Tinerii au sanse mai mari sa-si gaseasca job in Romania decat in Spania sau Grecia

Tinerii au sanse mai mari sa-si gaseasca job in Romania decat in Spania sau GreciaPotrivit statisticilor INS, rata somajului conform metodologiei BIM a atins in iunie 7,5%, in crestere cu 0,1% fata de luna anterioara si cu 0,4% peste nivelul inregistrat in iunie 2010.

Atat somajul din iunie prezentat de INS, cat si somajul pe categoria de varsta sub 25 de ani din raportul Eurostat plaseaza Romania printre statele UE care aparent nu stau atat de rau in privinta numarului de someri.

Potrivit specialistilor din piata de recrutare consultati de Wall-Street.ro, criza este principala cauza a somajului in crestere in randul tinerilor.

Cresterea ratei somajului este in primul rand o consecinta a ingustarii pietei muncii. Numarul de posturi deschise in prezent sunt mai putine decat in urma cu trei ani cand criza se afla abia la inceput”, a declarat pentru Wall-Street.ro Monica Dona, PR manager la Lugera & Makler.

Astfel, “ingustarea pietei muncii” i-a fortat pe multi tineri sa accepte colaborari part-time sau sub calificarea lor care nu le-au imbunatatit cunostintele si abilitatile in nici un fel.

“Perspectivele pentru tinerii blocati in posturi fara perspectiva care nu le permit dezvoltarea profesionala si personala sunt practic limitate”, a adaugat Dona.

Pe de alta parte, in procesul de integrare a tinerilor in piata muncii apare si problema pretentiilor ridicate si nejustificate pe care le au absolventii de facultate.

Potrivit lui Nicolae Petre, director general al CBC Romania, un angajator are trei optiuni: sa ia pe cineva bine pregatit si sa il plateasca foarte bine, sa angajeze pe cineva cu un nivel mediu si bineinteles sa il plateasca tot mediu si in al treilea rand sa angajeze oameni fara experienta.

“Daca vorbim despre cei fara experienta, au foarte mari pretentii. Spre exemplu, cineva vine cu o scoala la ASE si spune ca vrea sa castige 500-1000 de euro si vezi ca omul ala nu produce absolut nimic. Asta este motivul pentru care de regula acestia sunt si respinsi. Este un motiv pragmatic, generat de criza”, a spus pentru Wall-Street.ro Nicolae Petre.

Statisticile arata totodata ca tinerii isi schimba cu mai multa usurinta locul de munca decat angajatii cu experienta care inclina mai degraba catre stabilitate, iar in acest context reticenta angajatorilor in a accepta persoane fara pic de experienta creste.

Angajatorii nu vor sa mai investeasca in oameni, in sensul ca tinerii pana ajung sa produca dureaza foarte mult, asa ca prefera sa ia un om deja format”, a mai spus directorul CBC Romania.

Desi problema pretentiilor nejustificate ale tinerilor absolventi nu este noua, surprinzator criza nu a dus la o asezare a pietei, in sensul reducerii acestor cerinte din partea tinerilor pana la punctul in care sa intalneasca oferta angajatorilor, este de parere Daniela Necefor, general manager al companiei de executive search Total Business Solutions (TBS).

“Practic, aceste cifre de somaj sunt o combinatie intre lipsa locurilor de munca, flexibilitatea tinerilor in a accepta orice job in aceasta perioada de criza si in unele cazuri flexibilitatea acestora din punct de vedere al salariului”, a explicat pentru Wall-Street.ro managerul TBS.

Spania, un miraj care a luat sfarsit pentru romani

Spania, un miraj care a luat sfarsit pentru romaniSpania ocupa prima pozitie dintre tarile din Uniunea Europeana in functie de somajul inregistrat la tinerii sub 25 de ani, potrivit statisticilor Eurostat.

Daca te gandesti sa pleci in Spania, tara unde pana acum ceva vreme plecau in masa romani si in cativa ani unii se intorceau cu mici averi, trebuie sa stii ca somajul in randul tinerilor este de circa 46%.

Totodata, Spania are si cel mai ridicat procent al somerilor raportat la toate categoriile de varsta, de 21 % in iunie, iar criza datoriilor bate de ceva vreme la portile economiei iberice, economie care a performat destul de slab in 2010, inregistrand o contractie de circa 0,15%. Pentru 2011, economia este asteptata sa revina usor, cu 0,8%.

In cazul Spaniei, deviatia fata de media europeana este imensa, rata somajului fiind de peste doua ori mai mare comparativ cu procentul tinerilor din UE27 care nu au un loc de munca, de 20,5%.

In aceste conditii, sansele de angajare ale unui tanar roman chiar si foarte bine pregatit nu sunt foarte mari.

Grecia, o tara aproape de faliment, bantuita de somaj

Grecia, o tara aproape de faliment, bantuita de somajIn topul tarilor cu o rata mare a somajului printre tinerii sub 25 de ani nu putea lipsi Grecia, o tara salvata de doua ori de la faliment cu o datorie publica imensa, care a fost macinata anul acesta de numeroase proteste de strada, generate de masurile de austeritate aplicate de guvernul de la Atena.

Economia elena a suferit o scadere puternica anul trecut, de 4,5%, iar perspectivele pentru acest an nu sunt cu mult mai optimiste, fiind anticipata o contractie de 3%.

Somajul pe toate categoriile de varsta se ridica la sfarsitul primului trimestru la 15%
, iar situatia in randul tinerilor este si mai sumbra, procentul grecilor fara slujbe fiind de 38,5%.

Pentru cei care inainte de criza plecau in Grecia sa lucreze in perioada de vara in turism sau in constructii, lucrurile s-au complicat pe masura ce criza a facut ravagii in peninsula, job-urile devenind din ce in ce mai putine.

Slovacia, unul din trei tineri nu au loc de munca

Slovacia, unul din trei tineri nu au loc de muncaChiar daca nu este in topul preferintelor romanilor care isi incearca norocul peste granite, Slovacia ocupa a treia pozitie in topul Eurostat in ceea ce priveste rata somajului la tineri, cu un procent de 33%.

In ciuda faptului ca anul trecut economia Slovaciei a fost una dintre cele mai performante din Europa, somajul se mentine la cote ridicate, 13,4% pe toate categoriile de varsta.

De asemenea, ritmul de crestere al PIB-ului ramane unul ridicat potrivit estimarilor pe 2011, de 3,8%.

Aflata in trecut sub controlul imperiului austro-ungar, Slovacia are acum probleme cu integrarea etnicilor maghiari, care reprezinta 12% din totalul somerilor.

Cifre ridicate de someri se gasesc si in agricultura, dar principala problema pe care Slovacia incearca sa o contracareze este somajul pe termen lung, generat de lipsa motivatiei de a munci, in conditiile in care contributiile sociale sunt mult mai convenabile pentru multi someri, scrie euroactiv.com.

Lituania, 32,6% somaj printre tinerii sub 25 de ani

Lituania, 32,6% somaj printre tinerii sub 25 de aniIn Lituania, rata somajului in randul tinerilor cu varste sub 25 de ani a fost de 32,6%, la finalul primelor trei luni.

Totodata, Lituania ocupa locul secund in ceea ce priveste somajul pe toate categoriile de varsta, cu un procent de 16,3% la sfarsitul primului trimestru din acest an, potrivit Eurostat.

Lituania se aseamana cu Slovacia din perspectiva faptului ca economia a fost pe plus in 2010, cu un avans al PIB-ului de 1,33%, iar prognozele arata o accelerare a ritmului in acest an, pana la 4,6%, ceea ce da sperante pentru stimularea pietei muncii.

Statul baltic a suferit o aterizare dura in 2009, pe fondul crizei financiare, produsul intern brut prabusindu-se cu 14,7%, in conditiile in care inainte de criza economiile "tigrilor baltici" (Estonia, Lituania si Letonia) aveau cele mai mari rate de crestere din Europa.

Letonia, alt "tigru baltic" lovit puternic de somaj

Letonia, alt "tigru baltic" lovit puternic de somajPrecum vecina de pe locul patru (Lituania), Letonia a fost grav afectata de criza financiara inceputa in 2007, lucru care a deteriorat considerabil piata muncii, in special pentru tineri.

Somajul in randul persoanelor sub 25 de ani se situa la 29,7% la sfarsitul primului trimestru, iar in privinta procentului total de someri Letonia ocupa locul trei dupa Spania si Lituania cu 16,2%.

Letonia a inregistrat in 2010 o crestere economica negativa, de circa 0,3%, ceea ce arata ca a avut loc o stabilizare dupa picajul din 2009, de 18%.

Pentru 2011, motoarele economiei par sa revina in conditiile in care estimarile arata un avans al PIB-ului de 3,3%.