siguranta mai putin de 50%, pentru ca statul vrea sa pastreze o pondere majoritara, dar cred ca trebuie sa fie undeva mai mult de 10%", a spus Franks.

Potrivit oficialului FMI, decizia de vanzare a actiunilor Nuclearelectrica si Hidroelectrica a fost luata dupa ce planul de infiintare a celor doi campioni nationali in energie, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat in ultimele luni.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri