1 / 4

Taranii hranesc copiii

Comuna Rasca din judetul Cluj e cu 9 kilometri patrati mai intinsa decat Bucurestiul, dupa cum se lauda primarul. Casele sunt insa raspandite peste dealuri, lasand intre ele pasuni si culturi verzi de orz, secara si cartofi. “De-aici pana la vecinul iti trebuie paine in traista”, spune Adrian Gligan, un localnic pe la 40 de ani. Are si el trei hectare de pasune moale, pe care pasc doua vacute. Una dintre ele, o baltata romaneasca, ii da la schimb 10-15 litri de lapte pe zi.

A primit-o prin programul “Taranii hranesc copiii” al fundatiei Heifer Romania. Ideea programului e urmatoarea: o familie saraca primeste o vaca gestanta, daca are conditii potrivite ca sa o tina si sa o hraneasca. Daca primul nascut al vacii este femela, o va da mai departe catre alta familie de tarani. Daca e vitel, il va dona pentru taiere catre un spital de copii sau centru de plasament din Cluj. De asemenea, o cantitate din laptele vacii va ajunge in aceleasi centre si spitale pentru copii.

Adrian Gligan a donat pana acum 400 de litri de lapte de la baltata romaneasca, lapte care a ajuns la Spitalul Oncologic din Cluj. De profesie asistent veterinar, el insusi se ocupa de colectarea laptelui din satele din zona prin centrul de colectare Comlact – sustinut prin granturi ale clubului Rotary Romania. Laptele care ii ramane dupa ce doneaza si isi hraneste familia il vinde cu 90 de bani-1 leu pe litru. Asa isi intretine familia si fetita de 11 ani.

La un dumicat de paine distanta de gospodaria lui Gligan locuieste un verisor, Gheorghe Gligan. Si el a primit o vaca – mai zvapaiata si mai mare decat cea a lui Adrian. De curand, a primit din partea fundatiei Heifer si o diploma de onoare pentru ca vaca sa a fatat cea mai frumoasa vitica ce a fost pasata mai departe in program, pana acum.

La fiecare pasare a unui animal catre o noua familie, taranii sarbatoresc printr-o petrecere campeneasca. Familia care va primi animalul este aleasa la sugestiile asociatiei locale cu care colaboreaza Heifer in respectiva regiune. Astfel de asociatii – care de cele mai multe ori sunt preexistente, alteori infiintandu-se cu acest scop – sunt si cele care monitorizeaza mai indeaproape cum sunt ingrijite animalele.

Sunt alese familiile sarace, dar care au totusi cel putin un hectar de pamant. “Sa fie sarac, dar sa poata intretine o vaca”, afirma Calin Sahleanu, director de programe la Heifer Romania. “Pe vremuri dadeam la cei care n-aveau, acum s-au mai dezvoltat. Poate omul avea o vaca ce da 5 litri de lapte, ale noastre dau 20-25”.

Pana acum, prin programul “Taranii hranesc copiii” au fost plasate 345 de juninci si 30 de masini de muls fermierilor din 5 sate din judetul Cluj. Acestia au dat mai departe 358 de juninci si 150.000 de litri de lapte catre spitalele si centrele de protectie a copilului din judetul Cluj. Proiectul are un buget total de 1,2 milioane de euro, bani care provin de la Heifer International, Rotary International si Bothar Irlanda.

Taranii devin proprietari ai animalelor doar dupa ce au pasat junincile si au dat cantitatea de lapte pentru copii. In toate cazurile, oamenii au dat inapoi mai mult decat erau obligati prin contract, potrivit lui Calin Sahleanu.

Cititi in slide-ul urmator cum cresc caprele frantuzesti intr-un sat de romi din judetul Sibiu
.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri