1 / 6

Ce avem de invatat de la sistemul fiscal francez?

Sistemul francez CESU este una dintre propunerile facute de Junior Chamber International (JCI) Romania pentru a impozita munca la negru. Modelul francez CESU este bazat pe introducerea unor CEC-uri, care sunt utilizate strict pentru plata unor servicii prestate de catre indivizi.

“E relevanta experienta Frantei unde sistemul de regim fiscala simplificat CESU, doar in 2009 au fost create 580.000 de noi firme ale tinerilor intreprinzatori, fapt care a situat-o pe locul 1 in Europa dupa numarul de startup-uri noi infiintate”, a declarat pentru Wall-Street.ro Radu Limpede, consultant economic.

Mecanismul sistemului CESU este urmatorul: Beneficiarul unui serviciu achita celui care presteaza munca, sa zicem ca i-a reparat instalatia sanitara, 100 de lei folosind aceste CEC-uri. Prestatorul isi deconteaza banii si primeste acesti 100 de lei. In schimb, beneficiarului acestui serviciu I se retrag din cont 120 de lei, care acopera si contributiile sociale ale prestatorului, in acest exemplu 20 de lei. Ulterior, jumatate din acesti bani, adica 60 de lei, se vor scadea din impozitul pe care il are de achitat beneficiarul la sfarsitul anului.

Mai mult, Franta a facut inca cateva alegeri inteligente in sensul reducerii birocratiei, cea mai recenta fiind plata electronica a taxei pe valoarea adaugata (TVA).

Secretarul general al AOAR, Cristian Parvan, a explicat pentru Wall-Street.ro de ce Franta, desi are o birocratie destul de greoaie, a reusit sa faca in urma cu cativa ani un calcul pragmatic in ceea ce priveste adevaratele costuri ale impozitarii firmelor de talie medie.

Autoritatile franceze au inspectat firme din diverse sectoare de activitate si au cuantificat efectele taxelor asupra rezultatelor financiare inregistrate de acestea. In contextul in care firmele intrau pe pierdere in urma acestor poveri fiscale, autoritatile au decis sa plafoneze darile astfel incat o firma sa nu plateasca mai mult de un anumit procent din totalul cifrei de afaceri pentru a ramane profitabila.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri