1 / 5

Ce urmeaza dupa momentul 13 mai?

Vineri, 13 mai, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat iesirea tehnica din recesiune, dupa ce Produsul Intern Brut a urcat in primul trimestru cu circa 0,6% fata de ultimele trei luni ale anului trecut si cu 0,3% fata de perioada similara din 2010.

Desi definitia iesirii tehnice din recesiune este una neconventionala si mai putin agreata de economisti, aprecierea usoara a PIB exprima premise favorabile si optimiste pentru viitor. De acum, provocarea cea mai mare va fi in construirea unei cresteri solide si fundamentate, sustin specialistii consultati de Wall-Street.ro.

Prudenta trebuie sa fie cuvantul de ordine de acum inainte. Nu putem iesi cu mesaje nerealiste, care sa anunte cresteri de salarii, de pensii, reducerea CAS sau a cotei unice, pentru ca nu se vor putea realiza. Romania are nevoie de un mesaj prudent – optimist. Sa nu uitam ca avem de realizat o reducere a deficitului bugetar”, a declarat pentru Wall-Street.ro Ionut Dumitru (foto), economistul – sef al Raiffeisen Bank.

Pentru acest an, Dumitru vede o crestere economica de de 1,5%, alimentata in primul rand de industrie, care a fost motorul cresterii si in primul trimestru. El se asteapta la o crestere a serviciilor in acest an, scadere in constructii si o cagricultura pe zero, mai ales ca este supusa unor riscuri multiple.

“Trebuie sa fim cumpatati ceea ce presupune, inainte de toate, sa nu repetam greselile facute. Sa avem incredere si sa oferim incredere. Ar fi foarte bine daca am putea sa acceleram absorbtia fondurilor europene si sa generam exporturi, daca am putea sa consumam cu chibzuinta si sa economisim. Ar fi foarte bine daca am avea mai multa incredere in Romania. O merita”, a declarat Florian Libocor, economistul sef al BRD.

Acesta estimeaza o crestere a PIB tot de 1,5% in acest an, dar nu exclude si o performanta mai buna. Vectorii principali vor fi industria, exportul, investitiile si revenirea consumului.

“O importanta mare o are investitia in infrastructura care atrage dupa ea dezvoltare si crestere. Fara infrastructura putem sustine ca avem capacitate, dar nu putem demonstra ca stim sa o folosim”, a conchis Libocor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri