CFR Calatori si Metrorex vor majora tarifele

CFR Calatori si Metrorex vor majora tarifeleGuvernul a garantat Fondului Monetar International ca pana cel tarziu la finele lunii august va modifica legislatia astfel incat sa permita regiilor de transport CFR Calatori si Metrorex sa majoreze tarifele cu mai mult decat rata inflatiei, releva scrisoarea de intentie cu FMI obtinuta de Mediafax.

Guvernul s-a angajat ca va modifica legislatia astfel incat sa permita majorarea tarifelor cu mai mult decat rata inflatiei, pentru ca aceste companii sa isi poata acoperi cheltuielile curente din venituri.

Un proiect de ordonanta de urgenta deja elaborat de Ministerul Transporturilor prevede insa ca tarifele de calatorie cu trenul si cu metroul vor fi majorate prin ordin al ministrului de resort, si nu in functie de evolutia inflatiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex si CFR Calatori.

Ordonanta releva ca bugetul pe acest an al CFR Calatori a fost fundamentat pe o majorare a tarifelor de calatorie cu aproximativ 10%, dar incepand cu luna februarie, in timp ce pentru Metrorex este invocat doar faptul ca pretul unei calatorii cu metroul reprezinta aproximativ 30% din pretul minim al unei calatorii similare in tarile europene.

In ultimii ani, tarifele Metrorex si RATB au fost majorate, de regula, prin raportare la nivelul inflatiei.

Cea mai recenta scumpire a biletelor la CFR Calatori si Metrorex a avut loc in septembrie 2010.

Peste 7.000 de posturi din CFR,energie si Posta Romana, desfiintate

Peste 7.000 de posturi din CFR,energie si Posta Romana, desfiintateGuvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) ca va desfiinta in vara acestui an peste 7.000 de posturi din societatile feroviare, companiile energetice si Posta Romana si ca va reduce costurile de functionare ale acestora prin renegocierea contractelor aflate in derulare.

Posturile vor fi desfiintate pana la sfarsitul lunilor iunie-septembrie, mizandu-se in acelasi timp si pe "plecari voluntare" din companiile de stat, releva scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.

Lista defalcata a companiilor care vor fi obligate sa reduca numarul de posturi si termenul maxim pana la care trebuie efectuata aceasta operatiune a fost inclusa in memorandumul tehnic al scrisorii de intentie.

Pe lista au fost introduse Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (unde vor fi desfiintate cel putin 600 posturi pana la jumatatea lunii iulie), CFR Marfa (3.000 posturi pana la sfarsitul lunii iunie simultan cu reducerea la jumatate a numarului de centre regionale, de la 8 la 4 unitati), CFR Calatori (cel putin 1.000 posturi pana la sfarsitul lunii iunie), CFR (minimum 1.500 posturi pana la sfarsitul lunii iunie), Interventii Feroviare (cel putin 30 posturi pana la sfarsitul lunii august), Electrificare CFR (cel putin 250 posturi pana la sfarsitul lunii august), Telecomunicatii CFR (cel putin 100 posturi pana la sfarsitul lunii august), Posta Romana (cel putin 70 posturi administrative desfiintate si reducerea numarului de oficii postale cu mai mult de 900 unitati pana la sfarsitul lunii iulie), Termoelectrica (cel putin 300 posturi pana la sfarsitul lunii iunie) si complexul energetic Turceni (200 posturi pana la sfarsitul lunii septembrie).

Costurile de functionare ale companiilor vor fi reduse in acelasi timp prin renegocierea sau terminarea contractelor considerate "neperformante" (la CNADNR si Tarom), dar si prin "reduceri de personal voluntare" (Tarom).


Eliminarea subventiilor la incalzire, pana la sfarsitul lunii august

Eliminarea subventiilor la incalzire, pana la sfarsitul lunii augustGuvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) ca va elimina subventiile la energia termica cel tarziu pana la sfarsitul lunii august, alocatiile pentru incalzire urmand sa fie orientate exclusiv catre persoanele defavorizate, releva scrisoarea de intentie convenita cu FMI.

"Pana la sfarsitul lunii august, vom imbunatati legislatia astfel incat alocatiile de incalzire sa fie orientate catre persoanele vulnerabile ale societatii, generand economii semnificative la buget", se arata in documentul obtinut de Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a precizat, miercuri seara, ca problema subventiei la incalzire a fost discutata in sedinta Guvernului, stabilindu-se ca ministerele Finantelor, Administratiei si Muncii sa prezinte, in urmatoarele saptamani, variante de lucru privind subventiile la energia termica, avand in vedere ca principiul subventionarii nu va mai fi aplicat tuturor persoanelor indiferent de venituri.

In prezent, de la nivel central, Guvernul acopera pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica, iar pretul de facturare la populatie difera mult de la o localitate la alta, in functie de pretul de referinta stabilit de catre consiliul local si subventia acordata de fiecare primarie.