2 / 4

Caprele franceze din satul sibian

Capra alpina franceza poate fi recunoscuta dupa blana de culoarea painii coapte si dunga “de magar” de pe spinare. La marginea satului Nemsa din judetul Sibiu, 60 de astfel de capre stau laolalta intr-un tarc acoperit. Ele fac parte din averea cumulata a opt familii de romi din sat.

Primele capre au ajuns la Nemsa in 2004. Cei de la Heifer Romania au apelat la Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR) din Cluj si i-au intrebat unde au niste “comunitati faine” de romi. Atunci au fost impartite primele 54 de capre. Criteriile sunt aproximativ aceleasi ca in cazul vacilor: “sa fie o familie saraca, totusi gospodara, sa aiba grija de animale, sa aiba copii bautori de lapte”, explica Iulius Comiza, secretarul asociatiei Fraternitatea si liderul informal al fermei din Nemsa.

O familie primeste in general 5 capre si trebuie sa dea mai departe tot atatea iedute. Dupa ce si-au indeplinit obligatiile, pot taia iezii sau ii pot vinde – un ied de 6-7 luni se vinde cu 800-1000 de lei.

Odata cu primele capre a venit in Nemsa si un agronom rom, care i-a invatat pe oameni cum sa ingrijeasca animalele, dar si cum sa isi planteze pe langa casa straturi de legume. Incet, in jurul caselor din Nemsa au inceput sa se ridice garduri – semn ca oamenii aveau ceva de protejat. Cateva familii s-au grupat si au ridicat impreuna ferma de la marginea satului. Ceilalti au continuat sa-si creasca caprele acasa.

Ingrijesc ferma cu randul, in functie de cum au timp. Deocamdata, folosesc caprele doar pentru a creste si a vinde iezi – copiii taranilor nu prea sunt amatori de lapte de capra. Insa in curand langa ferma se va construi un centru de procesare a laptelui. “Deocamdata vrem sa autorizam niste produse traditionale si sa iesim cu ele pe piata, sub marca proprie”, spune Iulius Comiza. “Vrem sa ramana plusvaloarea la noi, nu s-o ducem la procesatori”.

Barbatul de 52 de ani ar putea fi mandru: are o fata care tocmai si-a dat bacalaureatul si va fi studenta la Cluj, un baiat de 15 ani, care si-a crescut pe langa ferma o gramada de iepuri si castiga suficient cat sa-i ajute sa-si cladeasca un viitor bun. “Inca nu-s multumit”, spune el. “Vreau sa ajungem la 150-200 de animale care sa fie numai ale mele. Asta-i visul meu. Si nu-mi trebuie alte animale decat caprele”.

Cititi in slide-ul urmator despre cum functioneaza asociatia Heifer Romania



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri